Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluție care recunoaște acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei drept genocid. Documentul subliniază, de asemenea, necesitatea decolonizării Federației Ruse. Principalele prevederi ale rezoluției vizează restabilirea suveranității Ucrainei, aducerea făptașilor în fața justiției și presiuni economice asupra Rusiei.
Rezoluția face apel la comunitatea internațională să depună toate eforturile posibile pentru de-ocuparea Crimeei și a altor teritorii ocupate ale Ucrainei. O atenție deosebită este acordată sprijinului pentru Formula pentru pace propusă de Ucraina și Platforma Crimeea. Aceste inițiative vizează soluționarea pașnică a conflictului și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
Rezoluția include, de asemenea, un apel pentru înființarea unui tribunal special care să tragă la răspundere Rusia pentru crimele de război comise de armata sa. Este subliniată în mod deosebit necesitatea unor anchete internaționale și naționale privind atrocitățile în masă, crimele, tortura și violurile care au avut loc în timpul conflictului.
OSCE subliniază necesitatea de a lansa rapid un mecanism de utilizare a activelor rusești înghețate în favoarea Ucrainei. Aceste fonduri ar trebui să fie utilizate pentru reconstruirea infrastructurii și sprijinirea victimelor agresiunii.
Rezoluția recunoaște alegerile prezidențiale din 2024 din Rusia ca fiind frauduloase. Acest lucru subminează legitimitatea întregului sistem electoral al țării. Alegerile care nu respectă standardele democratice pun sub semnul întrebării legitimitatea guvernului din Rusia.
Documentul sprijină crearea unei coaliții internaționale pentru returnarea copiilor ucraineni care au fost duși ilegal în Rusia. În plus, rezoluția solicită asigurarea eliberării prizonierilor de război ucraineni și a civililor aflați în captivitate în Rusia.
OSCE solicită, de asemenea, interzicerea importurilor de gaze naturale lichefiate rusești în UE, precum și reexporturile și tranzitul prin porturile UE. Acest lucru vizează reducerea dependenței Europei de resursele energetice rusești și creșterea presiunii economice asupra Rusiei.
Rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE reprezintă un pas important în recunoașterea internațională a crimelor Rusiei împotriva Ucrainei și vizează sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.
Autor: Inna Volodyna