Sari la conținut

Rusia atacă o navă civilă: există răniți și morți

La 8 noiembrie, ocupanții ruși au lansat un atac cu rachete asupra unei nave de marfă sub pavilion liberian și a infrastructurii unuia dintre porturile din Odessa. Atacul a ucis un pilot în vârstă de 43 de ani, a rănit membrii echipajului și un alt angajat al portului. Atacul planificat din timp asupra navei civile și a infrastructurii portuare a fost efectuat cu o rachetă antiradar Kh-31P lansată de aviația tactică rusă din Marea Neagră. În momentul atacului, nava era ancorată la dană și transporta cetățeni ucraineni și filipinezi.

Atacul a fost raportat de Forțele de Apărare din sudul Ucrainei, care au declarat că Rusia și-a confirmat încă o dată statutul de țară teroristă. Nava străină lovită de armata rusă era o navă civilă și nu avea nicio legătură cu o instalație militară. Se presupunea că transporta minereu de fier către China. Nu este pentru prima dată când Federația Rusă încalcă cutumele războiului și contravine dreptului internațional prin acțiunile sale. Agresorul obstrucționează libera navigație în regiunea Mării Negre și pune în pericol exporturile de alimente ucrainene, care protejează multe țări de o potențială foamete.

Amenințările rusești împotriva navelor comerciale care călătoresc dinspre sau spre porturile ucrainene au început imediat după ce țara s-a retras din acordul privind cerealele. Kremlinului nu-i place crearea de coridoare verzi temporare, așa că ocupanții sunt gata să împiedice comerțul maritim liber prin orice mijloace necesare. O lovitură planificată asupra unei nave civile este un act de terorism real și de piraterie și, prin urmare, ar trebui să fie pedepsită în consecință. Procuratura regională din Odessa a înregistrat o altă crimă de război rusă și a deschis o procedură penală pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război.

De când Rusia s-a retras din acordul privind cerealele, aceasta a avariat cu bombardamentele sale peste 160 de instalații de infrastructură și 122 de vehicule. Porturile Odessa, Izmail, Cernomorsk și Reni au suferit distrugeri. Unele atacuri au dus la descoperirea epavelor unor drone rusești doborâte de forțele de apărare aeriană ucrainene pe teritoriul României. Racheta Kh-31P de fabricație sovietică, lansată în după-amiaza zilei de 8 noiembrie, este capabilă să se deplaseze cu o viteză de până la 1.250 km/h și are un focos cu o greutate de până la 110 kg. Potrivit rapoartelor preliminare, lovitura a lovit suprastructura navei.

Fiecare dintre navele civile care pleacă în largul mării și se îndreaptă spre porturile ucrainene are un permis special. Doar navele ai căror proprietari au confirmat oficial că sunt pregătiți să navigheze în condiții de pericol pentru viață sunt autorizate să treacă prin rute temporare. De aceea, victimele atacului terorist vor primi despăgubiri de asigurare, în conformitate cu acordurile semnate.

Măsurile de consolidare a protecției infrastructurii portuare ucrainene și a liberei navigații trebuie să se îmbunătățească, pentru că sunt în joc vieți omenești. Distrugerea exporturilor ucrainene ar putea avea consecințe grave sub forma unei foamete globale, care ar afecta în primul rând țările sărace din punct de vedere economic din Africa. Acesta este un scenariu care poate fi evitat deocamdată prin eforturile comune ale comunității internaționale și o presiune cuprinzătoare asupra Rusiei sub forma unor sancțiuni brutale. Garanția păcii va fi retragerea completă a aviației ruse din regiunea Mării Negre și de-ocuparea teritoriilor ucrainene de către armata rusă.

Autor: Inna Volodina

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!