Sari la conținut

Ritmul tot mai alert al atacurilor rusești asupra orașelor ucrainene ar putea deveni o amenințare pentru țările din regiune

Odată cu debutul vremii reci, Federația Rusă a lansat o nouă fază a planului său de terorizare a orașelor ucrainene pe timp de iarnă. Acesta constă în trimiterea a peste 100 de drone pe zi pe teritoriul Ucrainei și, uneori, într-un singur oraș. Recent, ocupanții ruși și-au doborât propriul record. Potrivit Forțelor Aeriene AFU, în noaptea de sâmbătă 25 noiembrie, armata rusă a folosit aproximativ 75 de drone de atac Shahed-131/136 pentru un raid masiv asupra capitalei ucrainene.

Forțele de apărare aeriană au distrus 71 de drone. După miezul nopții de sâmbătă, în mai multe regiuni din Ucraina a fost declarată imediat o alertă aeriană din cauza atacului cu drone. După cum au precizat ulterior forțele aeriene ale AFU, forțele de apărare aeriană au lucrat în această noapte în cel puțin șase regiuni din Ucraina: regiunile Kiev, Sumy, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhya, Mykolaiv, Kirovograd. Și să lăsăm că sistemul de apărare aeriană ucrainean a reușit să respingă acest atac. Dar raidurile rusești din acest moment nu sunt doar o amenințare pentru Ucraina, ci și pentru securitatea întregii regiuni.

La urma urmei, având în vedere calificările scăzute ale piloților de drone rusești, o dronă poate ateriza cu ușurință pe teritoriul unui alt stat. Există mai mult decât suficiente exemple în 2 ani de război pe scară largă. Incidentul cu aterizarea forțată a unei drone pe teritoriul României a avut loc în timpul atacului dronelor rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. În noaptea de 4 septembrie, Rusia a efectuat din nou un atac cu drone asupra portului ucrainean Izmail de pe Dunăre, prin care se exportă cereale. Una dintre drone ar fi explodat pe cealaltă parte a Dunării – pe teritoriul României.

Dar țările post-sovietice nu au fost afectate doar de dronele rusești. La 16 noiembrie 2022, o rachetă a aterizat în satul Przewodów din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, omorând două persoane. Peste noapte, autoritățile poloneze au declarat că racheta era de fabricație rusească. Resturi de rachete au fost găsite și în Moldova. Într-un lac din apropierea orașului Anenii Noi, care se află la 35 de kilometri de Chișinău. Tehnicienii explozibili au distrus la fața locului componentele periculoase. Ministerul moldovean de Interne a declarat că resturile au fost găsite încă din 27 septembrie în lacul Harboviț.

Incidentele menționate mai sus arată o serie de tendințe observabile în acțiunile agresorului:

  • Prima: Rusia nu lansează lovituri precise și accentuate asupra teritoriului ucrainean, obiectivul principal fiind acela de a lovi fără discriminare pe întreg teritoriul pentru a provoca daune maxime.
  • În al doilea rând: țara agresoare sondează terenul pentru un viitor conflict militar cu țările NATO. La urma urmei, România și Polonia sunt state membre, iar un atac asupra lor reprezintă o încălcare a articolului 5 din statutul organizației

Și chiar dacă acțiunile Federației Ruse au fost recunoscute de aceste țări ca fiind accidentale, dar aceasta este o afirmație fundamental greșită. La urma urmei, aceste acțiuni au costat țările nu numai valori materiale, prețul este mult mai mare – viața umană. Moscova trebuie să fie trasă la răspundere. Acest lucru se poate manifesta în cel mai simplu și mai eficient mod – prin transferul de arme către Ucraina pentru a organiza o continuare eficientă a contraofensivei. Este deosebit de important să se consolideze sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, care în acest moment, dacă este suficient de întărit, poate asigura securitatea tuturor țărilor din regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!