Sari la conținut

Război în Ucraina, ziua 431: Lupte grele la Bahmut și pregătiri de contraofensivă. Prigojin: „Rusia este în pragul unui dezastru”

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 431. Ucraina controlează în continuare o rută cheie de aprovizionare în Bahmut, a declarat sâmbătă Serghei Cherevati, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene

Iar șeful grupului de mercenari rus Wagner, Evghenii Prijojin, a amenințat că își va retrage o parte din trupele sale din orașul din estul țării dacă Moscova nu trimite mai multe muniții. Totodată, acesta a declarat că contraofensiva Ucrainei ar putea începe pe 15 mai.

​UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel a spus că nu ar trebui să „ne îngustăm prea mult mințile” atunci când vine vorba de găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda. „Este important pentru mine – și am încercat mereu – să nu ne restrângem prea mult orizontul. Când cineva ca Wolfgang Ischinger, fostul președinte al Conferinței de Securitate de la München, spune că trebuie să ne gândim la faptul că la un moment dat va trebui să negociem, atunci nu ar trebui să-l huiduim imediat”, a spus Merkel.

Merkel și-a apărat, de asemenea, politica ei cu privire la Rusia și deciziile de politică energetică care au făcut ca Germania să fie puternic dependentă de gazul rusesc. „Aș fi preferat ca gazul să fie importat din Marea Britanie și Norvegia, așa cum făceam noi, și din Țările de Jos. Dar nu mai era disponibil. Pentru noi, întrebarea era: GNL mai scump – cu o treime mai scump – sau gaz rusesc mai ieftin”, a spus ea, potrivit HotNews.

​UPDATE Jurnalistul și soldatul ucrainean Volodimir Mukan a fost ucis în acțiune la Bahmut, scrie Ukrainska Pravda, citând Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și contul personal al jurnalistului.

​UPDATE Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în prezent în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina să ia o decizie de supraviețuire și să își facă pașapoarte rusești, relatează Kyiv Independent. În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească astfel de teritorii „în orice mod posibil”, a spus ombudsmanul pe 30 aprilie. Pe 27 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-și ia cetățenia rusă.

​UPDATE Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că o contraofensivă ucraineană s-ar putea transforma într-o „tragedie” pentru Rusia , spunând că luptătorii săi nu au muniție, relatează AFP. „Noi (Wagner) avem doar 10-15% din muniția de care avem nevoie”, a subliniat șeful lui Wagner într-un interviu cu corespondentul de război pro-Kremlin, Semion Pegov.

​UPDATE Armata rusă a anunțat duminică numirea unui nou șef al logisticii militare, generalul Alexei Kuzmenkov, care îl înlocuiește pe un alt ofițer de rang înalt, generalul Mihail Mizințev, într-un moment în care Kievul susține că și-a încheiat pregătirile pentru contraofensivă

​UPDATE Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, și-a exprimat încrederea că ocupanții ruși care au comis crime de război în războiul din Ucraina vor fi găsiți și eliminați oriunde s-ar afla, relatează Ukrainska Pravda. „Orice făptuitor care a comis crime de război împotriva umanității în Ucraina sau chiar infracțiuni atroce, cum ar fi violul în grup sau uciderea de civili și copii, va fi găsit și eliminat în orice parte a lumii”, a spus Budanov.

​UPDATE Președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, fost general, le-a cerut forțelor ruse să se retragă din Ucraina într-un mod inedit, le-a lăsat pe vehiculele militare ucrainene scris mesajul: „Go home before it’s too late” (Duceți-vă acasă înainte să fie prea târziu).

​UPDATE Incendiul de la depozitul de combustibil al Flotei Ruse din Sevastopolul ocupat este o pregătire pentru acțiunile active ale armatei ucrainene, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Gumeniuk.

​UPDATE Rusia ar folosi rachete fabricate toamna sau iarna trecută pentru a lovi Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, la televiziunea națională.

