Sari la conținut

Putin dorește reluarea producției de rachete rusești cu rază intermediară de acțiune: „Să vedem unde le amplasăm”

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat vineri că Rusia va trebui să reînceapă producția de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Aceste tipuri de rachete erau anterior interzise conform Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), tratat care însă nu mai este în vigoare.

Statele Unite s-au retras oficial din tratatul INF în 2019, acuzând Rusia de încălcarea acordului. Kremlinul a negat aceste acuzații. Ulterior, Rusia a impus un moratoriu propriu asupra dezvoltării rachetelor interzise de tratatul INF, adică rachetele cu rază de acțiune între 500 și 5.000 de kilometri.

„Se știe că Statele Unite nu numai că produc aceste sisteme de rachete, dar le-au și adus în Europa pentru exerciții în Danemarca”, a afirmat Putin vineri, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Rusiei. „Recent s-a anunțat că aceste rachete se află și în Filipine, dar nu este clar dacă au fost retrase de acolo sau nu”, a adăugat liderul rus.

Putin: „Trebuie să începem să producem aceste sisteme”
Ca răspuns, Putin a argumentat că Rusia trebuie să reacționeze, menționând: „Trebuie să începem să producem aceste sisteme de lovire și apoi, în funcție de situația actuală, să decidem unde să le amplasăm, dacă este necesar pentru a ne asigura securitatea”.

Declarația sa vine în contextul în care Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete cu care armata ucraineană a atacat ținte rusești, inclusiv rachete ATACMS cu o rază de acțiune de 300 de kilometri.

În plus, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o „confruntare directă” cu Rusia din cauza intensificării zborurilor dronelor de recunoaștere deasupra Mării Negre.

Conform Moscovei, aceste drone, împreună cu sateliții de recunoaștere și avioanele AWACS ale SUA, furnizează Ucrainei informații despre țintele rusești, facilitând astfel loviturile armatei ucrainene. Unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate și dirijate spre țintă de specialiști americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!