Sari la conținut

Reuniunea Consiliului Ucraina-NATO – răspuns la provocările Rusiei în Marea Neagră

La cererea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO la 26 iulie. În cadrul evenimentului menționat, sunt analizate posibilele modalități de contracarare a provocărilor rusești din Marea Neagră, precum și reluarea exporturilor de cereale ucrainene. O altă chestiune importantă este consolidarea interoperabilității între Ucraina și NATO – este necesară elaborarea unui plan de acțiune care să faciliteze integrarea treptată a Kievului în Alianță.

După retragerea din acordul privind cerealele, Rusia a început să distrugă sistematic infrastructura portuară a Ucrainei. Scopul acestor acțiuni este de a face imposibil exportul de cereale din Ucraina, deoarece Kremlinul dorește să provoace o foamete globală, care ar fi un instrument de destabilizare a Europei. În plus, Rusia speră să înlocuiască o parte din cerealele ucrainene de pe piața mondială cu propriile cereale. Trebuie remarcat faptul că aviația rusă bombardează porturile ucrainene aflate în imediata apropiere a frontierei cu UE și NATO.

Astfel, la 24 iulie, Rusia a efectuat un atac cu drone asupra portului fluvial de pe Dunăre situat în orașul Reni. Malul opus al acestui fluviu aparține României – Rusia a bombardat în mod deliberat portul ucrainean aflat în imediata apropiere a unei țări membre a Alianței. Această provocare nu este nicidecum prima: la 10 februarie anul acesta, două rachete rusești Kalibr au traversat teritoriul ucrainean în apropiere de granița cu România.

Putin testează în mod deliberat reacția Occidentului la bombardamentele apropiate. Alianța trebuie să dezvolte o contramăsură la o astfel de amenințare, altfel rachetele și dronele rusești vor zbura pe teritoriul său.
În plus, Ucraina, împreună cu NATO, ar trebui să elaboreze o listă de pași necesari, a căror îndeplinire va fi o garanție practică a apartenenței la Alianță.

Acestea ar trebui să devină un fel de “foaie de parcurs” care poate fi elaborată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Ucraina-NATO. În ciuda faptului că Ucraina s-a apropiat de Alianță după summitul de la Vilnius, nu a fost încă elaborat un plan de acțiune pentru continuarea integrării sale, care ar reflecta pașii concreți care trebuie făcuți acum. Consiliul Ucraina-NATO ar trebui să devină o platformă practică pentru dezvoltarea unui astfel de plan.

Rusia a devenit principalul factor de destabilizare nu numai a regiunii Mării Negre, ci și o sursă de amenințare hibridă și, ulterior, militară pentru Occident. Ucraina a dovedit că merită să fie în NATO și că va consolida semnificativ Alianța cu armata sa. Bruxelles-ul nu poate ignora amenințarea din ce în ce mai mare a Rusiei – aceasta este acum mai aproape de Europa ca niciodată. Consiliul Ucraina-NATO ar trebui să devină un instrument practic de contracarare a amenințării rusești cât timp Europa mai are timp să facă acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!