Pe 14 februarie 2024, a avut loc cea de-a 19-a reuniune în formatul Ramstein. Părțile au discutat despre nevoile pe termen scurt ale Ucrainei, care au inclus, printre altele, livrări de artilerie, apărare aeriană și producția comună de drone de către țările partenere.
Mai multe despre rezultatele și impactul acestei conferințe pe câmpul de luptă, mai departe în material. Primul lucru demn de remarcat este prima reuniune a coaliției de apărare aeriană. Șeful Ministerului german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că rezultatul celei de-a 19-a reuniuni în formatul “Ramstein” va fi o “închidere semnificativă a cerului ucrainean” prin consolidarea sistemelor de apărare aeriană.

Potrivit lui Pistorius, astăzi a avut loc prima reuniune a coaliției de apărare aeriană la nivelul șefilor ministerelor apărării conduse de Germania și Franța. Acest lucru a fost confirmat și de omologul său francez. “După lansarea coaliției de artilerie, astăzi lansăm împreună cu Boris Pistorius o coaliție de sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei”, a scris ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, pe rețeaua de socializare X.
Coaliția de apărare antiaeriană și antirachetă include 15 țări partenere care au semnat un memorandum în acest sens. Se așteaptă ca această coaliție să își coordoneze contribuțiile naționale pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, ceea ce va permite trupelor ucrainene să devină mai eficiente pe câmpul de luptă și să sporească protecția populației.
Al doilea cel mai important subiect al discuției a fost problema avioanelor F-16. Potrivit surselor, “problema a fost deja rezolvată”. Acum se discută detaliile tehnice privind transferul avioanelor, pregătirea infrastructurii Ucrainei pentru a primi avioanele de luptă, pregătirea piloților ucraineni și a personalului ucrainean pentru a le întreține. Nu sunt menționate termene specifice pentru ca Ucraina să primească avioanele, dar se speră că Kievul va primi întărirea aviației încă din primăvară.
În același timp, ministrul apărării Rustem Umerov a fost mai conservator în evaluarea sa privind primirea avioanelor de către Ucraina. Potrivit acestuia, livrările de avioane de luptă au loc conform planurilor schițate anterior. De asemenea, trebuie remarcată crearea unei noi coaliții. Participanții la Grupul de contact pentru apărare din Ucraina au lansat o coaliție pentru drone, care va avea mai multe direcții: producția de drone, sprijin financiar pentru producția de drone în Ucraina și în străinătate.
Rustem Umerov spune că toate tipurile și ramurile forțelor armate vor fi saturate cu aceste drone. Coaliția este formată din Marea Britanie, Letonia și Suedia, la care se adaugă Olanda, Germania și Estonia. Un subiect separat a fost artileria. Comandantul-șef al AFU, Oleksandr Syrskyy, a făcut un raport detaliat în timpul reuniunii de la Ramstein, care “a subliniat în mod clar toate prioritățile principale” ale coaliției de artilerie. În plus, s-a discutat cu partenerii despre furnizarea de obuze de 155 mm către Ucraina.
Pe baza acestui raport, au fost inițiate discuții privind o posibilă producție comună de muniție cu partenerii, precum și despre proveniența sistemelor și a finanțării. Separat, este necesar să se ia în considerare 2 reuniuni care au avut loc înainte de sesiunea principală a conferinței. Acestea sunt reuniunea coaliției IT și reuniunea coaliției de deminare.
În ajunul reuniunii, la 12 februarie, statele membre ale coaliției pentru dezvoltarea capacităților IT ale Ucrainei au finalizat semnarea unui acord de cooperare, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării. Acordul privind coaliția IT a fost primul de acest tip între coalițiile de capacități, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.
Dintre coalițiile de capacități, coaliția propriu-zisă include Estonia și Luxemburg ca țări conducătoare, precum și Belgia. Dacă vorbim despre întâlnirea coaliției de deminare, atunci conform declarațiilor Ministerului Apărării lituanian, putem concluziona că Lituania și alte 20 de țări au semnat la Bruxelles un Protocol de intenție pentru a crea o coaliție pentru deminarea Ucrainei.
Liderii coaliției vor fi Lituania și Islanda. Așa cum a spus ministrul lituanian al apărării naționale, Arvydas Anusauskas: „Primul pas important a fost făcut și ne așteaptă multă muncă. Dacă situația cu pregătirea soldaților în domeniul deminării este acum satisfăcătoare, atunci trebuie Ca parte a coaliției de deminare, Lituania va transfera armata ucraineană transportoare blindate de personal și va aloca 1,2 milioane de euro programului NATO de sprijinire a acțiunii împotriva minelor.

Danemarca, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda și Ucraina. Marea Britanie s-a alăturat, de asemenea, coaliției prin semnarea unei declarații de intenție. Acordul definește, de asemenea, rolurile țărilor partenere în cooperarea în cadrul coaliției IT. Acesta include procesul decizional și achizițiile publice, precum și justificarea juridică a contribuțiilor financiare ale țărilor participante.
Cea de-a 19-a întâlnire a arătat nivelul incredibil de eficacitate al comunității internaționale, precum și nivelul de relevanță al problemei ucrainene. Cu condiția ca toate planurile planificate să fie puse în aplicare, nu numai forțele armate ucrainene vor avea toate oportunitățile de apărare și avansare, pentru că Forțele Armate ucrainene au arătat încă din primele zile de război cât de important este sprijinul Occidentului colectiv.
Cel mai recent astfel de eveniment a fost scufundarea navei de debarcare Caesar Kunikov. În plus, inițiativele partenerilor vor contribui la asigurarea siguranței civililor care suferă aproape în fiecare zi din cauza terorii rachetelor rusești. Și aceștia sunt primii pași către victoria asupra agresorului.