Sari la conținut

Religiile care cer sacrificii sunt comparabile cu un joc de Monopoly, unde câștigi raiul printr-o carte norocoasă

Catherine Nixey, cunoscută pentru scrierile sale controversate despre religie, a vizitat recent România. Într-un interviu pentru HotNews.ro, Nixey abordează subiecte sensibile și scoate la lumină aspecte istorice care contrazic versiunea oficială a Bisericii.

Cartea ei, „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică”, a stârnit multe controverse de la lansarea sa în 2018. În România, volumul a apărut în 2020, la editura Humanitas.

„Oamenii pot fi foarte ofensați de istorie, mai ales când aceasta le contrazice credințele adânc înrădăcinate. E ca și cum i-ai critica personal”, explică Nixey valul de reacții negative la cercetarea ei. Pentru Nixey, acest demers este personal, având rădăcini într-o familie de foști monahi.

„Îmi amintesc că eram îngrozită în secret că o prietenă de la universitate nu fusese botezată. Simțeam că numele ei era mai puțin legat de ea. Ca și cum, nefiind protejată de apă sfințită, ar putea să dispară în noapte”, povestește Nixey într-un articol biografic din The Times.

Părinții ei „au înființat o organizație caritabilă, iar noi, ca familie, strângeam bani pentru aceasta la sfârșit de săptămână. Ei nu au încetat niciodată să încerce să fie buni”, își amintește Nixey despre copilăria sa.

Catherine Nixey a studiat literatura clasică greacă și latină la Universitatea din Cambridge și scrie pentru publicații precum The Economist, The Times și Financial Times.

În „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică”, Nixey oferă o perspectivă diferită asupra creștinismului timpuriu. Ea contrazice imaginea tradițională a primilor creștini ca fiind blânzi și dispuși la martiraj cu imnuri de dragoste.

Autoarea îi descrie pe primii creștini ca fiind violenți și intoleranți, distrugând altare păgâne, demolând temple, mutilând statui și ucigând preoți. Aceștia eliminau orice nu se conforma „credinței adevărate”.

„O relatare remarcabilă despre crimele și vandalismul cauzate de fanatismul religios – și care sugerează paralele moderne”, notează The Guardian într-o recenzie a cărții.

În 2018, „Epoca întunecării” a fost desemnată cartea de istorie a anului de publicații precum The New York Times, The Daily Telegraph, BBC History Magazine și The Observer. A fost distinsă cu premiul Societății Regale de Literatură și tradusă în 12 limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!