Sari la conținut

Rachete și Arme Supersonice Americane Vor Fi Staționate Permanent în Germania. Va Interveni Trump?

NATO dorește să-și întărească capacitatea de descurajare militară în Europa. Astfel, rachetele de croazieră americane “Tomahawk” vor fi staționate în Germania, conform unei declarații comune a Statelor Unite și Germaniei, publicată pe site-ul oficial al guvernului german în marja summitului NATO de la Washington.

Pentru a proteja aliații NATO din Europa, SUA își consolidează prezența militară prin plasarea rachetelor de croazieră “Tomahawk” și a altor arme cu rază lungă de acțiune în Germania, începând cu 2026. Inițial, relocarea armelor era planificată a fi temporară, dar ulterior va deveni permanentă.

Consolidarea Apărării cu Rachete și Artilerie Avansată

Pe lângă rachetele “Tomahawk”, vor fi incluse și rachetele antiaeriene “SM-6” și armele supersonice, care sunt în curs de dezvoltare și vor avea o rază de acțiune semnificativ mai mare decât sistemele terestre actuale din Europa.

Rachete cu Rază Lungă de Acțiune

Rachetele “Tomahawk” au o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri și pot lovi ținte importante în teritoriul inamic. Acestea sunt capabile să pătrundă pe teritoriul inamic în timp ce zboară la altitudini joase, distrugând obiective strategice precum posturi de comandă, buncăre și sisteme radar. “Tomahawk” sunt lansate de pe nave sau submarine, în timp ce sistemul german “Taurus” este lansat din aeronave. Ultima dată când astfel de arme au fost staționate în Germania a fost în anii 1990.

Acest pas reafirmă angajamentul clar al SUA față de NATO și contribuie la descurajarea integrată a Europei. De la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, președintele Joe Biden a crescut prezența trupelor americane în Germania și Europa pentru a proteja mai bine teritoriul NATO.

Posibila Intervenție a lui Trump

Planul de desfășurare este programat să înceapă la mai bine de un an după alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie 2024. În cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile, decizia ar putea fi anulată.

Trump a amenințat în trecut că va retrage SUA din NATO și a inițiat o reducere a prezenței militare americane în Germania, reducere care a fost oprită sub administrația Biden. De asemenea, Trump a criticat frecvent cheltuielile de apărare ale aliaților europeni.

Cheltuieli de Apărare Record în Germania

Pentru prima dată în trei decenii, Germania a raportat NATO cheltuieli de apărare echivalente cu două procente din produsul intern brut (PIB). Potrivit agenției de presă germane dpa, citată de Tagesschau.de, guvernul federal a alocat pentru acest an 73,41 miliarde de dolari pentru apărare.

Conform documentelor din arhivele NATO, Germania a cheltuit ultima dată două procente din PIB pentru apărare în 1992. În timpul Războiului Rece, rata de cheltuieli era de obicei mai mare de trei procente.

În raportul public privind cheltuielile pentru apărare ale statelor aliate din 2023, pentru Germania a fost menționată suma de 56,64 miliarde de dolari, echivalentul a 1,57% din PIB. Conform dpa, aceste cifre vor fi actualizate în sus în următorul raport din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!