Sari la conținut

Rețelele 2G și 3G nu se închid doar în România: Ce se întâmplă în alte țări din UE și cum sunt ajutați oamenii să treacă la noile tehnologii

Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G, proces demarat de Orange, RCS&RDS și Telekom Mobile în România, se întâmplă de ceva timp în Europa. În peste jumătate din țările UE, cel puțin un operator de comunicații a renunțat la 3G, alții au început înlocuirea treptată a acestei tehnologii, iar în țări ca Ungaria s-au acordat subvenții de la stat pentru achiziția de noi telefoane.

3 din cei 4 operatori mobili din România au renunțat sau urmează să-și închidă rețelele 3G

Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, a anunțat recent închiderea graduală a rețelei 3G, începând din luna iunie a acestui an, și tranziția abonaților către tehnologiile mai rapide și eficiente 4G și 5G.

  • „Clienții care folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.”, a anunțat operatorul.

Utilizatorii 3G au fost sfătuiți să meargă în magazine pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a a-și cumpăra telefoane compatibile 4G/5G, cu prețuri speciale și reduceri la reinnoirea abonamentului.

Alți doi operatori mobili, Digi/RCS&RDS și Telekom Mobile, au precizat pentru HotNews.ro că au renunțat la 3G încă de anul trecut.

Telekom Mobile a spus că, la momentul închiderii 3G, și-a spijinit clienții în realizarea tranziției către noile tehnologii, în timp ce Digi/RCS&RDS spune că a păstrat nemodificate prețurile și a facilitat în mod gratuit abonaților tranziția la tehnologia 5G.

  • „Operatorii Telekom Romania Mobile Communications și RCS&RDS au renunțat deja, în cursul anului 2023, la utilizarea tehnologiei 3G în rețelele lor, trecând la utilizarea tehnologiei 4G în benzile de frecvențe utilizate până de curând pentru 3G (900 MHz și 2100 MHz).”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

Vodafone este singurul mare operator mobil care nu a comunicat încă planurile legate de renunțarea la 3G.

Ce înseamnă închiderea rețelelor 3G. Achiziția de terminale 4G sau 5G poate genera costuri mai mari

Autoritatea de reglementare în comunicații a precizat pentru HotNews.ro că închiderea unei rețele 3G presupune scoaterea din uz a stațiilor de bază care utilizează această tehnologie și preluarea traficului de voce și date din această rețea de către stațiile de bază din rețelele 4G și 5G. 

  • „Pentru a continua să beneficieze de servicii de date mobile, este necesar ca utilizatorii să dețină echipamente terminale compatibile cu noile tehnologii.
  • Închiderea rețelelor 3G poate afecta capacitatea utilizatorilor finali de a utiliza, în baza abonamentului pe care îl dețin, echipamente mobile mai vechi, mai ales dacă acestea au fost procurate în mod independent, și nu achiziționate direct de la operatorul de comunicații mobile cu care au încheiat un contract de furnizare de servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!