Sari la conținut

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU: o demonstrație vie a crizei instituției și un indicator al nevoii critice de schimbare

Luni, 8 iulie, forțele armate ale Federației Ruse și-au demonstrat încă o dată inumanitatea și cruzimea prin lansarea uneia dintre cele mai mari lovituri cu rachete din întreaga perioadă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Spitalul de copii Okhmatdit, care este un spital-cheie atât pentru capitală, cât și pentru întreaga Ucraină, s-a aflat sub focul inamicului. Care este specialitatea sa? Este cel mai mare centru medical pentru copii din Ucraina, care primește mici pacienți din diferite regiuni pentru cele mai complexe operații. Mai mult de 20 de mii de copii sunt tratați acolo în fiecare an. Potrivit platformei prezidențiale UNITED 24, atacul a distrus departamentul de toxicologie, a deteriorat patru clădiri, a avariat 10 secții de chirurgie, cinci secții de oncologie, două secții somatice, spațiul de terapie intensivă, două unități de terapie intensivă, două unități de terapie intensivă, unități operatorii, departamentul de radiologie și radioterapie, precum și o parte din singurul laborator de oncohematologie din țară.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, Federația Rusă a lovit centrul medical cu o rachetă de croazieră strategică Kh-101. Atacul de pe teritoriul spitalului a luat viața a doi adulți, inclusiv a unui nefrolog. Mai mult de 50 de persoane au fost rănite, a declarat Administrația militară a orașului Kiev (KCMA).

Comisarul Radei Verhovna pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a reacționat la bombardarea spitalului pentru copii. Potrivit acestuia, spitalul efectuează anual aproximativ 7 000 de intervenții chirurgicale complexe, diagnostichează și tratează boli oncohematologice la un nivel modern și efectuează transplanturi de măduvă osoasă pentru copiii bolnavi. Lubinets a făcut apel la organizațiile internaționale să reacționeze la atacul rusesc asupra spitalului de copii.

Bineînțeles, a urmat o reacție. La 9 iulie, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite s-a reunit pentru o reuniune de urgență inițiată de Ucraina din cauza atacului masiv cu rachete al Rusiei asupra regiunilor ucrainene la 8 iulie. Reuniunea poate fi cu siguranță numită specială, deoarece Consiliul de Securitate este prezidat de Rusia în această lună.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasyl Nebenzya, a deschis reuniunea spunând că secretariatul a primit o scrisoare de la un reprezentant al Ucrainei la 8 iulie, prin care se solicita dreptul de a lua cuvântul la reuniune, însă cererea nu ar fi fost formatată corect. Nebenzya a declarat că Ucrainei i se va permite totuși să ia cuvântul, dar numai pentru motivul că a fost solicitată și de Statele Unite. “Este foarte regretabil că Ucraina nu poate acționa pe cont propriu, nici măcar într-un eveniment pur procedural precum participarea la Consiliul de Securitate al ONU. Chiar și în acest caz, ea este condusă de sponsorul său”, a declarat Nebenzya. Această declarație simbolizează situația actuală dezastruoasă a Consiliului de Securitate al ONU. Deoarece de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, comitetul a fost incapabil să ia decizii eficiente care ar putea contribui la consolidarea părții ucrainene.

Acest lucru este facilitat de dreptul de veto, care este încă în mâinile Rusiei și Chinei, o țară care susține vehement poziția agresorului. Prin urmare, Ucraina, precum și țările aliate, este forțată să folosească reuniunile pentru a remedia și inculpa crimele de război ale Rusiei.

Activitatea comisiei este complicată și de faptul că Federația Rusă este cea care domină Consiliul. La urma urmei, pe tot parcursul reuniunii, Vasily Nebenzya a încercat să convingă întreaga lume că explozia din spital a fost cauzată de o rachetă din complexul norvegian NASAMS. “Norvegia a furnizat Ucrainei NASAMS, din care a fost lansată o rachetă asupra Okhmatdet. Așteptăm o reacție din partea autorităților norvegiene”, a declarat reprezentantul postului. Dar credibilitatea, precum și valoarea unor astfel de declarații, este zero, deoarece partea ucraineană are o serie de dovezi irefutabile că Federația Rusă a lovit cu o rachetă de croazieră strategică Kh-101. Vinovăția Moscovei este confirmată nu numai de statele partenere, ci și de anchetatorii internaționali, precum și de majoritatea statelor membre ale ONU.

Analiștii Bellingcat au analizat datele privind atacul masiv asupra Kievului și au ajuns la concluzia că rușii au lovit spitalul de copii “Okhmatdit” cu racheta de croazieră Kh-101 pe 8 iulie.

Analiza efectuată de Bellingcat folosind videoclipuri din social media, precum și un model 3D al rachetei arată că rușii au lovit spitalul cu o rachetă Kh-101. Fabian Hoffman, doctorand la Universitatea din Oslo, specializat în tehnologia rachetelor, a fost de acord cu afirmația. Jeffrey Lewis, expert în arme nucleare și rachete la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din California, a făcut o afirmație similară într-un e-mail Bellingcat, potrivit căruia racheta X-101 poate fi văzută în imaginile cu atacul publicate pe social media. Analiștii au declarat că înregistrarea video arată clar racheta care lovește spitalul. Ei au remarcat că racheta Kh-101 are caracteristici distinctive. De exemplu, două aripi scurte în interiorul rachetei. De asemenea, în videoclip se observă un detaliu care arată ca un motor cu reacție în partea sa din spate. Prin urmare, putem concluziona că această crimă, ca toate crimele rusești împotriva Ucrainei, va fi investigată, iar vinovăția agresorului va fi dovedită atât de anchetatorii ucraineni, cât și de specialiștii internaționali.

Situația actuală din Consiliul de Securitate ridică semne de întrebare cu privire la întregul sistem construit de Organizația Națiunilor Unite. La urma urmei, este evident că atunci când un membru permanent al Consiliului declanșează războaie, organizează genocidul unei întregi națiuni și se pregătește pentru un război mondial, acesta este un semnal că ar trebui să existe sancțiuni mult mai ample împotriva sa decât condamnarea și îngrijorarea colectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!