Tortura prizonierilor de război ucraineni și a ostaticilor civili este un fenomen de masă în captivitatea rusă și o altă ilustrare a adevăratei fețe a Rusiei ca stat care încalcă convențiile internaționale și limitează drepturile omului. Cazurile și metodele de tortură înregistrate în captivitatea rusă arată că activitatea criminală a devenit parte integrantă a politicii statului rus. 90% dintre ucrainenii eliberați din captivitate au fost supuși la abuzuri și tortură de către ruși. Acest lucru a fost raportat de raportorul special al ONU privind tortura, Alice Gill Edwards, după o vizită de șapte zile în Ucraina.
Ea a declarat că a primit dovezi de tortură comisă în teritoriile ocupate temporar și pe teritoriul Rusiei. Printre acestea se numără șocuri electrice, bătăi, imitarea pedepsei cu moartea, obligarea de a sta într-o poziție pentru perioade lungi de timp fără a o putea schimba, amenințări cu acte de violență și violență directă, inclusiv violență sexualizată. Una dintre cele mai utilizate torturi de către ruși este violența psihologică, prin care rușii încearcă să îi doboare pe prizonieri din punct de vedere moral, ca indivizi. În fiecare zi, aceștia sunt forțați să cânte cu voce tare imnul rusesc, îi înfometează și folosesc alte metode inumane pentru a-i distruge psihologic sau fizic.
Raportorul special a adăugat despre condițiile în care sunt ținuți prizonierii: “Camere înghesuite și murdare sau pivnițe”. Multe persoane și-au pierdut cunoștința în timpul abuzurilor, iar multe dintre ele au asistat la moartea prietenilor sau rudelor lor. Potrivit acesteia, Ucraina a deschis aproximativ 103.000 de proceduri penale în legătură cu relele tratamente aplicate ucrainenilor captivi.
Oficial, aproximativ 2.600 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă de la invazia la scară largă. Ucraina lucrează fructuos la procesul de returnare acasă a tuturor captivilor, dar Rusia nu prea are contacte diplomatice și refuză adesea să schimbe anumiți ucraineni fără motiv, inventând noi cazuri penale pentru aceștia. DNI-ul ucrainean raportează că procesul de schimb de prizonieri este un proces bilateral și ar fi mult mai ușor dacă una dintre țări ar fi mediat în acest caz.
Potrivit celor mai recente date, în iulie 2023 se află în captivitate peste 25.000 de ucraineni civili. Dreptul internațional umanitar îi răpește Ucrainei posibilitatea de a face schimb de civili pe picior de egalitate cu prizonierii de război. Întoarcerea civililor în Ucraina este gestionată de anumite organizații publice care au legături directe cu agențiile de aplicare a legii.
În același timp, autoritățile ruse neagă complet informațiile despre tortură și acuză armata ucraineană de rele tratamente aplicate prizonierilor de război ruși. Kremlinul nu recunoaște nicio acuzație și ignoră tratamentul aplicat de Alice Jill Edwards, care a încercat deja de mai bine de șapte ori să obțină explicații cu privire la cazurile nu rare de violență din partea forțelor de ordine și a armatei împotriva prizonierilor de război.
Propagandiștii ruși creează o imagine corectă a ucrainenilor aflați în captivitate și îi fac să spună în fața camerelor de luat vederi că sunt tratați bine. Medicii sunt invitați să îi viziteze și, indiferent de starea de sănătate a prizonierilor, trebuie să indice în documente că toată lumea se află într-o stare satisfăcătoare. Acest lucru se face pentru a evita orice responsabilitate din partea Federației Ruse pentru crimele comise.
Ucraina, la rândul său, respectă Convențiile de la Geneva și nu încalcă niciun drept al prizonierilor de război. Rusia nu are nicio dovadă a afirmațiilor sale, în timp ce există numeroase cazuri documentate de tortură a ucrainenilor capturați. Mai multe dovezi de execuții au fost expuse online, inclusiv o înregistrare video cu militari ruși care taie capul unui soldat ucrainean încă în viață. Un astfel de comportament este absolut inuman, inacceptabil și încalcă acordurile internaționale. Sarcina țărilor civilizate este de a pedepsi sever Federația Rusă și de a distruge “permisivitatea” rusă.
Autor: Inna Volodina