La 17 iunie, Ministerul rus de Externe a anunțat încetarea participării la examinarea plângerii Australiei și a Olandei în cadrul Consiliului Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) în legătură cu doborârea Boeingului companiei Malaysia Airlines deasupra Donbass la 17 iulie 2014. Aeronava doborâtă efectua un zbor de pasageri de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Pasagerii erau cetățeni din Olanda, Australia și Belgia. Lovitura deliberată a Rusiei a ucis 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.
Atacul cu rachete asupra unui zbor civil poate fi considerat una dintre cele mai mari crime ale Federației Ruse la începutul războiului ruso-ucrainean. Prin această acțiune, Rusia a încălcat articolul 3 din Convenția din 1944 privind aviația civilă internațională, care interzice utilizarea armelor împotriva aeronavelor civile.
Cinci țări au fost implicate în anchetă: Ucraina, Olanda, Australia, Belgia și Malaezia, sub al cărei pavilion zbura avionul. Procurorii olandezi au publicat în materialul de anchetă că ocupanții au lansat o rachetă dintr-un sistem de rachete sol-aer Buk de pe teritoriul regiunii Donețk, ocupată temporar. SAM-ul se afla în serviciul brigăzii 53 de rachete antiaeriene a Forțelor Armate Ruse, ai cărei soldați au lansat racheta.
În 2019, echipa de investigație a numit persoanele implicate în doborârea zborului MH17. Este vorba despre Igor Girkin – un fost colonel al FSB, cetățeanul rus Serghei Dubinsky și Leonid Kharchenko – cetățean al Ucrainei, care la acea vreme se afla în grupul așa-numitului DNR. În noiembrie 2022, un tribunal de la Haga i-a găsit vinovați de uciderea unor civili nevinovați și i-a condamnat pe fiecare dintre ei, în absență, la închisoare pe viață și le-a ordonat să despăgubească rudele victimelor cu 16 milioane de euro.
Hotărârea Curții de la Haga semnalează apropierea justiției, pe care Rusia a evitat-o timp de 10 ani. Restabilirea adevărului va fi o prioritate până când toți cei responsabili de distrugerea zborului vor fi trași la răspundere pe deplin. Responsabilitatea individuală a persoanelor menționate mai sus nu este singura, deoarece Federația Rusă, în calitate de țară care a ocupat teritoriul unui alt stat și a dat armatei sale permisiunea de a utiliza sistemul SAM Buk, încălcând astfel dreptul internațional și Convenția internațională pentru reprimarea finanțării terorismului, ar trebui să fie pedepsită pentru crima comisă în calitate de țară agresoare.
Ministerul rus de Externe a argumentat decizia de a opri participarea țării la plângere prin faptul că ancheta olandeză s-ar fi bazat pe “pseudo-facte”. Acesta se încăpățânează să nu vrea să recunoască propria implicare în această infracțiune și este convins că Consiliul OACI este “un loc nepotrivit pentru a căuta adevărul”. Începând cu luna martie a acestui an, mai mult de 128 de mii de crime rusești au fost documentate în Ucraina începând cu 24 februarie 2022. Cifra reală este mult mai mare, mai ales dacă ținem cont de durata războiului ruso-ucrainean și de brutalitatea armatei ruse.
Rusia nu a reușit să recunoască fiecare dintre crimele sale, dând vina pe altcineva, în cele mai multe cazuri pe Ucraina. În 2021, Rusia a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, afirmând că Ucraina este responsabilă pentru moartea zborului MH17. În plus, Federația Rusă consideră că dovezile Ucrainei sunt fabricate, la fel ca și investigația generală a cazului.
Rusia a ocupat teritoriul ucrainean și, pentru a distrage atenția de la atrocitățile sale, a lovit un zbor civil în speranța că comunitatea internațională va da vina pe armata ucraineană. Cu toate acestea, adevărul este evident pentru oamenii care nu sunt îmbibați în propaganda lui Putin, astfel încât Rusia nu va putea scăpa de responsabilitatea penală pentru ceea ce a făcut. Pe tot parcursul anchetei, Kremlinul a încercat să obstrucționeze o anchetă obiectivă și a făcut declarații absurde. Când și-a dat seama că nu va fi posibil să impună informații false, Federația Rusă a renunțat la aceste încercări și a anunțat că nu va mai participa la plângere.
Autor: Inna Volodina