Sari la conținut

Reportaj AFP: Departe de Gaza, angoasa creștinilor care caută vești de la cei dragi

Khalil Sayegh a trăit cu frică pentru familia sa, care se refugiase în siguranța relativă a bisericilor din Gaza devastată de război, unde niciun loc nu părea să fie ferit de lupte. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, a aflat că tatăl său a murit.

Sayegh locuiește în Statele Unite. Luni, părinții săi și una dintre surorile sale s-au adăpostit în Biserica Catolică a Sfintei Familii din orașul Gaza, aceeași biserică în care o mamă și o fiică au fost ucise sâmbăta trecută de focul israelian, potrivit patriarhiei, citată de AFP.

Joi, Sayegh a aflat că tatăl său a murit în biserică, din cauza lipsei de medicamente și de asistență medicală, întrucât sistemul de sănătate este la pământ, în special în nordul Fâșiei Gaza, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Am aflat de la o rudă din Ramallah (în Cisiordania ocupată), care a fost informată de un preot”, a declarat la telefon bărbatul în vârstă de 29 de ani, care nu a putut vorbi direct cu ceilalți membri ai familiei sale.

Știrile din Gaza au fost deosebit de greu de obținut de la începutul războiului, la 7 octombrie. Telecomunicațiile sunt în mare parte întrerupte, la fel ca și alimentarea cu energie electrică.

„Zile întregi trec fără nicio veste. Trăim în frică și nesiguranță, nu știm dacă sunt în viață sau nu, dacă sunt flămânzi sau hrăniți, dacă au apă”, deplânge situația Sayegh.

Potrivit guvernului Hamas aflat la putere în Gaza, peste 20.000 de persoane au fost ucise în două luni și jumătate în loviturile israeliene efectuate ca represalii la atacul sângeros al mișcării islamiste, soldat cu aproximativ 1.140 de morți, potrivit autorităților israeliene.

Aproximativ 85% din cei 1,9 milioane de locuitori din Gaza sunt strămutați, potrivit ONU.

„Suferințe inimaginabile”

Papa Francisc a deplâns faptul că „civili lipsiți de apărare sunt ținta bombardamentelor și a focurilor de armă”, în urma morții, la 16 decembrie, a două femei care se refugiaseră în Biserica Sfânta Familie. Israelul a afirmat că observatori ai Hamas se aflau în zonă.

O altă soră a lui Khalil Sayegh și familia sa se refugiază în Biserica Sfântul Porfirie din orașul Gaza, care a fost lovită de un atac la 19 octombrie. Ea a născut un băiat, Khader, în timpul armistițiului de o săptămână care s-a încheiat la începutul lunii decembrie și care a oferit populației un mic răgaz.

„Nu am văzut nicio fotografie. Tot ce știu este că există”, spune Khalil Sayegh despre nepotul său.

Potrivit liderilor creștini din Gaza, doar o mie de creștini trăiesc în prezent pe teritoriul palestinian, majoritatea ortodocși, față de peste 7.000 înainte de 2007 și de preluarea puterii de către Hamas, urmată de o blocadă israeliană.

La Washington, viața lui Khalil Sayegh pare să se fi oprit.

„Nu pot lucra 100% normal. Singurul lucru care mă face să continui este să vorbesc despre ceea ce se întâmplă, amintindu-mi că locuitorii din Gaza nu au nicio voce”, a declarat pentru AFP acest analist politic.

„Speranța pare departe și inaccesibilă”, au deplâns joi patriarhii și șefii Bisericilor de la Ierusalim în mesajul lor de Crăciun. „De mai bine de două luni și jumătate, violența războiului a dus la suferințe inimaginabile pentru milioane de oameni din iubitul nostru pământ sfânt”.

Crăciunul…

La fiecare trei sau patru zile, o călugăriță de la Sfântul Rozariu din Ierusalim reușește să vorbească cu două surori din comunitatea sa, care s-au refugiat în Biserica Sfintei Familii.

„Tot ce spun este că sunt bine și că ar trebui să ne rugăm pentru ele”, spune ea, preferând să nu-și dea numele.

„Nimeni nu a mai făcut duș de două săptămâni. Situația este mizerabilă”, deplânge ea.

„Există mâncare, apă și electricitate, dar numai pentru câteva zile, așa că încearcă să economisească bani”, spune și părintele Ibrahim Nino, de la Patriarhia Latină din Ierusalim.

În ciuda a tot ceea ce se întâmplă, persoanele strămutate „vor celebra slujba de Crăciun”, spune el.

Khalil Sayegh spune însă că nu are chef să sărbătorească.

„Te gândești la (Crăciun) și îți amintești că familia ta trece printr-o perioadă foarte dificilă. Mă simt secătuit și epuizat. Mă bucur doar de faptul că Dumnezeu este cu noi”, spune el.

„El simte durerea oamenilor, a tuturor, nu doar a creștinilor, ci a tuturor oamenilor din Gaza care se confruntă cu foamea, moartea și distrugerea”, a adăugat acesta. (AFP)

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!