Președintele SUA, Donald Trump, face o serie de declarații sonore după recenta sa inaugurare, însă unele dintre acestea merită o atenție deosebită. În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, liderul american a venit cu o propunere interesantă, care nu a mai fost exprimată anterior.
Trump a afirmat că reducerea prețurilor la petrol ar duce la încheierea imediată a războiului ruso-ucrainean. Drept urmare, acesta intenționează să apeleze la Arabia Saudită și la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a realiza acest obiectiv.
Președintele s-a declarat surprins că astfel de măsuri nu au fost luate mai devreme, având în vedere că prețurile ridicate ale petrolului permit Rusiei să continue războiul. Reducerea prețurilor ar genera un colaps economic în Rusia, făcând imposibilă finanțarea operațiunilor militare la nivelul actual. Exportul de petrol și gaze reprezintă principala sursă de venit pentru complexul militar-industrial al Rusiei.
Trump a acuzat OPEC de complicitate la război, subliniind că organizația ar fi putut reduce prețurile de mult timp, dar nu a făcut-o. Din acest motiv, Rusia continuă să-și finanțeze armata, în mare parte prin exporturile de petrol.
Chiar înainte de inaugurare, Trump a promis că va influența scăderea prețurilor la petrol. Primele rezultate au devenit vizibile după preluarea mandatului său, când prețul petrolului american WTI (West Texas Intermediate) a scăzut cu 1,48%, iar prețul petrolului Brent a înregistrat o reducere de 0,81%.
În afară de perspectiva încheierii războiului ruso-ucrainean, Trump consideră că această măsură ar putea salva economia americană. Reducerea prețurilor la petrol ar duce la scăderea ratelor dobânzilor la credite mai întâi în SUA, apoi la nivel global.
De asemenea, președintele a promis să stimuleze producția internă de petrol în SUA, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra economiei americane și ar reduce dependența față de Rusia.
Primul apel telefonic al președintelui Trump după inaugurare a fost către prințul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Cei doi au discutat despre lupta împotriva terorismului și întărirea relațiilor bilaterale, iar Arabia Saudită a anunțat intenția de a investi 600 de miliarde de dolari în relațiile comerciale și de investiții cu SUA în următorii patru ani.
Relațiile cordiale dintre cele două țări reprezintă un semnal pozitiv că Arabia Saudită ar putea lua în considerare solicitările lui Trump și ar putea reduce prețurile globale la petrol. Este important ca liderul american să nu se limiteze doar la declarații, ci să exercite presiuni suplimentare, inclusiv asupra OPEC, care joacă un rol direct în capacitatea militară a Rusiei.
Îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită ar putea garanta aproape sigur o reducere a prețurilor în viitorul apropiat.
Unele declarații ale lui Donald Trump pot fi interpretate ambiguu, însă inițiativele sale recente în contextul războiului ruso-ucrainean reprezintă un semnal pozitiv pentru o posibilă încheiere a conflictului în 2025. În plus, liderul american a făcut un apel către dictatorul rus Vladimir Putin să semneze un acord de pace și să oprească războiul. În cazul unui refuz din partea Kremlinului, Trump a promis să impună taxe, tarife și sancțiuni ridicate asupra tuturor exporturilor rusești în SUA și alte țări.
Presiunea exercitată de Donald Trump asupra Moscovei, combinată cu inițiativa de reducere a prețurilor la petrol, are un singur obiectiv: dacă Kremlinul nu găsește noi modalități de a ocoli sancțiunile, Rusia nu va avea altă opțiune decât să accepte condițiile impuse de SUA. Totuși, lipsa unei reacții semnificative din partea Moscovei ar putea indica un impas în care se află Putin și cercul său de apropiați.
Imagine: Donald Trump, sursa