Sari la conținut

Rezultatele președinției ruse a Consiliului de Securitate al ONU în luna aprilie

Pe tot parcursul lunii aprilie 2023, Rusia a prezidat Consiliul de Securitate al ONU în conformitate cu ordinea de zi. Admiterea unei țări agresoare la acest nivel, în ciuda crimelor înregistrate și a apartenenței sale ilegale, indică o omisiune gravă din partea organizației. În timpul președinției sale din aprilie, Rusia a comis o serie de crime împotriva civililor ucraineni.

Rusia a folosit platforma Consiliului de Securitate al ONU pentru a răspândi relatări criminale la nivel internațional. La 24 aprilie, în timpul discursului său în fața Consiliului de Securitate al ONU, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a numit războiul împotriva Ucrainei o “operațiune militară specială” și necesitatea de a proteja țara de amenințările din partea NATO. El a declarat că rușii ar fi fost privați de drepturile lor, pe care încearcă să le recupereze.

Înainte de începerea reuniunii, 27 de ambasadori ai Uniunii Europene au condamnat Rusia și au cerut retragerea imediată a tuturor forțelor armate de pe teritoriile ucrainene. Aceștia au declarat că Rusia încearcă să se prezinte ca un apărător al Cartei ONU, ceea ce este opusul adevăratelor intenții ale țării agresoare.
“Acest lucru este cinic. Știm cu toții că, în timp ce Rusia se prăbușește, noi construim, în timp ce ei încalcă, noi apărăm. Carta ONU, Adunarea Generală a ONU, Curtea Internațională de Justiție a ONU, Curtea Penală Internațională, oriunde vă uitați, Rusia este disprețuită”, au adăugat ambasadorii UE.

Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Consiliul de Securitate are nevoie de o reformă imediată și că Rusia însăși ar trebui exclusă din componența acestui organism. Ulterior, în pofida numeroaselor proteste față de apartenența Rusiei la această organizație, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Carine Jean-Pierre, a declarat că SUA nu văd o modalitate de a elimina țara din acest statut și că, dacă ar exista o astfel de modalitate, Washingtonul ar fi folosit-o.

Pe lângă narațiunile de propagandă, Rusia a încercat să folosească platforma CSONU pentru a spăla ICS acuzată de sponsorizarea de stat a kitingului Lvova-Belova și pentru a oferi încă o justificare pentru agresiunea sa. Maria Lvova-Belova este o propagandistă rusă și organizatoarea unui proiect “umanitar” de “ajutorare” a copiilor din teritoriile ucrainene ocupate, răpiți ilegal și exportați în Rusia.

Ministerul Reintegrării teritoriilor ucrainene ocupate temporar notează: “Conform ultimelor date ale Biroului Național de Informații, 19.514 copii ucraineni sunt considerați deportați ilegal. Se știe, de asemenea, că în teritoriile ocupate temporar și în Rusia se află aproximativ 4 390 de copii cu statut, printre care se numără orfani și copii lipsiți de îngrijire părintească.

Comisarul prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului, Darya Herasymchuk, a precizat că cifra este departe de a fi definitivă, deoarece copiii au fost transportați, printre altele, în teritoriile ucrainene încă ocupate de Rusia. Potrivit Federației Ruse, cifra copiilor deportați ar putea depăși 750.000, dar partea ucraineană subliniază că aceste informații sunt nesigure și exagerate.

“Rușii vor doar să își refacă națiunea cu ajutorul copiilor noștri. … Ei efectuează așa-numitele “examinări medicale” forțate în teritoriile ocupate, aparent pentru a “avea grijă” de copii, dar în realitate nu este vorba decât de o selecție a acelor copii care nu au probleme de sănătate. De asemenea, aceștia sunt sechestrați și duși în Federația Rusă. …Foarte des, copiii sunt pedepsiți pentru că refuză să vorbească limba rusă, pentru că refuză să învețe și să cânte imnul național rusesc, pentru că refuză să se ridice în picioare în timpul imnului național rusesc. Aproape toți copiii mărturisesc că au fost bătuți psihologic și numiți în diverse feluri pentru că sunt ucraineni. Există chiar copii care mărturisesc că au fost bătuți pentru o astfel de nesupunere”, a declarat Gerasimchuk.

În timp ce prezidează Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a comis în mod repetat teroare cu rachete, lovind zone rezidențiale din Slovyansk, Zaporizhzhya, Dnipro, Uman și alte orașe. Potrivit Ministerului de Interne, un atac cu rachete numai în Uman, la 28 aprilie, a dus numărul total de morți la 23, inclusiv șase copii și o femeie dispărută. De asemenea, Rusia a bombardat biserici de Paște și a distrus ultima instituție culturală (muzeul de istorie locală) din Kupiansk.

Ocupanții ruși au recunoscut că au executat prizonieri și civili, inclusiv că au ucis zeci de copii. Tot în aprilie, au fost difuzate imagini macabre cu decapitarea unui prizonier de război ucrainean.
În plus, Rusia prezintă riscuri globale pentru securitatea alimentară. Ucraina și Rusia reprezintă aproximativ o treime din producția globală de grâu, astfel încât retragerea Rusiei din “acordul privind cerealele” ar putea înfometa mulți oameni până la moarte.

Președinția Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, o țară care realizează zilnic genocidul poporului ucrainean, este absurdă. Organizația mondială ar trebui să îndeplinească funcția pentru care a fost creată, și anume să asigure securitatea omenirii. Calitatea de membru a Rusiei discreditează de fapt ONU.
ONU are 15 state membre, dintre care cinci sunt permanente, inclusiv Rusia, iar președinția este asigurată prin rotație, în fiecare lună, de o altă țară membră. În luna mai, președinția revine Elveției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!