Războiul declanșat de președintele Rusiei Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 377. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă că Occidentul nu va lua niciodată nicio decizie cu privire la Ucraina pe la spatele cetățenilor săi, conform sursei.
Totodată, armata ucraineană a ajuns la un „consens” pentru a „continua să apere” Bahmutul, epicentrul luptelor din estul țării, în pofida riscului de a fi înconjurată de trupele ruse, a declarat luni pentru AFP un consilier al președinției ucrainene. Serviciile de informații din NATO estimează că, pentru fiecare ucrainean ucis în bătălia pentru Bahmut, forțele ruse au pierdut cel puțin cinci, a declarat un oficial militar al Alianței Nord-Atlantice pentru CNN.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că a ordonat întărirea pozițiilor din interiorul orașului Bahmut, explicând că nu există nicio parte a Ucrainei care să poată fi abandonată, informează CNN. Liderul ucrainean a spus că a luat această decizie după ce s-a consultat cu personalul militar. „I-am spus șefului Statului Major să găsească forțele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există o astfel de parte a Ucrainei care să poată fi abandonată”, a declarat Zelenski.
UPDATE Forțele de Apărare ale Ucrainei vor continua să lupte în Bahmut pentru a epuiza unitățile de elită ale grupului Wagner”, cred analiștii americani ai Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Institutul subliniază că lupta pentru Bahmut a devenit importantă strategic pentru Ucraina datorită componenței forțelor ruse staționate în zona orașului.
UPDATE Rusia se abține să cumpere rachete balistice de la Iran din cauza temerilor că, după aceea, Statele Unite vor începe să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, relatează Financial Times, citând reprezentanți ai țărilor occidentale.
UPDATE Rusia a adăugat organizația nonguvernamentală care supraveghează anticorupția Transparency International pe lista sa de organizații „indezirabile”, a anunțat luni, 6 martie, Procuratura Generală din această țară, potrivit The Moscow Times.
UPDATE Pe 3 martie 2023, Statele Unite au anunțat încă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, care completează uriașa sumă de 46,6 miliarde de dolari, pe care America a trimis-o, timp de un an la Kiev, până pe 15 ianuarie 2023. Acum, în portul Gdynia din Polonia au ajuns un număr foarte mare de tancuri, blindate și camioane militare din SUA, care vor fi expediate în următoarele zile în Ucraina, dar și pentru consolidarea flancului estic al alianței NATO, notează Ziare.com.
UPDATE Uniunea Europeană vrea să cumpere la comun muniții în valoare de 1 miliard de euro pentru Ucraina. Inițiativa ar urma să fie aprobată într-un summit la finalul lunii martie, notează NewsWeek.
UPDATE Șeful diplomației europene Josep Borrell a estimat, vineri, că a observat “o mică îmbunătățire” la nivel diplomatic cu Rusia în timpul reuniunii G20 din India, în ciuda diviziunilor asupra Ucrainei.
UPDATE Atacați din trei direcții de forțele ruse, militarii ucraineni controlează încă mare parte a orașului Bahmut. Iar cel mai proaspăt anunț venit din partea biroului lui Volodimir Zelenski, luni, sugerează că Kievul nu este dispus deocamdată să se retragă din orașul estic, principala miză fiind aceea de a produce pierderi cât mai mari trupelor Moscovei, scriu Washington Post, BBC și Bild, potrivit Libertatea.
UPDATE Șeful companiei ruse de mercenari Wagner, omul de afaceri Evgheni Prigojin, a avertizat că, dacă trupele sale se retrag din Bakhmut, un oraș din estul Ucrainei, „întregul front se va prăbuși”. „Dacă compania militară privată Wagner se retrage din Bakhmut, întregul front se va prăbuși”, a spus Prigozhin într-un videoclip postat pe YouTube, adăugând că prăbușirea ar putea ajunge „până la granițele Rusiei și, poate, dincolo”.
