Sari la conținut

Rusia a anunțat că nu va mai prelungi acordul privind exportul de cereale ucrainene

Cotaţia grâului a crescut semnificativ luni, după ce Rusia a anunţat luni că se retrage din acordul istoric care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, au anunțat traderii, conform Reuters. Decizia va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, iar situaţia va pune şi mai multă presiune pe ţările din jur, inclusiv pe România, transmite sursa.

Acordul, încheiat în iulie 2022 și mediat de ONU şi de Turcia, a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni. Moscova amenința de câteva luni că se va retrage, susținând că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire.

Luni, Kremlinul și-a anunțat decizia de a nu mai prelungi acest acord.

  • „De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi.
  • Din nefericire, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Efectul imediat al retragerii Rusiei din acordul privind cerealele la Marea Neagră

După anunțul Kremlinului, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme). Anterior, se înregistrase un avans de peste 4%, scrie Reuters.

Acordul a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina, în pofida războiului. Expirarea acestuia va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, apreciază analiştii.

Și mai multă presiune pe țările din jur, inclusiv pe România

De asemenea, decizia Kremlinului sporește incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu cereale la nivel mondial şi intensifică tensiunile din regiune. Măsura pune în pericol o rută comercială cheie pentru Ucraina, unul dintre cei mai importanţi transportatori de cereale şi ulei vegetal din lume, chiar în momentul în care începe următoarea sa recoltă.

De la începutul conflictului, Ucraina a exportat volume substanţiale de cereale prin ţările din estul UE. Cu toate acestea, au existat multe provocări logistice, inclusiv ecartamente diferite ale căilor ferate.

O altă problemă este aceea că supraoferta de cereale ucrainene în estul UE a provocat nelinişte în rândul fermierilor din regiune, care spun că acestea au subcotat producţiile locale, lăsându-i fără o piaţă de desfacere pentru propriile recolte.

Drept urmare, UE a permis ca cinci ţări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând în acelaşi timp doar tranzitul acestora pentru export în altă parte. În forma actuală, această măsură va fi eliminată treptat până la jumătatea lunii septembrie.

De asemenea, se aşteaptă recolte mai mari în estul UE în această vară, iar porturile cheie, cum ar fi Portul Constanţa, vor avea dificultăţi în gestionarea volumului de cereale pe care este posibil să îl primească, scrie News.ro, citând Reuters.

Ce vrea Rusia

Rusia şi Ucraina sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume şi jucători importanţi pe pieţele de grâu, orz, porumb, rapiţă, ulei de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui. Rusia este, de asemenea, dominantă pe piaţa îngrăşămintelor.

Putin a declarat săptămâna trecută că părţile din acord referitoare la Rusia nu au fost puse în aplicare şi, prin urmare, se gândeşte să suspende participarea Rusiei, urmând să revină în acord odată ce condiţiile acestuia vor fi îndeplinite.

Pentru a convinge Rusia să subscrie la Iniţiativa privind cerealele pe Marea Neagră, în iulie 2022, a fost încheiat şi un acord pe trei ani, în cadrul căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia cu propriile exporturile de alimente şi îngrăşăminte pe pieţele externe.

Chiar dacă exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul propriu-zis al sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au reprezentat o barieră în calea exporturilor sale.

Rusia a fost de acord de trei ori în ultimul an să prelungească acordul privind Marea Neagră, dar şi-a suspendat, de asemenea, pentru scurt timp, participarea, la sfârşitul lunii octombrie, ca răspuns la un atac cu drone asupra flotei sale din Crimeea.

„Putem să ne suspendăm participarea la acord, iar dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite, atunci să îndeplinească această promisiune. Vom reveni imediat în acest acord”, a declarat Putin săptămâna trecută.

Rusia s-a plâns, de asemenea, că nu ar fi ajuns suficiente cereale în ţările sărace. Organizaţia Naţiunilor Unite a susţinut că acordul a fost în beneficiul acestor state, contribuind la scăderea preţurilor la alimente cu peste 20% la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!