Ministerul Energiei a anunțat vineri că ne aflăm cu “un pas mai aproape de energie eoliană offshore în România”. Mai exact, spune că a transmis în avizare interministerială proiectul de lege privind exploatarea energiei eoliene din Marea Neagră. Însă, este un pas foarte mărunt, în condițiile în care trebuia să fi fost aprobat deja de către Guvern, ca apoi să treacă de cele două camere ale Parlamentului și intr-un final să ajungă la promulgare, transmite sursa.
În urmă cu șapte zile, ministrul Sebastian Burduja spunea despre proiectul privind eolienele offshore că “acum finalizăm legislația și în România”. “Cred că săptămâna viitoare vom supune aprobării Guvernului, iar ulterior proiectul va merge în Parlament”, mai spunea ministrul, potrivit unui comunicat de presă. O săptămână mai târziu, anunță că proiectul a fost trimis în avizare interministerială unde poate sta și cu săptămânile.
În perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august 2023 a fost organizată o dezbatere publică.
Ajutor de stat pentru o capacitate de până în 3.000 MW
Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW (76.000 MW), însă legea prevede acordarea unui ajutor de stat pentru o capacitate totală de până la 3 GW (3.000 MW). Ajutorul de stat se acordă sub forma unei scheme de sprijin pentru construirea și exploatarea de centrale electrice eoliene offshore către concesionarii perimetrelor eoliene offshore, cu condiția punerii acestora în funcțiune într-o perioadă de maximum 8 ani de la data încheierii contractului de concesiune.
În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei.
La finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.
Cum sunt acordate contractele de concesiune
În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Energiei inițiază un studiu în baza căruia se stabilesc perimetrele eoliene offshore care pot fi scoase la licitație pentru concesionare în vederea explorării, construirii și exploatării centralelor electrice eoliene offshore.
Până la data de 31 martie 2025, se aprobă prin ordin al ministrului Energiei un plan spațial eolian offshore, care include informații tehnice de bază, zonele stabilite ca zone interzise, precum și informații privind impactul asupra biodiversității și a mediului.
Lista perimetrelor care pot fi concesionate, definite prin coordonate topogeodezice, precum și calendarul etapelor de concesionare, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, cu luarea în considerare a rezultatelor studiului, până la data de 30 iunie 2025.
Prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei, se aprobă procedurile de concesionare, cuantumul redevențelor și taxelor, precum și schema de ajutor de stat, până la data de 30 iunie 2025.
Contractul de concesiune se încheie pentru o perioadă de cel mult 30 de ani, cu posibilitatea unei singure perioade de prelungire de cel mult 10 ani.
În cadrul perioadei de concesiune, concesionarii au dreptul să exploreze perimetrul eolian offshore pentru o durată de maximum 2 ani, cu drept de prelungire de maximum 6 luni.
Ce taxe vor plăti titularii contractelor de concesiune
Titularii contractelor de concesiune vor plăti anual o redevenţă pentru perimetrul concesionat, care va fi diferită pentru perioada de explorare și construcție. Redevenţa se stabileşte, la încheierea contractului de concesiune pentru explorarea, construcția și exploatarea centralei electrice eoliene offshore, la o cotă procentuală stabilită prin hotărâre a Guvernului până la data de 30 iunie 2025.
Redevența obținuță prin concesionare se face venit după cum urmează:
- a) 10% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare, ori o construcție afectată exploatării;
- b) 10% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului pe teritoriul căruia există activitate de exploatare, ori o construcție afectată exploatării;
- c) 80% la bugetul de stat.
De asemenea, titularii contractelor de concesiune vor mai plăti către bugetul de stat o taxă pentru activitatea de exploatare a resurselor eoliene, aprobată prin hotărâre a Guvernului până la data de 30 iunie 2025.
Taxa pentru activitatea de exploatare se stabileşte pentru suprafața perimetrului concesionat construit și pentru suprafața ocupată de cablurile electrice subacvatice de legătură cu punctele de racordare.