Sari la conținut

Rusia este din ce în ce mai mult împinsă în afara spațiului comercial internațional, acum chiar și platformele Chinei prietene sunt abandonate

La 29 mai 2024, în spațiul informațional au apărut informații potrivit cărora compania chineză Alibaba, care deține piața AliExpress, a înăsprit condițiile pentru afacerile rusești: nu mai acceptă ruble și nu permite organizarea de livrări în Rusia.

„De pe cardurile rusești, plata nu mai trece, cu excepția unor bănci, dar cel mai probabil Alibaba va returna pur și simplu acești bani în câteva zile”, a declarat pentru publicație un expert pe piața pieței.

Potrivit acestuia, cumpărătorii ruși vor trebui acum să folosească scheme cu carduri kazahe, kirghize și armenești. În același timp, ei vor trebui să recurgă la unele scheme de tranzit pentru livrarea fizică a bunurilor în Rusia, ceea ce va duce la prețuri mai mari și la pierderea sensului economic al achiziționării produselor de pe piață.

Înăsprirea politicii Alibaba se datorează în primul rând amenințării unor sancțiuni secundare, care au cauzat alte probleme cu plățile rusești în China.

Și, deși declarația comună în urma discuțiilor dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping de la Beijing afirmă că părțile vor depune eforturi pentru a organiza decontări reciproce neîntrerupte, documentul nu precizează un mecanism specific al modului în care se va face acest lucru.

Economiștii care analizează situația spun că China încearcă să le transfere de la contrapărțile rusești la mici bănci rurale regionale. Deoarece există multe astfel de tranzacții, iar organizațiile de credit sunt mici, companiile din Federația Rusă trebuie să aștepte, potrivit propriilor conturi, uneori o lună sau mai mult pentru ca transferurile să fie efectuate.

Cu toate acestea, în cazul Alibaba, este mult mai dificil să faci acest lucru, deoarece plățile bancare au mai multe opțiuni decât achizițiile de pe o anumită piață.

Dar merită remarcat faptul că Alibaba a început să își reducă prezența în Rusia după ce Kremlinul a început războiul.

În 2022, Alibaba a încetat să mai investească în filiala sa rusă AliExpress. În 2023, veniturile companiei în Rusia au scăzut cu 36%.

Dificultăți în ceea ce privește plățile rusești în băncile chineze au fost observate încă din decembrie anul trecut, după ce Departamentul Trezoreriei SUA a autorizat impunerea de sancțiuni împotriva băncilor străine care lucrează cu persoane din Rusia care nu sunt sancționate sau care facilitează furnizarea de anumite materiale și echipamente către țara agresoare.

De asemenea, merită luat în considerare faptul că Comisia Europeană a inițiat o anchetă privind posibilele încălcări de către binecunoscuta piață chineză AliExpress a legislației europene privind serviciile digitale (DSA). În special, acuzațiile ar putea viza eficacitatea gestionării riscurilor și nivelul necesar de securitate a operațiunilor de urmărire.

Situația cu piața chineză arată că a face afaceri cu Rusia nu este doar imorală, ci și pur și simplu neprofitabilă și dificil de realizat. Acesta este motivul pentru care toate marile companii și servicii multinaționale au început să părăsească piața rusă încă din 2022. Cele mai izbitoare exemple sunt companii precum Microsoft (a suspendat vânzarea produselor și serviciilor sale în Rusia și a limitat noile vânzări) și Nike (în iunie 2022, Nike și-a anunțat retragerea completă de pe piața rusă, închizând magazinele și oprind vânzările online). Dacă luăm exemple dintr-o sferă similară, cele mai mari piețe din lume, Amazon și eBay, au suspendat toate tranzacțiile cu utilizatorii ruși, inclusiv plata în ruble. Livrarea a fost, de asemenea, interzisă.

Această tendință este un mesaj clar pentru întreaga societate rusă: războiul și pacea civilizată sunt incompatibile. Iar dacă susțineți în tăcere războiul, atunci fiți pregătiți că va trebui să trăiți fără beneficiile și serviciile obișnuite cu care sunteți obișnuiți și pe care le apreciați atât de mult. La urma urmei, oricât de mult ar încerca industria și propaganda rusă să ridice produsul național, toată lumea își dă seama că toate acestea sunt doar o copie ieftină a produselor și proceselor de calitate reală care au fost stabilite de-a lungul anilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!