​UPDATE Polonia instalează o barieră la frontiera cu enclava rusă Kaliningrad şi un ”perimetru de securitate”, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-o vizită la Bartoszyce, la 60 de kilometri de enclavă, relatează Euronews.

​UPDATE Trupele rusești au atacat Kramatorsk din regiunea Donețk cu cinci rachete în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko, citat de The Kyiv Independent. Una dintre rachete a vizat o zonă rezidențială a orașului, iar restul au lovit o zonă industrială și câmpul din afara Kramatorskului, a declarat Kirilenko.

​UPDATE Trupele rusești au bombardat duminică dimineață cu sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) zona centrală a orașului Kupiansk din regiunea Harkov, potrivit The Kyiv Independent. Nu s-au înregistrat victime.

​UPDATE Două persoane au murit, sâmbătă seară, în urma unor atacuri efectuate din Ucraina asupra unei localităţi din regiunea rusă Briansk, a declarat un guvernator local, citat de Reuters. „Conform informaţiilor preliminare, o clădire rezidenţială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parţial distruse”, a declarat guvernatorul Alexander Bogomaz.

​UPDATE Rusia nu vede niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia atâta timp cât forţele antiruseşti rămân la putere, a declarat sâmbătă vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, informează agenţia TASS.

​UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat, într-un interviu acordat presei scandinave, că armata sa este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni, dar crede că ea totuşi va reuşi, mizând şi pe slăbirea armatei ruse după mai mult de un an de război, consemnează agenţia EFE.

UPDATE Evgheni Prigojin, care a revendicat adesea succese neverificabile, a declarat că forțele sale au avansat între 100 și 150 de metri în Bahmut, lăsând puțin sub 3 km pătrați din oraș în mâinile ucrainenilor. Dar a spus că a pierdut 94 de soldați, scrie HotNews.

Prigojin declarat adesea că forțele armate regulate nu le oferă oamenilor săi muniția de care au nevoie și a acuzat uneori comandanții de trădare. „Trebuie să încetăm să mai înșelăm populația și să le spunem că totul este în regulă”, a declarat Prigojin. „Trebuie să spun cu sinceritate: Rusia este în pragul unui dezastru”.

UPDATE Armata ucraineană a eliminat încă aproximativ 470 de ocupanți ruși în timpul zilei. Pierderile totale în luptă ale inamicului începând cu 24 februarie 2022 au fost de aproximativ 190.510 de persoane, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, armata rusă continuă să piardă echipament militar.

UPDATE Ocupanții ruși au făcut unele progrese în Bahmut. În special, videoclipurile de geolocalizare au arătat avansul limitat al rușilor în părțile de sud-vest și nord-vest ale orașului. Acest lucru este declarat într-un raport recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit unor rapoarte, invadatorii au confiscat colegiul de medicină din centrul orașului Bahmut și colegiul industrial Bahmut din partea de sud a orașului. Potrivit analiștilor, invadatorii au efectuat atacuri la sol de-a lungul drumului prin Hromovo, precum și lângă Orehovo-Vasilevka, Bogdanovka și Ivanovsk.

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a comentat despre „bavovna” de ieri la depozitul de petrol rus din Sevastopol. A fost un obiect important din punct de vedere strategic al rușilor, care a furnizat combustibil pentru navele Flotei Mării Negre. După cum se menționează în raportul de dimineață, Sevastopolul este neliniștit, deoarece 10 rezervoare cu produse petroliere, cu o capacitate totală de aproximativ 40 de mii de tone, au fost distruse de incendiu.

„În acest sens, în oraș s-au răspândit zvonuri panicate despre incapacitatea apărării aeriene ruse de a asigura siguranța propriilor sale facilități strategice, locații de pe teritoriul Rusiei continentale”, se arată în comunicat.

Depozitul de petrol distrus a furnizat combustibil pentru navele Flotei Mării Negre a Federației Ruse, care au efectuat atacuri cu rachete asupra orașelor pașnice ale Ucrainei. Țintele teroriștilor ruși erau civili și obiecte civile. Totodată, conform informațiilor disponibile, în urma incendiului de la depozitul de petrol, nu au fost victime.

