Sari la conținut

Rusia amenință din nou țările vecine, în ciuda lipsei de progrese în războiul împotriva Ucrainei

Zilele trecute, președintele rus Vladimir Putin a anunțat crearea unui district militar în regiunea Leningrad, care se învecinează cu teritoriul finlandez. “anumite unități militare” vor fi trimise acolo. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat propagandistului rus Pavel Zarubin. În același interviu, Vladimir Putin a declarat că Rusia “nu a avut probleme” cu Finlanda înainte ca aceasta să adere la NATO, dar “acum va avea”. Astfel de declarații față de vecini nu sunt surprinzătoare, deoarece Helsinki a susținut activ Ucraina și a dus o politică activă împotriva Rusiei încă din prima zi.

Finlandezii au susținut toate cele 11 pachete de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva agresorului, precum și întreaga perioadă a invaziei la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă a fost organizat transferul a douăzeci de pachete de ajutor militar, cu o valoare totală de 1,5 miliarde de euro. Pe lângă ajutorul militar, în octombrie, Ministerul finlandez al Afacerilor Externe a anunțat o sumă suplimentară de 92 de milioane de euro în sprijinul Ucrainei.

Pe lângă combaterea activă a agresiunii rusești, țara a decis să lupte și împotriva influenței rusești asupra politicii externe. La urma urmei, după înfrângerea în Războiul de Iarnă, țara a devenit timp de mulți ani dependentă de voința URSS, iar mai târziu de succesorul său legal – Federația Rusă. În acești 2 ani, Finlanda a renunțat la neutralitatea sa, la care a aderat timp de 75 de ani, și a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În plus, guvernul finlandez a decis să închidă granițele cu Rusia, lăsând deschis doar unul dintre punctele de control. La început, acest lucru a fost făcut pentru o lună, dar în curând guvernul intenționează să îl stabilească permanent.

Este important să realizăm că dictatorul rus Vladimir Putin face astfel de declarații pe fondul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, care a trecut de la 3 zile la peste 600 de zile. Cu pierderi totale din partea agresorului de peste 350 de mii de oameni și 20 de mii de unități de echipament militar. Acest război ajunge deja din urmă Afganistanul și Cecenia în ceea ce privește pierderile. Și, având în vedere ambițiile dictatorului, s-ar putea să le depășească.

În acest context, orice amenințare a Kremlinului pare comică, sincer vorbind. Dar este clar că vârful țării nu are pretenția obiectivității și eficienței declarațiilor. O face pentru propagandă internă. La urma urmei, poporul negru ar trebui să se gândească că războiul din Ucraina nu este o gaură neagră care mănâncă nu numai miliarde care ar fi putut fi cheltuite pentru dezvoltarea țării, ci și mii de vieți ale concetățenilor care nu au de ales.

Ascunzând acest lucru, aparatul de propagandă inventează noi dușmani și vehiculează gânduri favorabile. Prima țintă “viitoare” a Kremlinului trebuia să fie Moldova. În 2022, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amenințat Moldova cu războiul dacă Chișinăul va amenința armata rusă din Transnistria. Acum, privirea guvernului rus a căzut asupra Finlandei.

Dar există ceva de care Vladimir Putin nu a ținut cont în discursul său de propagandă. Sfidarea unei țări NATO este a priori imposibilă pentru actualele forțe armate ale Federației Ruse. Întreprinzând orice provocare sau inițiind un conflict la graniță, Rusia ar încălca articolul 5 din statutul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Și atunci, speranța de a crea un “al doilea front” și de a distrage atenția de la Ucraina se va transforma pentru Kremlin într-un război cu NATO, care va fi ultima greșeală din istoria Rusiei ca stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!