Președintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri necesitatea controlării consumului de energie electrică pentru minarea criptomonedelor, în contextul în care parlamentul rus se pregătește să voteze reglementări stricte în acest sector aflat în plină dezvoltare, potrivit AFP și Agerpres.
Rusia este unul dintre liderii mondiali în minarea criptomonedelor, alături de Statele Unite și Kazahstan. Acest proces implică realizarea unor calcule complexe, necesitând echipamente informatice puternice și un consum semnificativ de energie.
„Ce ne preocupă? Creșterea necontrolată a consumului de energie electrică pentru minarea criptomonedelor, care poate duce la deficiențe de electricitate în anumite regiuni”, a avertizat Vladimir Putin într-o ședință de guvern dedicată acestui subiect.
El a menționat că acest fenomen a fost deja observat în regiunile siberiene Irkuțk, Buriatia și Transbaikalia, considerându-l o problemă „acută și plină de consecințe” pentru companii și comunități locale.
Potrivit președintelui, „aproape 1,5% din consumul total de energie electrică” al Rusiei este destinat minării de criptomonede, iar acest procent „continuă să crească”.
Reglementarea pieței criptomonedelor și introducerea rublei digitale
Pe 23 iulie, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va examina un proiect de lege pentru reglementarea criptomonedelor. Proiectul de lege prevede limitarea circulației criptomonedelor în Rusia, în special pentru a combate spălarea banilor.
Doar anumite persoane sau companii înregistrate într-un registru special vor avea dreptul să efectueze tranzacții cu criptomonede, iar guvernul va putea interzice minarea de criptomonede în regiunile unde rețeaua electrică este prea solicitată.
Vladimir Putin a declarat miercuri că dorește „implementarea pe scară largă a rublei digitale” în economie, după mai multe luni de testare.
Această monedă digitală, emisă de Banca Centrală a Rusiei, este văzută ca o alternativă la sistemul global de plăți SWIFT, din care băncile rusești au fost în mare parte excluse din cauza sancțiunilor impuse după invazia în Ucraina. Rubla digitală ar putea facilita tranzacțiile Rusiei cu partenerii externi.