Sari la conținut

Reuniunea din Malta: discutarea a 5 puncte-cheie pentru a aduce pacea mai aproape

La 28 octombrie, în Malta, consilierii de securitate națională și consilierii de politică externă s-au întâlnit pentru a treia oară pentru a discuta despre viitoarea punere în aplicare a formulei pentru pace a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky și despre principiile pentru restabilirea păcii în Ucraina. Șaizeci și șase de țări și organizații internaționale s-au alăturat reuniunii – cu 24 mai multe decât data precedentă, ceea ce indică un nivel ridicat de sprijin pentru principiile pe care se bazează Formula de pace ucraineană. Reprezentanți ai multor țări din Africa, Asia și America Latină s-au alăturat, de asemenea, reuniunii la nivel înalt.

În timpul reuniunii, accentul a fost pus pe cinci aspecte-cheie legate de securitatea nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor și deportaților și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Fiecare dintre aceste puncte a fost creat de grupuri de lucru stabilite, iar apoi a fost prezentat și comentat de către reprezentanți ai diferitelor țări. Arhitectura de securitate dorită va fi capabilă să garanteze protecție nu numai pentru Ucraina, ci și pentru fiecare stat din lume care are nevoie de ea.

Planul de securitate nucleară și radiologică a fost prezentat de membrii grupului de lucru internațional împreună cu ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko. Scopul său este retragerea completă a personalului, personalului militar, armelor și echipamentelor rusești de la centrala nucleară Zaporizhzhya și transferul controlului asupra centralei către Ucraina. AIEA ar trebui să consolideze controlul asupra respectării normelor de funcționare a instalațiilor nucleare, precum și să verifice starea centralei nucleare Zaporizhzhya după ce ocupanții ruși au împiedicat funcționarea sa în condiții de siguranță. Acest punct este unul dintre cele mai importante, deoarece, de la începutul unui război la scară largă, Rusia folosește siguranța nucleară ca armă și șantajează lumea cu ea.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, împreună cu reprezentanții grupului de lucru internațional, a prezentat un plan pentru o aprovizionare sigură cu alimente. Rusia obstrucționează libera navigație, amenințând exporturile și punând în pericol echipajele navelor. Regiunea Mării Negre s-a transformat într-o zonă de război, astfel că punctul prezentat este consolidarea protecției infrastructurii portuare și logistice a Ucrainei, deminarea Mării Negre și asigurarea unei navigații sigure către porturile ucrainene.

Următoarea problemă la fel de importantă este securitatea energetică, pe care Rusia o manipulează de asemenea. Clauza are în vedere dezvoltarea unui model special de stabilitate energetică, care ar elimina capacitatea Kremlinului de a influența alte țări prin șantaj energetic și ar asigura durabilitatea aprovizionării cu energie în lume. Pentru al doilea an consecutiv, Federația Rusă încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei, destabilizând astfel situația energetică din Europa.

Comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a prezentat un plan pentru întoarcerea în Ucraina a copiilor deportați, a civililor și a militarilor capturați. Potrivit planului, vor fi înființate un grup internațional de monitorizare și un mecanism special pentru a colecta informații despre deportați și prizonieri, locurile și condițiile de detenție ale acestora. În plus, planul are în vedere consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a celor implicați în îndepărtarea forțată. Organizațiile internaționale de securitate ar trebui să exercite o presiune maximă asupra Rusiei și să ceară acces neîngrădit la deportați și prizonieri.

Ultimul punct stipulat de diplomați este restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și respectarea Cartei ONU. Viceministrul ucrainean de externe Mykola Tochytskyy și deputatul Halyna Mykhailiuk au remarcat necesitatea de a îmbunătăți mecanismele existente pentru punerea în aplicare a principiului de bază al respectării integrității teritoriale și suveranității, consacrat în Carta ONU.

Calitatea de membru permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU și posibilitatea de a utiliza dreptul de veto reprezintă o problemă gravă care ar trebui rezolvată imediat prin reformarea Consiliului de Securitate și a principiilor sale. Alineatul prevede, de asemenea, încetarea temporară a calității de membru al Consiliului de Securitate a unei țări care a încălcat integritatea teritorială a altei țări. Ar trebui instituit un sistem de avertizare timpurie care să impună sancțiuni severe unei țări care încalcă Carta ONU.

Cea de-a treia reuniune este fundamentală pentru îmbunătățirea arhitecturii de securitate globală. Toate cele cinci puncte, dacă sunt elaborate pe deplin, pot proteja lumea de amenințarea potențială a statelor imperialiste. Rusia, în calitate de țară agresoare, va fi pedepsită pe deplin pentru consecințele războiului ruso-ucrainean.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!