Sari la conținut

Războiul pe mare capătă amploare: Marea Neagră este din nou locul bătăliilor

În dimineața zilei de 4 august, dronele maritime au atacat nava rusă de debarcare „Olenegorskiy Gornyak” în portul Novorossiysk. În noaptea de 5 august, petrolierul rus SIG, care se afla ilegal în apele teritoriale ale Ucrainei și sub sancțiunile SUA din 2019, a fost lovit și în strâmtoarea Kerci. Portul Novorossiysk este unul dintre principalele porturi petroliere ale Rusiei, iar navele de tip „minerul Olenegorskogo” servesc pentru transportul de mărfuri ale armatei ruse. Rușii folosesc rute maritime de aprovizionare, în special, pentru logistica grupării de forțe ale ocupanților situate pe teritoriul Crimeei ocupate temporar.

Cu o zi înainte, Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat de fapt un război naval – mai întâi Rusia a ieșit din inițiativa cerealelor Mării Negre, apoi Kremlinul și-a anunțat intenția de a ataca toate navele direcționate către porturile ucrainene. În plus, Rusia a anunțat că părțile de nord-vest și sud-est ale apelor internaționale ale Mării Negre sunt temporar periculoase pentru transport maritim, ceea ce este o dovadă a planurilor Rusiei de a distruge exporturile ucrainene în viitor.

Ca răspuns la declarația ostilă, Ucraina a raportat atacuri similare asupra navelor care vor fi în Marea Neagră și vor fi trimise în porturile rusești sau ucrainene ocupate temporar. A fost declarată o amenințare militară pentru transportul maritim în apele a șase porturi rusești din Marea Neagră – Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Soci și Taman.

Prin acțiunile sale, Federația Rusă distruge nu numai exportul ucrainean, ci și cel rusesc. Atacul ucrainean de represalii, care a distrus „Olenegorskiy Gornyak”, a pus pentru prima dată în pericol infrastructura de export de petrol a țării agresoare. Veniturile din exportul de petrol sunt principala sursă din care Rusia obține bani pentru finanțarea războiului din Ucraina.

Atacurile asupra navelor și tancurilor rusești au fost răspuns la atacul strategic al portului de la Izmail. Unul dintre obiectivele principale pentru înfrângerea Rusiei a ales porturile fluviului Dunărea, astfel Kremlinul încearcă să reducă la zero comerțul internațional în aceste locuri.

Președintele Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasiliy Malyuk, a declarat că acțiunile armatei ucrainene sunt complet legale și se desfășoară în apele teritoriale ale Ucrainei. Dacă Rusia vrea să-și păstreze navele nevătămate, trebuie să abandoneze apele teritoriale ale Ucrainei, inclusiv toate celelalte teritorii ocupate temporar. Potrivit cuvintelor sale, atacurile asupra navelor și podurilor rusești sunt complet logice și eficiente în raport cu inamicul.

Președintele Vladimir Zelensky a raportat că Ucraina nu are atât de multe arme pentru rezistența pe termen lung la atacurile rusești, dar este suficient pentru a distruge toate navele inamice în cazul bombardării non-stop din partea sa. El a adăugat că Rusia pierde, așa că încearcă să folosească armele și violența pentru a pune Ucraina într-o situație fără speranță. Zelensky a promis că va răspunde tuturor atacurilor Moscovei asupra populației civile și a „culoarului de cereale”.

De altfel, războiul din Marea Neagră a început odată cu atacul armatei ruse asupra navelor ucrainene din apropierea strâmtorii Kerci, pe 25 noiembrie 2018. Incidentul este considerat prima manifestare deschisă a agresiunii ruse sub steagul de stat al Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului din 2014. Escaladarea războiului din Marea Neagră a fost cauzată de retragerea Rusiei din „acordul de cereale” și de atacurile deliberate asupra porturilor ucrainene.

Controlul ucrainean asupra situației din Marea Neagră demoralizează ocupanții ruși și îi obligă să caute noi rute și protecție suplimentară pentru navele de marfă. Amenințarea la adresa exportului de petrol rusesc va crea condiții mai favorabile pentru Ucraina pe câmpul de luptă. Kremlinul care a început războiul a condus personal Rusia în izolare mondială, iar acum este sub amenințarea cu distrugerea exporturilor de petrol, finanțând crime împotriva umanității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!