La 29 februarie, la câteva zile după a doua aniversare a războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind necesitatea de a consolida sprijinul UE pentru Ucraina. Documentul a fost adoptat cu o majoritate absolută – 451 de deputați au votat în favoarea sa. Acesta notează că starea actuală a evenimentelor arată că asistența oferită anterior Kievului nu este suficientă pentru a depăși agresiunea rusă. Rezoluția solicită UE și partenerilor lor să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, astfel încât poporul ucrainean să poată elibera toate teritoriile, inclusiv regiunile Donețk și Luhansk și Crimeea, ocupate temporar din 2014.
Documentul notează că, prin lansarea unui război împotriva Ucrainei în 2014, Rusia a încălcat Cartele ONU și principiile dreptului internațional. Invazia la scară largă a schimbat situația la nivel global: integritatea europeană a fost amenințată. Păstrarea securității mondiale a devenit provocarea principală, care este posibilă doar cu suprimarea completă a criminalității rusești. Parlamentul condamnă agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum și implicarea Belarusului, condus de dictatorul Alexander Lukașenko.
Principalul mesaj al rezoluției este de a spori asistența acordată Ucrainei și de a crește presiunea asupra țării agresoare. Documentul solicită statelor membre ale UE să își îndeplinească obligațiile de a furniza Ucrainei un milion de muniții; salută propunerea Înaltului Reprezentant de a înființa un fond de ajutor de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina ca parte a Facilității europene pentru pace; salută propunerea vicepreședintelui pentru drepturile omului de a antrena până la 60.000 de soldați ucraineni în 2024.
Presiunea sancțiunilor este importantă – Parlamentul solicită să se facă presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să-și piardă capacitatea de a continua să poarte războaie. Rezoluția salută cel de-al treisprezecelea pachet de sancțiuni și solicită un control mai mare asupra încercărilor Rusiei de a ocoli restricțiile prin intermediul țărilor terțe sau al bunurilor cu dublă utilizare. Sancțiunile privind importurile de combustibil rusesc, uraniu și energie nucleară ar trebui să fie înăsprite. În legătură cu implicarea directă a Belarusului în război, documentul solicită armonizarea sancțiunilor împotriva Belarusului cu sancțiunile împotriva Rusiei.
Rezoluția menționează importanța înființării unui tribunal special pentru a investiga și pedepsi crimele Rusiei. Țara agresoare trebuie să fie trasă pe deplin la răspundere și să plătească pentru daunele provocate poporului ucrainean. Rezervarea de fonduri de la Banca Centrală a Rusiei este un pas important care va face posibilă utilizarea acestora pentru a reconstrui Ucraina în viitor. Documentul solicită Radei să depună eforturi pentru a face posibilă în viitor confiscarea bunurilor imobile deținute de stat de către Rusia.
Parlamentul European condamnă represiunea politică din Rusia împotriva mișcărilor de opoziție. Rezoluția solicită comunității internaționale să sporească sprijinul pentru opoziția anti-război și pentru presa rusă independentă care se opune regimului și războiului lui Putin. Parlamentul le cere rușilor să iasă în masă în proteste pe termen lung împotriva crimelor de război, astfel încât, pe lângă presiunea externă, Kremlinul să simtă presiunea internă.
Nu ar trebui să existe nicio “reținere de sine” în ceea ce privește acordarea de ajutor Ucrainei, deoarece întârzierea a fost cea care a dus la războiul prelungit. Parlamentul European consideră că este necesară eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene, inclusiv a Crimeei. Populația autohtonă din peninsulă este supusă represiunilor și arestărilor în masă. Tătarii din Crimeea doresc revenirea Crimeii la Ucraina, motiv pentru care este necesar să se accelereze retragerea armatei ruse de pe teritoriul ucrainean recunoscut internațional.
Rezoluția susține Formula pentru pace a lui Zelensky și consideră că principiile enunțate în ea reprezintă singura opțiune adevărată pentru a pune capăt războiului. Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a schimbat situația geopolitică din Europa. Dacă se permite victoria agresorului, consecințele vor fi catastrofale. Membrii Parlamentului European consideră că războiul ruso-ucrainean decide soarta întregii lumi, deoarece acum fiecare țară autoritară observă evenimentele și trage propriile concluzii. Victoria Ucrainei va pune capăt regimurilor despotice și va duce la decolonizarea și de-imperializarea Rusiei.
Autor: Inna Volodina