În timpul vizitei de o săptămână a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în Statele Unite, pe 27 septembrie a avut loc o întâlnire cu fostul președinte și candidat la președinție Donald Trump. De dragul acestei întâlniri, partea ucraineană a fost nevoită să prelungească șederea liderului cu încă o zi, deoarece a considerat crucial să se întâlnească cu fiecare candidat la președinția SUA pentru a prezenta planul de victorie al Ucrainei.
Vizita lui Zelenski a fost însoțită de o serie de scandaluri în contextul situației politice actuale din SUA legate de viitoarele alegeri. De exemplu, chiar înainte de vizită, partidele au anunțat o întâlnire cu Trump, însă, când a început vizita, echipa lui Trump a anunțat că, cel mai probabil, întâlnirea nu va avea loc. Motivul a fost că Zelensky a vizitat o fabrică de muniții din Pennsylvania, ceea ce republicanii au luat drept o insultă personală și interferența Ucrainei în campania electorală.
În timp ce Kievul a fost de acord să se întâlnească cu Trump până în ultimul moment, acesta din urmă și-a permis să facă public remarci dure despre Ucraina și președintele său. Cu toate acestea, poziția fostului președinte s-a schimbat atunci când Zelensky i s-a adresat cu o scrisoare personală de solicitare a unei întâlniri. După aceea, Trump a confirmat că întâlnirea va avea totuși loc.
Întâlnirea a fost prima în cinci ani, după ce cele două părți s-au întâlnit în timpul președinției lui Trump. Relația sa cu Zelensky nu a fost în general calmă sau neutră, deoarece Trump îl acuză pe liderul ucrainean că este implicat în destituirea sa în 2019. Cu toate acestea, în ciuda momentelor negative din trecut, noua întâlnire a fost „semnificativă”, după cum a declarat Zelensky.
Scopul principal al vizitei lui Volodymyr Zelensky în SUA a fost de a prezenta Planul de victorie al Ucrainei, recent creat. Kievul consideră că este important să discute deja cu fiecare dintre candidații la președinție pașii următori pentru a învinge Rusia în viitor. Potrivit președintelui ucrainean, „Putin poate fi încercat să fie oprit deja până în luna noiembrie a acestui an”.
Discuția despre războiul Rusia-Ucraina a fost un punct central al întâlnirii: ca și înainte, Trump proclamă cu voce tare că poate pune capăt acestui război rapid și „corect” dacă va câștiga alegerile. Cu toate acestea, nu există nicio elaborare cu privire la modul exact în care intenționează să facă acest lucru. Este greu de știut dacă declarația sa este un simplu populism sau se bazează pe un plan de acțiune credibil.
Mulți experți cred că, dacă va câștiga, Trump ar putea încerca să determine Kievul să înghețe conflictul și să facă concesii Rusiei, ceea ce ar însemna de fapt capitularea Ucrainei. Într-un astfel de caz, problema „justiției” devine foarte neclară și destul de nedreaptă, deoarece este fundamental important ca Ucraina să își recâștige toate teritoriile.
Dacă Trump ar fi fost mai precis în declarațiile sale, s-ar fi putut trage concluzii mai clare. Cu toate acestea, faptul cunoscut rămâne marea sa simpatie pentru dictatorul rus. Trump însuși i-a spus lui Zelensky la întâlnire că are o relație foarte bună cu Vladimir Putin. În general, declarațiile ambelor părți au fost similare, dar cu nuanțe diferite: Zelensky a vorbit despre importanța încheierii războiului în termeni ucraineni, în timp ce Trump a afirmat importanța încheierii războiului în general.
„Cred că acest război nu ar fi trebuit să înceapă. Problema este că Putin a ucis atât de mulți oameni și, desigur, trebuie să facem totul pentru a pune presiune pe el să oprească acest război. El se află pe teritoriul nostru, iar acesta este cel mai important lucru. Cum putem opri războiul? Punând presiune pe el cât de mult putem”, a declarat Vladimir Zelensky.
După întâlnire, Trump a adăugat că a învățat o mulțime de lucruri noi, dar nu și-a schimbat opinia de bază cu privire la modul în care ar trebui să se încheie războiul. „Am învățat o mulțime de lucruri, dar cred că nu mi-am schimbat opinia, pentru că amândoi dorim ca războiul să se încheie, dorim un acord corect și va fi un acord corect. Cred că se va întâmpla la momentul potrivit”, a declarat Donald Trump.
Principalul lucru acum este ca părțile să ajungă la o viziune unitară a unui sfârșit „echitabil” și „corect” al războiului. Este evident că viziunea lui Trump nu coincide chiar cu Planul de victorie ucrainean, în ciuda lipsei de claritate a declarațiilor sale. Simpatia sa pentru Putin duce la concluzii logice: este puțin probabil ca, în cazul unei președinții Trump, războiul să se încheie în condiții ucrainene. Iar înghețarea războiului înseamnă un singur lucru – în 5, 10 sau 20 de ani, Rusia va ataca din nou Ucraina cu noi forțe. Prin urmare, această problemă trebuie rezolvată radical acum pentru a asigura un viitor pașnic pentru Europa.
Autor: Inna Volodina