Sari la conținut

Războiul din Gaza: Șeful Mossad merge în Qatar pentru negocieri de încetare a focului în timp ce SUA vrea să preseze Israelul cu o rezoluție în Consiliul de Securitate

Șeful spionajului israelian urmează să se deplaseze vineri în Qatar pentru negocieri de încetare a focului, în timp ce Statele Unite intenționează să supună la vot în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție care cere un armistițiu imediat în Gaza, intensificând presiunea asupra aliatului său, conform sursei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi, la Cairo, că este de părere că discuțiile mediate de SUA, Qatar și Egipt ar putea ajunge în continuare la un acord de încetare a focului între gruparea militantă palestiniană Hamas și Israel.

Negocierile din Qatar s-au axat pe un armistițiu de aproximativ șase săptămâni care ar permite eliberarea a 40 de ostatici israelieni în schimbul a sute de palestinieni deținuți în închisorile israeliene. Un acord ar deschide calea pentru furnizarea de ajutoare în enclava unde penuria de alimente este extremă.

„Negociatorii continuă să discute. Diferențele se reduc și continuăm să facem presiuni pentru un acord la Doha. Mai sunt încă eforturi dificile de realizat pentru a ajunge acolo. Dar eu continui să cred că este posibil”, a declarat Blinken.

Șeful Mossad se duce în Qatar pentru negocieri

Principalul punct de blocaj a fost faptul că Hamas afirmă că va elibera ostaticii doar ca parte a unui acord care ar pune capăt războiului, în timp ce Israelul spune că va discuta doar o întrerupere temporară.

Un oficial palestinian care are cunoștință despre eforturile de mediere, care a refuzat să fie identificat, a afirmat pentru Reuters că Hamas a dat dovadă de flexibilitate. Israelul „continuă să tragă de timp pentru că nu vrea să se angajeze să pună capăt războiului din Gaza”, a spus oficialul.

Un comunicat al biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că șeful Mossad, David Barnea, se va deplasa vineri în Qatar pentru a se întâlni cu mediatorii.

Între timp, Israelul a anunțat că va mai continua timp de câteva zile atacurile asupra spitalului Al Shifa din orașul Gaza. Cei de acolo au spus că au văzut joi tancuri, tiruri și incendii. Aceasta este singura unitate medicală parțial funcțională din nordul enclavei și este deja atacată de patru zile

Israelul spune că atacatorii Hamas rezistă în complexul spitalicesc, lucru pe care Hamas îl neagă. Israelul susține că a ucis 150 de luptători și a capturat 358 de militanți în spital și în jurul acestuia în ultimele zile.

SUA vrea să preseze Israelul cu o rezoluție în Consiliul de Securitate

Washingtonul, care în mod tradițional a protejat Israelul la ONU, a aplicat treptat mai multă presiune asupra vechiului său aliat, iar proiectul de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU marchează o nouă înăsprire a poziției americane.

Schimbarea de poziție a americanilor vine în contextul în care, la nivel global, din ce în ce mai mule voci condamnă războiul ce durează de cinci luni, numărul de morți din rândul civililor palestinieni, perspectiva foametei din Gaza și opoziția politică internă față de poziția președintelui american Joe Biden.

Textul ONU, consultat de Reuters, spune că o „încetare a focului imediată și susținută”, cu o durată de aproximativ șase săptămâni, ar proteja civilii și ar permite furnizarea de asistență umanitară.

Este o schimbare clară de atitudine, în condițiile în care, la începutul războiului, SUA nu au fost de acord cu expresia „încetare a focului” și s-au opus prin veto unor măsuri care includeau apeluri la o încetare imediată a focului.

Noua rezoluție își exprimă sprijinul pentru discuțiile din Qatar, eliberarea ostaticilor israelieni și eliberarea palestinienilor deținuți în închisorile israeliene. Pentru a trece prin Consiliul de Securitate, o rezoluție are nevoie de cel puțin nouă voturi în favoarea sa și de niciun veto din partea SUA, Franței, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.

Liderii Uniunii Europene au lansat, de asemenea, joi, un apel la o încetare imediată a focului. Statele Unite vor ca orice sprijin al Consiliului de Securitate pentru o încetare a focului să fie legat de eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.

Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând 253 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. Ofensiva israeliană a ucis aproape 32.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!