Flota fantomă este un instrument important pentru Moscova de a menține economia statului sub presiunea sancțiunilor, ceea ce se corelează direct cu capacitatea sa de a finanța agresiunea militară împotriva Ucrainei.
Potrivit Lloyd’s List Intelligence, flota fantomă a Rusiei număra 670 de nave la sfârșitul anului trecut, exportând 2,9 milioane de barili pe zi și aducând în fiecare lună între 32 și 35 de miliarde de dolari în visteria sa.
Dar încă de la 10 ianuarie, din cauza noilor sancțiuni ale administrației Biden, nu numai cele mai mari două companii petroliere din Rusia, Gazpromneft și Surgutneftegaz, ci și 183 de nave din total, adică 35% din flota sa paralelă, au intrat sub restricții.

Aceste măsuri dure au redus exporturile de petrol rusesc cu 800 000 de barili pe zi și veniturile bugetare cu miliarde de dolari – extrem de necesare Moscovei pentru a-și menține complexul militar-industrial, care abia face față unei penurii tot mai mari de echipamente și arme.
Dar, în afară de faptul că pompează venituri din petrol în mașinăria militară a Kremlinului, flota rusească din umbră are și alte consecințe nefaste pentru comunitatea mondială, și anume provocarea de dezastre ecologice în zonele în care este amplasată și exploatată.
Tragedia din strâmtoarea Kerch de la sfârșitul anului trecut i-a făcut pe mulți să realizeze că neglijența și lăcomia câtorva membri ai echipajului unei nave fantomă ar putea duce la o problemă de mediu masivă a cărei curățare ar putea dura ani sau decenii.

Din cauza naufragiului a două petroliere rusești, care au ieșit în marea furtunoasă împotriva limitărilor și vârstei lor, s-au deversat aproximativ 4,5 mii de tone de păcură. Acest lucru a dus la poluarea zonei de coastă pe sute de kilometri și la moartea a câteva mii de reprezentanți ai faunei marine și nu numai.
La începutul lunii ianuarie, păcură a ajuns pe coasta de vest a Sevastopolului ocupat și mulți experți sunt de acord că în lunile următoare, având în vedere vânturile și curenții, urme de păcură deversată vor fi înregistrate în toate țările cu acces la Marea Neagră.
Flota din umbra Rusiei este formată în principal din petroliere vechi și prost întreținute, cu o vârstă medie de aproximativ 18 ani. Proprietarii acestora respectă standarde de siguranță scăzute, încalcă reglementările privind transportul maritim și evită supravegherea.

De asemenea, merită să ne dăm seama că există nave similare, abia întreținute, ale flotei fantomă rusești în fiecare colț al lumii. Zilele trecute, în Marea Baltică, serviciile de salvare germane au evitat un posibil dezastru cu un alt petrolier rusesc.
Petrolierul Eventin, vechi de aproape 20 de ani, care transporta aproximativ 100 000 de tone de petrol, și-a pierdut manevrabilitatea din cauza unei pene de curent și a plutit în derivă în Marea Baltică, în apropiere de insula Rügen. După cum s-a dovedit, petrolierul a avut probleme tehnice înainte de a se defecta.

Până în prezent, ca urmare a sancțiunilor impuse la 10 ianuarie de guvernul SUA, cel puțin 65 de petroliere rusești au ancorat în diverse locuri, inclusiv în largul coastelor Chinei și Rusiei, majoritatea dintre acestea putând provoca în mod clar un nou dezastru ecologic.
Limitarea exporturilor de petrol ale Rusiei este verificarea corectă și necesară pentru a preveni consolidarea militară a acesteia, pe care o folosește acum împotriva Ucrainei și ar putea să o îndrepte ulterior împotriva altor țări europene.
Dar sarcina maximă este tocmai de a elimina posibilitatea ca Rusia să eludeze sancțiunile prin intermediul unor nave fantomă potențial dăunătoare mediului. Mai ales că o astfel de posibilitate este destul de fezabilă, având în vedere dorința consolidată a statelor care încă îi cumpără aurul negru.