La 24 februarie 2022, Ucraina a fost atacată de Federația Rusă. Ucraina, încă din prima zi de război, a cerut ajutor pentru a rezista, dar și pentru a câștiga războiul. Și să lase multe țări în primele zile, sau chiar luni, s-au temut să ofere asistență din cauza fricii de Rusia, în anumite situații – dependența economică și energetică față de țara agresoare. Dar acum întreaga lume a făcut un pas uriaș înainte, abandonând cătușele fricii și alegând calea corectă, și anume calea asistenței pentru Ucraina. Un exemplu viu al acestui progres este Franța. Acest material va lua în considerare poziția țării în acest moment, istoria relațiilor ucraineano-franceze, conform sursei.
De la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse, președintele francez Emmanuel Macron și-a declarat în mod repetat sprijinul pentru Ucraina. În același timp, el l-a sunat în mod regulat pe președintele rus Vladimir Putin pentru a-l convinge să renunțe la ideea de a continua războiul, sporind, de fapt, ego-ul deja umflat al dictatorului rus. Nu s-a vorbit despre transferuri de arme.
După 500 de zile, situația s-a schimbat dramatic. În tot acest timp, Franța a oferit ucrainenilor sprijin umanitar, militar, financiar, diplomatic și juridic. Franța a fost cea care a inițiat coaliția tancurilor și este implicată activ în pregătirea piloților ucraineni pentru viitoarea coaliție aeriană.
Dar principalul lucru demn de remarcat este schimbarea atitudinii Parisului față de Kiev. Acest lucru poate fi observat în declarațiile principalilor politicieni francezi din ultimele 500 de zile.
La urma urmei, în momentul în care presa occidentală trâmbițează oboseala de război a lumii, francezii, dimpotrivă, admiră rezistența Ucrainei și fac analogii cu istoria țării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La urma urmei, în acel moment, Franța avea și ea nevoie de ajutor pentru a respinge agresiunea germană, dar, din păcate, nu l-a primit la timp.
Poziția Parisului cu privire la necesitatea negocierilor s-a schimbat și ea. Bineînțeles, există voci ale lobbyiștilor, adică mercenari care lucrează pentru Federația Rusă. Printre aceștia, un loc special ar trebui să fie acordat fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care a declarat recent într-un interviu că Crimeea ar trebui să fie dată Rusiei, Ucraina ar trebui să rămână în afara Uniunii Europene și a NATO, iar Europa ar trebui să reia relațiile cu Rusia însăși.
Dar acestea sunt doar declarații punctuale, în opoziție cu aceasta este poziția întregului politician francez. La urma urmei, Franța susține acum principalii vectori ai planului ucrainean de înfrângere a Rusiei. Și anume, furnizarea de arme, aducerea agresorului în fața justiției și punerea în aplicare a formulei de pace a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. Și acestea nu sunt doar vorbe, Parisul ajută Kievul cu fapte reale.
Franța a fost una dintre primele care a transferat Ucrainei arme de tip NATO și una dintre primele care a anunțat transferul de rachete de croazieră, livrându-le de fapt cât mai curând posibil. În domeniul responsabilității penale, rolul părții franceze este, de asemenea, neprețuit. La urma urmei, țara a fost prima care a pus la dispoziție un laborator ADN cu personal complet, care a fost înființat la București, însoțit de o echipă de peste 50 de persoane. Aceasta includea investigatori francezi, criminaliști, patologi, jandarmi etc. Și apoi Ucraina a acordat dreptul acestui grup de a fi primul care să examineze scenele crimelor de la Izium. Fiecare specialist a devenit un martor al crimelor rusești.
Și aceasta nu este nicidecum o listă finită a întregii asistențe pe care Kievul a primit-o în timpul celor peste 500 de zile de război.
Acesta este tipul de progres de care întreaga comunitate mondială avea nevoie în mod critic pentru a scăpa de principalul factor care împiedică dezvoltarea unor continente întregi, și anume Federația Rusă. Pentru a face acest lucru, este necesar să menținem impulsul deja acumulat și să ducem cauza comună la o concluzie logică.