Liderii PSD și PNL se pare că intenționează să amâne implementarea reformelor majore din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a nu risca să deranjeze electoratul înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024. Conform unor surse din Coaliție, Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a fost informat că partidele din Coaliție trebuie să se concentreze pe câștigarea alegerilor și că măsurile economice nu trebuie să conțină termeni precum „restructurare” sau „tăiere”.
Astfel, reformele economice drastice, cum ar fi reforma fiscală, vor fi amânate până după alegerile prezidențiale din iarnă. Un lider din Coaliție a declarat: „Liderii europeni care au câștigat alegerile trebuie să înțeleagă că și noi trebuie să câștigăm alegerile. Nu putem să implementăm măsuri severe înainte de alegeri și nici măsuri pentru reducerea deficitului. Este necesar să amânăm măsurile din PNRR.”
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că deficitul majorat se datorează în mare parte investițiilor publice și a precizat că ținta de deficit pentru 2024 este de 5% din PIB, dar estimările reale indică o valoare între 6.5% și 6.9% din PIB. Oficialii recunosc că măsurile dure nu vor fi luate înainte de alegeri, pentru a nu afecta campania electorală.
Ministrul Boloș a sugerat în repetate rânduri că reforma fiscală ar trebui amânată până după 2024, argumentând că anul electoral necesită stabilitate. Raportul Băncii Mondiale recomandă impozitul progresiv și renunțarea la cota unică ca soluții pentru reforma fiscală.
În ciuda situației financiare dificile, PNL și PSD au alocat fonduri semnificative pentru primari prin programele „Anghel Saligny” și PNDL 3. Se consideră că sprijinul acordat primarilor este esențial pentru succesul în alegeri. Un lider PNL a spus: „Primarii trebuie să fie bine susținuți pentru a câștiga alegerile. Dacă sunt bine îndestulați, vor susține campania și vor munci din greu.”
PNL mizează pe influența primarilor pentru a-l susține pe candidatul Nicolae Ciucă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După alegerile locale din 9 iunie, partidele din Coaliție dețin peste 90% din primăriile din România.