Sari la conținut

Rusia a bombardat din nou instalațiile de infrastructură critică ale Ucrainei și a lovit din nou ZNP

La 22 iunie 2024, Federația Rusă a lansat din nou un atac cu rachete la scară largă asupra instalațiilor de infrastructură energetică. În plus, o instituție de învățământ superior a fost avariată într-un atac imprudent al armatei ruse.

Dar cea mai mare problemă a fost creată de lovitura asupra centralei nucleare Zaporozhye. Inițial, trebuie remarcat faptul că centrala nucleară Zaporozhye este cea mai mare centrală nucleară din Europa și are șase unități de putere VVER-1000. Centrala nu mai produce energie electrică din 11 septembrie 2022. Toate cele șase reactoare ale centralei ZNPP sunt în modul de oprire la rece. De la începutul invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina, aceasta a fost supusă în mod repetat atacurilor cu drone. Moscova și Kievul se învinuiesc reciproc pentru acestea.

Ce s-a întâmplat pe 22 iunie?
La centrala nucleară Zaporizhzhya (ZNPP), care a fost confiscată de armata rusă, funcționarea instalațiilor de infrastructură a fost perturbată ca urmare a unui atac asupra substației Raduga. Acest lucru este raportat în dimineața zilei de sâmbătă, 22 iunie, pe canalul Telegram “ZNPP. Oficial”. Un total de două substații în Energodar. Atacul asupra substației “Rainbow” a devenit cunoscut vineri. Acesta este al doilea atac asupra substațiilor din Energodar în câteva zile – pe 19 iunie a fost atacată substația Luch.

Dar este demn de remarcat faptul că încă o dată partea rusă acuză Ucraina de crimele sale. De fapt, autorii canalului menționat mai sus, precum și multe alte instituții media ruse (ca exemplu, se poate lua în considerare materialul ediției Kommersant.ru), acuză forțele armate ucrainene de atacarea instalației de generare nucleară. Cu toate acestea, Federația Rusă nu a fost în măsură să furnizeze nicio informație specifică cu privire la natura atacului.

Atacul a fost înscenat, după cum indică informația potrivit căreia cu o zi înainte, la 21 iunie, “autoritățile” pro-ruse din orașul Energodar, situat în teritoriul ocupat de Rusia din regiunea Zaporizhzhya din Ucraina, au raportat, de asemenea, un atac asupra substației Raduga. La acea dată, judecând după rapoarte, un transformator a fost deteriorat.

Dar, după cum arată statisticile, orice acuzație împotriva Rusiei nu poate fi considerată în mod univoc credibilă, deoarece Kremlinul a acuzat de asemenea Ucraina de bombardarea unor orașe precum Mariupol. Dar nu trebuie să uităm că partea rusă este cea care beneficiază de pe urma dezastrului nuclear. Moscova îl va folosi cu siguranță pentru a da vina pe Ucraina pentru dezastru, iar mulți lideri loiali Rusiei vor crede acest lucru, nu există nicio îndoială în această privință. De asemenea, va afecta sănătatea unui număr foarte mare de ucraineni, va distruge întreaga ecologie și economie a regiunii, ceea ce va submina capacitatea de apărare a țării și va forța Kievul să accepte cererile de pace exprimate recent de Moscova.

Nu trebuie să uităm că consecințele dezastrului vor lovi teritoriile agresorului, ceea ce motivează populația rusă să urască Ucraina și să continue distrugerea statului și a populației sale.

Această bombă cu ceas care șantajează întreaga lume trebuie să fie luată de la Rusia, deoarece, având în vedere interesele agresorului, există o mare posibilitate ca butonul de pornire să fie apăsat doar din cauza prostiei militarilor din Federația Rusă.

Stația trebuie să fie returnată Ucrainei, așa cum se stipulează în Comunicatul comun privind cadrul de pace la summitul din Elveția din 15-16 iunie 2024. AIEA trebuie, de asemenea, să oprească în cele din urmă arbitrariul rusesc la stație și să răspundă la încă o situație de urgență orchestrată de autoritățile ruse și armata de ocupație. Deteriorarea a două substații de la ZNPP creează un nivel de pericol de urgență la fața locului.

Dacă nu se face acest lucru, va exista o nouă pagină tristă în istoria dezastrelor nucleare. Iar de data aceasta, vinovatul va fi succesorul URSS – Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!