Rusia a acuzat marți Statele Unite că desfășoară activități de pregătire a reluării testelor nucleare în statul Nevada, Moscova dând asigurări că nu își va relua programul de testări nucleare înaintea unei decizii în acest sens a adversarului american, relatează Reuters, potrivit sursei.
Comentariile făcute marți de viceministrul rus de externe Serghei Riabkov vin în contextul în care Duma de Stat, camera inferioară a legislativului de la Moscova, dezbate în regim de urgență revocarea ratificării de către Rusia a acordului internațional care interzice desfășurarea de teste nucleare.
„Indiciile arată că există sau au existat până recent activități pregătitoare la Situl de Testare Nevada”, a declarat marți Riabkov, citat de TASS.
Statele Unite au realizat ultimul test cu o armă nucleară în 1992 și Uniunea Sovietică în 1990.
Locul la care a făcut referire Riabkov se află în mijlocul unei zone întinse de deșert unde Statele Unite au efectuat numeroase teste nucleare începând cu 1951.
Rusia susține că americanii îi forțează mâna în privința reluării testelor nucleare
„Dacă vor merge pe această cale (a testărilor), atunci poziția care a fost formulată de președintele Federației Ruse va fi declanșată – că noi vom fi forțați să facem de asemenea acest lucru”, a spus Riabkov.
„Președintele a formulat clar: trebuie să asigurăm pregătirea locului nostru de testare pentru reluarea activităților de testare, dar reluarea în termeni practici este posibilă după ce testele relevante sunt efectuate de Statele Unite”, a mai declarat oficialul rus.
El a subliniat că responsabilitatea pentru urmarea unei astfel de căi este „doar a Washingtonului”.
Agenția Reuters notează că o reluare a testelor nucleare de către Rusia, Statele Unite sau ambele ar fi profund destabilizatoare într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări sunt mai mari decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.
Joia trecută, Putin a declarat că doctrina nucleară a Rusiei nu are nevoie de actualizare, dar că nu este încă pregătit să spună dacă Rusia trebuie sau nu să reia testele nucleare. Liderul de la Kremlin a spus că Rusia ar trebui să analizeze posibilitatea de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), deoarece Statele Unite l-au semnat, dar nu l-au ratificat.
Parlamentul și ministerul de externe al Rusiei caută „soluții” pentru denunțarea tratatului internațional
La doar câteva ore după declarațiile lui Putin, șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că cei din conducerea legislativului vor lua rapid în considerare necesitatea de a revoca ratificarea de către Rusia a tratatului.
„Situația din lume s-a schimbat. Washingtonul și Bruxellesul au declanșat un război împotriva țării noastre”, a susținut Volodin.
Luni, legiuitorilor ruși li s-a dat un termen de 10 zile pentru a studia modalitățile de revocare a ratificării CTBT. Riabkov a declarat la rândul său astăzi că ministerul din care face parte lucrează la un proiect de lege în acest sens, dar că Moscova va colabora în continuare cu organizația internațională care supervizează respectarea tratatului.
„Ne vom transmite datele noastre, primi datele altora. Moratoriul rămâne în vigoare. Noi doar retragem ratificarea. Asta e tot. Toate celelalte vor funcționa cum au făcut-o până astăzi”, a declarat el.