La 17 iulie, Kremlinul și-a anunțat retragerea din acordul privind cerealele, care a expirat în aceeași zi. De atunci, atacurile aeriene rusești s-au concentrat asupra infrastructurii portuare și a instalațiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina: regiunea Odesa a avut cel mai mult de suferit în ultimele zile, unde atacurile agresorului au distrus și avariat centrul istoric al orașului, care este protejat de UNESCO, pe lângă porturi.
Kremlinul a justificat retragerea din “acordul privind cerealele” prin faptul că partea rusă din acordul privind Marea Neagră nu a fost îndeplinită. Cu toate acestea, lumea nu va îndeplini condițiile Moscovei, deoarece metodele agresorului sunt insidioase și au ca scop reducerea eficienței exporturilor ucrainene, provocând astfel foamete în masă. Rusia dispune de multe pârghii de presiune asupra Occidentului, cu ajutorul cărora își continuă șantajul.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în cadrul reuniunii periodice a Stavka, a dat ordinul de a organiza și de a continua activitatea “coridorului de cereale”, în ciuda riscurilor și amenințărilor probabile. Subiectul prioritar de discuție a fost problema protecției infrastructurii portuare ucrainene.
Anterior, președintele a declarat că, de fapt, acordul dintre Ucraina, Turcia și ONU este încă în vigoare, deoarece Rusia a deraiat un alt acord care privește direct Rusia, Turcia și ONU. Potrivit lui Zelenskyy, Ucraina intenționează să continue să exporte cereale în cadrul Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră – companiile care dețin navele și-au declarat disponibilitatea de a continua să transporte cereale.
Ucraina se concentrează în principal pe războiul pe scară largă cu Rusia, dar nici măcar lupta internă nu lasă statul să uite de obligațiile sale față de alte țări. Dacă exporturile de cereale și produse alimentare către țările sărace din punct de vedere economic sunt oprite, pe acestea le așteaptă foamete în masă. Este necesar să se ia acum toate măsurile necesare pentru a evita o catastrofă alimentară în viitor și pentru a împiedica Rusia să zdruncine echilibrul mondial.
Vadym Skibitsky, un purtător de cuvânt al GUR din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că Rusia și-a modernizat rachetele X-22 și Onyx. Pentru sistemul ucrainean de apărare aeriană este mult mai dificil să doboare rachetele modernizate, astfel că Rusia le folosește pentru a distruge infrastructura portuară. Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, deoarece asigurarea hranei pentru întreaga lume este una dintre prioritățile întregii comunități mondiale.
Ucraina are tot dreptul de a-și apăra teritoriul și de a ataca Flota Mării Negre și alte formațiuni agresoare care amenință direct exporturile ucrainene. Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu încalcă niciun acord și acționează în conformitate cu dreptul internațional.
Într-unul dintre mesajele sale video de seară către ucraineni, Volodymyr Zelenskyy a declarat că a cerut convocarea urgentă a unui consiliu Ucraina-NATO din cauza ultimelor evoluții. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acceptat propunerea și a declarat că reuniunea va avea loc la 26 iulie. Părțile vor discuta despre situația din Marea Neagră, perspectivele de prelungire a “acordului privind cerealele”, precum și despre ultimele atacuri rusești.
“Dacă o grămadă de oameni, undeva acolo, la Kremlin, cred că ei ar avea presupusul drept de a decide dacă va exista mâncare pe mesele din diferite state: în Egipt sau în Sudan, în Yemen sau în Bangladesh, în China, în India, în Turcia, în Indonezia, atunci lumea poate arăta că șantajul nu este permis nimănui” – Vladimir.
Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a furnizat 45 de țări cu aproximativ 33 de milioane de tone de produse agricole. Intențiile crude ale Kremlinului nu trebuie să se materializeze. Sarcina țărilor partenere este de a exercita o presiune totală asupra Rusiei și de a furniza Ucrainei numărul necesar de sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja porturile și depozitele de cereale. Exporturile ucrainene trebuie să devină o sursă sigură de alimente pentru întreaga lume și nicio țară din lume nu are dreptul să împiedice acest lucru.