Moscova caută o modalitate de a-și retrage în siguranță soldații din Siria și s-a adresat Ankarei pentru a o ajuta în acest sens.
Potrivit canalului CNN Türk, care citează surse proprii, “Rusia a cerut ajutorul Turciei pentru a asigura retragerea în siguranță a trupelor ruse din Siria. Se pare că vor retrage trupele din regiune, cu excepția bazei navale din Tartus și a bazei aeriene din Hmeimim,” se arată în comunicat, transmite sursa.
Se menționează că unitățile ruse vor fi trimise într-o zonă unde se află forțele armate turce, iar apoi vor fi transportate cu avioane către Rusia.
Căderea dinastiei Assad. Cum au răsturnat rebelii regimul din Siria și ce viitor are țara distrusă de război
Citeste mai departe
Căderea dinastiei Assad. Cum au răsturnat rebelii regimul din Siria și ce viitor are țara distrusă de război
Capturarea Damascului și fuga lui Assad
Rebeli sirieni au anunțat pe 8 decembrie dimineața că au eliberat Damasc. Președintele țării, Bashar al-Assad, a părăsit capitala.
Prim-ministrul Siriei, Muhammad Ghazi al-Jalali, a declarat că este dispus să coopereze cu orice guvern ales de poporul sirian și să ia măsuri pentru predarea puterii.
Armata siriană a declarat că forțele sale continuă operațiuni militare împotriva rebelilor în zonele rurale din apropierea orașelor Hama, Homs și Daraa.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că, în urma negocierilor cu mai mulți rebeli sirieni, Bashar al-Assad a decis să cedeze puterea “pe cale pașnică” și a părăsit țara. Locul unde se află acum nu a fost precizat.
Potrivit unor surse ale agenției de presă ruse TASS din Kremlin, Assad împreună cu familia sa a ajuns la Moscova, unde Rusia le-a oferit azil.
Asad și familia sa au primit azil în Rusia – surse media
Citeste mai departe
Asad și familia sa au primit azil în Rusia – surse media
Ce este cunoscut despre războiul civil și configurația forțelor din Siria
Războiul civil din Siria a început în 2011, când Bashar al-Assad a început reprimarea violentă a protestelor populației siriene. Principalii aliați ai dictaturii laice a lui Assad sunt Iranul, Rusia și gruparea libaneză Hezbollah susținută de iranieni.
Forțele rebelilor au fost sprijinite de NATO și de unele state din Golful Persic. În 2016, trupele guvernamentale, cu sprijinul aviației ruse, au asediat Alep, un oraș cheie în confruntare, iar rebelii au fost nevoiți să-l predau. Până la sfârșitul anului 2018, toate pozițiile de rezistență ale rebelilor, cu excepția unei părți din regiunea Idlib, au fost preluate de trupele guvernamentale cu sprijinul Rusiei.
Paralel cu aceasta, în 2014, gruparea “Statul Islamic” a preluat controlul asupra unei mari părți din estul Siriei și vestul Irakului, ceea ce a determinat coaliția condusă de SUA să înceapă bombardamente aeriene împotriva acesteia, în timp ce furniza sprijin terestru Forțelor Democrate Siriene, formate din kurzi. “Statul Islamic” a suferit o înfrângere, dar focarele sale încă există în deșertul sirian.
Aproximativ 30% din teritoriul țării, care nu se află sub controlul regimului Assad, este controlat de diverse forțe de opoziție și trupe străine. Turcia sprijină grupurile opoziționiste și are o prezență militară în nord-vestul Siriei, iar SUA sprijină kurzii sirieni din est.
Potrivit datelor ONU, în mai bine de un deceniu de război, au fost uciși peste 300.000 de civili, iar milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din întreaga regiune.
Din 2020, de când Turcia și Rusia au convenit asupra unui armistițiu, conflictul a fost în mare parte static. Actuala ofensivă a început a doua zi după anunțul încetării focului între Israel și Hezbollah în Liban.
Ce se știe despre gruparea Hayat Tahrir al-Sham
Hayat Tahrir al-Sham (HTS) este considerată de SUA și ONU o organizație teroristă. Liderul acesteia, Abu Mohammad al-Golani, a condus divizia siriană a Al-Qaida în 2011. Golani și grupul său au revendicat responsabilitatea pentru explozii mortale pe teritoriul Siriei. Totuși, în 2016, Golani a rupt legăturile cu Al-Qaida, încercând să se distanțeze de membrii cei mai radicali ai acesteia. HTS controlează o parte din provincia Idlib, aproape de granița cu Turcia.
Imagine ilustrativă, sursă: ЗМІ: Росія просить Туреччину допомогти вивести свою армію із Сирії — Cуспільне Новини