UPDATE Doi piloţi militari ucraineni se află în prezent în SUA în vederea observării competenţelor lor pentru a-i ajuta mai bine pe teren, în timp ce Ucraina îşi presează aliaţii să-i furnizeze avioane de luptă, inclusiv F-16, pentru a lupta împotriva Rusiei. Washingtonul a respins însă, cel puţin până la ora actuală, furnizarea unor astfel de avioane către Kiev, iar prezenţa celor doi piloţi în SUA nu înseamnă o schimbare a poziţiei americane la acest capitol, au semnalat responsabili militari americani, care au cerut să nu li se precizeze identitatea, scrie Agerpres.
UPDATE Luptătorii Wagner au fost văzuți luni, 6 martie, ridicând steagul grupului rus de mercenari pe un monument dedicat unui tanc T-34 în partea de est a orașului Bahmut, din regiunea ucraineană Donețk, relatează CNN.
UPDATE Armata rusă a anunţat că a oprit un schimb de focuri în regiunea Karabah, revendicată atât de Armenia, cât şi de Azerbaidjan, transmite AFP, potrivit Agerpres. Incidentul a avut loc duminică şi a costat vieţile a cinci oameni.
UPDATE Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a întrat în al doilea an, toți ochii sunt ațintiți asupra unui mic oraș răvășit de război: Bahmut. Acolo, în estul regiunii ucrainene Donețk, se desfășoară în prezent una dintre cele mai aprige și mai sângeroase bătălii ale războiului, în timp ce Rusia încearcă să obțină prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă de la capturarea orașelor estice Severodonețk și Lisiciansk în timpul verii, notează HotNews.
UPDATE De la începutul invaziei la scară largă, din 24 februarie 2022, și până la 5 martie curent Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului au fost înregistrate 21.793 de victime în rândurile populației civile a Ucrainei. Aceste date au fost postate la 6 martie pe site-ul Oficiului, comunică FREEDOM. Dintre acestea 8.173 de persoane și-au pierdut viață, iar 13.620 persoane au fost rănite. În realitate, aceste cifre sunt cu mult mai mari, deoarece lipsește informația concretă din locurile luptelor intense și crâncene, notează Libertatea Cuvântului.
UPDATE Jucătoarea ucraineancă de tenis Marta Kostyuk a câștigat titlul de la Austin, primul din cariera sa, după ce a învins-o în finală pe rusoaica Varvara Gracheva, scor 6-3, 7-5. La finalul partidei, jucătoarea din Ucraina a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Rusia, transmite Eurosport. Momentul nu a fost redat în înregistrările WTA, notează Cotidianul.
UPDATE „Există un consens în rândul militarilor cu privire la necesitatea de a continua să apere oraşul şi să epuizeze forţele inamice, construind în paralel noi linii de apărare în cazul în care situaţia s-ar schimba”, a declarat Mihailo Podoliak, respingând orice retragere ucraineană din Bahmut, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, „apărarea oraşului Bahmut şi-a atins obiectivele” epuizând forţele ruse, dând timp armatei ucrainene să antreneze „zeci de mii de trupe pentru a pregăti o contraofensivă”.
UPDATE Autorităţile germane au anunţat luni, 6 martie, că au identificat responsabili-cheie ai unei reţele internaţionale de hackeri asociaţi cu Rusia şi bănuiţi că au vizat peste 600 de instituţii din întreaga lume, relatează AFP.
UPDATE O adolescentă ucraineană în vârstă de 14 ani, refugiată în Anglia, a murit după ce a fost găsită inconștientă pe o plajă din South Devon, a anunțat luni, 6 martie, poliția din Devon și Cornwall, într-un comunicat de presă, potrivit CNN. Moartea fetei este considerată ca fiind „inexplicabilă”, iar poliția cere tuturor celor care ar putea avea imagini de pe camerele de supraveghere sau de pe alte dispozitive să le împărtășească poliției, pentru a ajuta în anchetă, notează Libertatea.
UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, afirmă că Occidentul nu va lua niciodată nicio decizie cu privire la Ucraina pe la spatele cetățenilor săi. „Vom sprijini Ucraina atât cât va fi necesar. În Europa continentală, suntem țara care face cel mai mult, prin acordarea de asistență financiară şi umanitară Ucrainei, precum și prin livrarea armelor noastre, organizarea pregătirii militarilor ucraineni, realizarea lucrărilor de reparaţii şi, desigur, efectuarea proviziilor necesare de muniție”, a declarat Scholz, potrivit Rador.