UPDATE Liderul grupului de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, se teme de contraatacuri ale Forțelor de Apărare din Bahmut. Mai mult, el a amenințat că își va retrage mercenarii din oraș dacă comandamentul rus nu-i va furniza mai multă muniție. Acest lucru a fost afirmat de specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un nou raport. Prigojin continuă să încerce să convingă Kremlinul să treacă în defensivă în estul Ucrainei, spun analiștii. Potrivit acestuia, contraofensiva ucraineană ar putea începe înainte de 15 mai. În același timp, comandamentul rus nu se pregătește deloc să respingă atacurile.

UPDATE Marea Britanie a împărtășit planuri pentru  achiziționarea de rachete cu rază lungă de acțiune, echipamente de inginerie și tractoare pentru nevoile Ucrainei. În viitorul apropiat, intenționează să achiziționeze rachete cu o rază de acțiune de la 100 la 300 km.  După cum se precizează în mesajul de pe site-ul guvernului britanic, aceste rachete au anumite cerințe: trebuie să fie lansate de pe uscat, apă sau aer. În plus, sarcina utilă a proiectilului ar trebui să fie de la 20 la 490 kg.

UPDATE Armata ucraineană continuă să distrugă inamicul în regiunea Herson. În special, pe malul stâng, Forțele de Apărare încearcă să curețe prezența trupelor de ocupație în zona de 30 de kilometri. Șeful centrului de presă al OK „Sud” Natalia Gumeniuk a spus că în ultimul timp a fost neliniștit în zona podului Antonovski, Oleșek și Hola Pristan din regiunea Herson. În plus, exploziile au loc în mod constant pe malul stâng al Niprului. Potrivit ei, acum sunt operațiuni militare.

UPDATE Invadatorii ruși sunt încă departe de a captura „drumul vieții” de la Ceasovoi Yar la Bahmut. Situația este cu adevărat dificilă, pentru că rușii nu încetează să încerce să stabilească controlul focului.

„Rușii vorbesc de câteva săptămâni despre capturarea „drumului vieții”, precum și despre controlul constant al focului asupra acestuia. De fapt, totul este diferit. Da, este foarte greu acolo, pentru că încercările lor de a ocupa drumul. continuă, precum și încercările de a stabili controlul focului. Dar datorită militarilor Forțelor de Operațiuni Speciale, artileriștilor, Forțele de Apărare nu le permit rușilor să ne „taie” logistica”, a declarat Serghei Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Forțelor Armate ale Ucrainei, într-un comentariu pentru ZN.UA. Totodată, el a remarcat că luptele grele continuă, dar situația este controlată complet de luptătorii ucraineni.

UPDATE O pictură murală a artistului stradal francez Christian Guemy, cunoscut sub pseudonimul C215, a apărut în centrul Kievului pe o clădire administrativă a Radei Supreme, a anunțat sâmbătă parlamentul ucrainean pe Facebook.

UPDATE Rusia a avut la dispoziție aproape șase luni pentru a pregăti terenul pentru contraofensiva anticipată a Ucrainei din această primăvară, construind apărarea în teritoriul ocupat, lângă linia frontului, relatează CNN. Cu toate acestea, imagini video distribuite pe rețelele de socializare par să arate că ucrainenii ar putea trece ca prin pâine prin „dinții de dragon”. 

Astfel, apărarea construită de Rusia ar constitui o provocare uriașă pentru trupele de la Kiev, cu obstacole extinzându-se pe sute de kilometri pe frontul sudic șerpuit – unde forțele ucrainene se așteaptă să-și concentreze atacurile în săptămânile următoare.

Imaginile din satelit analizate de CNN și alte organizații de știri arată amploarea apărării Rusiei: șanțuri antitanc, obstacole, câmpuri minate și tranșee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!