Sari la conținut

“Războiul energetic” al Rusiei și prăbușirea sa

Exagerarea importanței Rusiei în lume, scenariile apocaliptice și previziunile privind moartea rece a Ucrainei și a Europei fără gazul rusesc sunt de domeniul trecutului. Cu primăvara în calendar, se poate spune că încă un plan rusesc s-a prăbușit.

Din vara anului 2022, Rusia a încercat pe toate căile posibile să răspândească în spațiul său informațional un scenariu în care șantajul energetic forțează Ucraina și Occidentul să accepte condițiile rusești. Încrederea Rusiei că rolul său este primordial și că reprezintă fundamentul stabilității energetice în lume a fost în zadar. UE s-a grăbit să treacă de la gazul rusesc la cel norvegian, în timp ce ucrainenii rămân ferm convinși că este mai bine să trăiască fără lumină decât cu Rusia.

Confruntarea de iarnă a ucrainenilor cu întunericul

Din toamna anului trecut, Rusia a efectuat 15 atacuri masive cu rachete și 17 atacuri cu drone (Shahed 136 și altele) asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Condițiile meteorologice au fost favorabile supraviețuirii în astfel de condiții, iarna blândă și profesionalismul energeticienilor ucraineni au permis refacerea și stabilizarea frontului energetic în cel mai scurt timp posibil. Eficacitatea apărării antiaeriene ucrainene a crescut, de asemenea, de-a lungul timpului, în timp ce în toamnă jumătate dintre rachete își atingeau țintele, în decembrie forțele de apărare doborau deja 80% dintre țintele aeriene. Nu a existat nicio pană de curent pentru a treia săptămână și nici nu a fost prevăzută vreo pană de curent.

Se crede că generalul rus Surovikin este responsabil pentru atacurile masive cu rachete. El a fost însărcinat să acopere întregul teritoriu al Ucrainei în întuneric total, dar maximul pe care a reușit să îl obțină a fost să întrerupă curentul electric pentru câteva ore, pentru a economisi bani.

Calculele generalului și ale conducerii militare și politice de vârf s-au dovedit a fi eronate și supraestimate. Ele nu au reușit să doboare nici autoritățile ucrainene și nici societatea. Factorii cheie care au împiedicat Rusia să înghețe Ucraina au fost refacerea rapidă a instalațiilor avariate și, în mod direct, ajutorul partenerilor occidentali care au furnizat părții ucrainene echipamentul necesar.

Europa și respingerea gazului rusesc

Șeful Gazprom, Miller, a declarat în toamnă că nu există garanții că Europa va supraviețui acestei ierni:

“În perioada de vârf a frigului din iarna care urmează, orașe întregi din Europa ar putea îngheța.”

De asemenea, în ajunul iernii, corporația a pus în circulație un videoclip care a devenit parte a unui plan de alarmă – în care europenii erau înghețați de criza energetică. Cu toate acestea, toate intențiile ticăloase ale Rusiei au început să se năruie atunci când Europa și-a redus consumul de gaz pe timp de iarnă cu 15% încă din toamnă. Guvernul a pus la dispoziția cetățenilor tehnologie de economisire a energiei în casele lor. Gazul norvegian a devenit un substitut al gazului rusesc, iar importurile de GNL (gaz natural lichefiat) din SUA, Qatar și Australia au crescut și ele.

Europa elimină efectiv și irevocabil consumul de gaz rusesc. În plus, o iarnă călduroasă a contribuit la acest lucru. Kremlinul a început un “război energetic” – Kremlinul l-a pierdut. Niciunul dintre șantajele Rusiei nu a adus vreun rezultat binevenit pentru țară, dar țara agresoare a reușit să mobilizeze și mai mult ucrainenii și Occidentul prin acțiunile sale. Singurul loc în care Europa este înghețată este în visele rușilor.

Sectorul energetic este un alt domeniu în care Rusia a înregistrat un eșec total. Prin propriile sale acțiuni, Rusia se izolează și mai mult de lumea civilizată și de bunul simț. În loc să rezolve problemele interne, țara alege să continue un război sângeros și să arunce amenințări. Ucraina și Europa au reușit, prin eforturi comune, să ocolească înghețul prezis de Rusia. Lumea s-a unit împotriva unui inamic care își supraestimează în mod clar capacitățile. Societatea modernă nu va fi de acord cu un dictator. Rusia va înceta să mai existe dacă va continua războiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!