Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua 390 de la începutul invaziei la scară largă. Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi arestat in Africa de Sud, unde ar urma să efectueze o vizită în august pentru a participa la un summit BRICS, notează sursa.
Totodată, un ambasador polonez explică scenariul de a întra în război contra Rusiei, iar oficialii ucraineni dau asigurări că rezistă în apărare la Bahmut, scena celor mai sângeroase lupte din ultimele luni. Acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, constată Ministerul britanic al Apărării.
UPDATE Kremlinul caută un înlocuitor pentru președintele rus Vladimir Putin pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial din serviciile de informații ucrainean, potrivit NewsWeek.
UPDATE Serghei Moskalenko, șeful al unuia dintre cele mai mari centre operate de ruși în teritoriile ocupate în Ucraina, a fost ucis vineri seara în urma exploziei mașinii sale.
UPDATE Finanțatorul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pierde sprijinul oficialii ruși locali. În regiunea Krasnodar autoritățile refuză să îngroape mercenarii Wagner morți în războiul din Ucraina, conform raportului Institutului pentru Studii de Război (ISW), potrivit Ziare.com.
UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, spune că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi, potrivit HotNews.
UPDATE Șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, a cerut instituției pe care o conduce să realizeze o evaluare juridică, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Putin.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a explicat că nu a lansat războiul din Ucraina din 2014 pentru că Rusia nu era pregătită militar și că nu avea „arme hipersonice”, susținând totodată că acestea nu sunt folosite acum în așa-numita „operațiunea specială”, notează HotNews.
UPDATE Federația Rusă nu folosește de fapt arme hipersonice, dar ea deţine astfel de arme, la fel și alte sisteme moderne, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu, scrie Rador.
UPDATE Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri Ilya Ponomaryov declarat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, iar dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Ilya Ponomaryov consideră că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid.
UPDATE „Fie Ucraina îşi va apăra independenţa, fie dacă nu, vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict, pentru că sunt în joc valorile noastre fundamentale, care stau la baza civilizaţiei noastre, deci nu vom avea de ales”, a declarat ambasadorul polonez în Franţa, Jan Emeryk Rościszewski, într-un interviu la televiziunea Lci. Răspunsul a venit când s-a vorbit despre transferul avioanelor Mig-29 din Polonia şi Slovacia în Ucraina şi despre posibila escaladare a conflictului. După cum relatează ziarul polonez Fakt, ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a explicat că „nu NATO, nici Polonia, nici Franţa sau Slovacia cresc tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, ci Rusia invadează, omoară oameni, răpieşte copii ucraineni”. Apoi, oficialul a spus clar că Polonia ar putea juca un rol şi mai important în acest război, notează Mediafax.
UPDATE Forțele ruse de ocupație au turnat grâu ucrainean pe un drum care duce spre ieșirea din orașul-port Mariupol, a anunțat un oficial ucrainean al orașului, potrivit Sky News. Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului ocupat, a afirmat că „douăzeci de tone” de grâu au fost împrăștiate pe asfalt, pe drumul din zona Novoazovsk, la est de Mariupol. „Douăzeci de tone de grâu ucrainean au fost împrăștiate pe asfalt. Iată cum arată de la sol. Doar cu roțile pe cereale. Apoi, Moscova va deplânge «foametea din lume». Mă întreb cine a provocat foametea în lume?”, a scris, într-o postare pe Telegram, Petro Andriușcenko, potrivit Libertatea.
UPDATE Unităţile de grăniceri desfăşurate în Bahmut, regiunea Doneţk, au respins patru atacuri ruseşti duminică, eliminând 5 invadatori şi rănind 9. Este ceea ce relatează Ukrinform, citând biroul de presă al Serviciului de Stat al Grăniceri. Unităţile grupării Wagner au vrut să se apropie neobservate pentru a sparge linia de apărare a Ucrainei, explică armata ucraineană, dar „s-au trezit în faţa unui foc masiv din partea apărătorilor noştri: cinci dintre ei nu vor mai putea fugi de nicăieri, în timp ce alţi nouă au fost răniţi”, notează Mediafax.
UPDATE Copiii din 16 regiuni rusești vor fi trimiși în tabere de antrenament militare, în această primăvară și vară, unde vor fi învățați cum să tragă cu o pușcă de asalt Kalașnikov, să arunce grenade de mână și să mărșăluiască, scrie portalul independent Vertska, potrivit Libertatea.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar urma să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit BRICS. Africa de Sud este conștientă de obligația sa legală, a declarat duminică un purtător de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, referindu-se la acest aspect, după ce o instanță internațională a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, informează Reuters. “Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya. Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, se așteaptă ca acesta să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o și în 2013, potrivit Știripesurse.
UPDATE „Vom vedea ce iese din această întâlnire” dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, dar dacă ar apărea cererea de armistiţiu în Ucraina, va fi „inacceptabil pentru că singurul lucru” ar însemna „să ratifice cuceririle făcute până la urmă”. acum de către Rusia” şi „daţi-i lui Putin mai mult timp”. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, lui Fox, potrivit Mediafax.
UPDATE O fetiță ucraineană în vârstă de șapte ani a fost nevoită să se întoarcă împreună cu mama ei în Ucraina pentru un tratament stomatologic, deoarece lista de așteptare în Marea Britanie era foarte lungă.
UPDATE Cel puţin trei persoane au murit în urma bombardării de către ruşi a unei clădiri rezidenţiale din satul Kamenskoe, regiunea Zaporojie Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, citând administraţia regională. Cel puţin două persoane au fost rănite în atac, potrivit Mediafax.
UPDATE Ruşii sunt incapabili din punct de vedere tactic să finalizeze operaţiunea de capturare a oraşului Bahmut şi suferă pierderi uriaşe în lupte, a asigurat Serghei Cherevati, reprezentant al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, pentru Ukrainska Pravda. „Acum nu sunt în stare tactică să finalizeze operaţiunea de capturare a centrului regional ucrainean Bahmut. Da, există bătălii foarte active, continuă să efectueze câteva zeci de atacuri de inerţie, dar suferă pierderi uriaşe. Comandamentul şi personalul nostru îşi planifică apărarea corect”, a spus Cherevati.