Sari la conținut

Rolul livrărilor de arme în războiul dintre Rusia și Ucraina: ajutorul iranian versus sprijinul occidental

Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a vizitat Moscova la 29 martie pentru a consolida relațiile bilaterale de securitate cu Rusia și probabil pentru a crește livrările de arme către Rusia. Abdollahian și-a exprimat nemulțumirea față de asistența oferită de partenerii ucraineni în război și a declarat că furnizarea de arme Ucrainei de către Occident complică situația.

De fapt, marea complicație este furnizarea de arme de către Iran către Rusia, deoarece permite Rusiei să își continue agresiunea ilegală și neprovocată. Ministrul iranian a declarat că oficialii ruși și iranieni se află în faza finală de semnare a unui acord de cooperare. Potrivit Centrului pentru Rezistența Națională, compania iraniană Pouya Air a reluat zborurile de la Teheran la Moscova, ceea ce indică probabil o accelerare a livrării de arme către Rusia.

De asemenea, potrivit ISW, se știe că Iranul intenționează să furnizeze drone Shahed-31 luptătorilor din grupul ilegal rus PKK Wagner. La 1 martie 2023, serviciile de informații britanice au raportat că Rusia a început să lanseze drone din regiunea Briansk, reducând timpul de zbor către Kiev. Deși Abdollahian a declarat într-un interviu acordat unui canal turc că nu recunoaște teritoriile ocupate ale Ucrainei ca făcând parte din Rusia, acțiunile agresive ale statului iranian arată o atitudine neprietenoasă față de integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, ministrul consideră că NATO este principalul provocator în războiul dintre Rusia și Ucraina.

“Am atras încă o dată atenția asupra poziției subversive a țărilor NATO implicate de mult timp în conflict”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o conferință de presă la 29 martie. Armele sunt singurul argument cu care Rusia contează. Apelurile părții ucrainene de a retrage complet trupele rusești de pe teritoriul ucrainean nu sunt percepute de Moscova.

Rusia cere recunoașterea “noilor realități teritoriale” obținute prin forța armelor și cu prețul unor vieți. Prin urmare, în pofida politicii militare a inamicului, Ucraina nu are de gând să meargă pe mâna Rusiei și se pregătește cu încredere pentru o contraofensivă de primăvară, care va fi posibilă doar datorită sprijinului armat din partea țărilor partenere. Lipsa de arme în rândul luptătorilor ucraineni va fi un avantaj pentru Rusia, care va profita cu siguranță de situație prin lansarea unor noi tentative de ofensivă.

Vestul, prin furnizarea de arme Ucrainei, acționează de partea victimei agresiunii rusești și acționează astfel în conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional. Este important de menționat că armele furnizate Ucrainei nu sunt folosite pentru a ataca teritoriul rusesc și au o funcție pur defensivă. Și anume, dronele iraniene distrug infrastructura critică din Ucraina și ucid în primul rând civili ucraineni.

Unul dintre motivele pentru care Iranul sprijină atât de mult Rusia este acordul reciproc al țărilor de a acorda asistență în războiul cibernetic. Rusia ajută Iranul să obțină capacități avansate de supraveghere digitală. Acordul de cooperare cibernetică semnat ar putea ajuta Iranul cu programul său de rachete cu rază lungă de acțiune.

Între timp, Occidentul mărește livrările de arme către Ucraina, realizând importanța rapidității în acest sens. “Când solicităm sprijin pentru Ucraina, solicităm să salvăm vieți. Ucraina nu a vrut și nu a acceptat niciodată pe ale altcuiva. Nu suntem interesați de pământul altcuiva. Nu vrem să ne amestecăm în viețile altora. Ucrainenii nu au vrut niciodată ca cineva să sufere sau chiar să moară din cauza soldaților noștri.

Ne străduim pentru securitate, pace, libertate, fericire pentru copiii noștri în casa noastră ucraineană. Ne străduim să ne asigurăm că tratatele și convențiile internaționale care garantează securitatea oamenilor și suveranitatea statelor funcționează”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în timpul discursului său adresat liderilor și poporului austriac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!