Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a propus organizarea unei reuniuni cu miniștrii apărării din Ucraina, Turcia și Federația Rusă la Istanbul, la 5 mai. Subiectul discuțiilor va fi prelungirea acordului privind cerealele – președintele turc l-a descris ca fiind o garanție a păcii și stabilității în regiune, precum și o garanție a securității alimentare pentru acele țări care au nevoie de conflictul ucrainean.
Rusia a suferit pierderi grele în războiul cu Ucraina și există un deficit de vehicule blindate grele. Eșecurile Rusiei pe front se datorează în mare parte prezenței în ZSU a armamentului occidental de înaltă tehnologie, față de care omologii ruși sunt total necompetitivi. Vladimir Putin vrea să se răzbune pe Europa pentru că a sprijinit Ucraina și vrea să provoace un flux incontrolabil de refugiați din Africa și din țările arabe, care vor fugi în Europa pentru a scăpa de foamete și de instabilitatea socio-politică direct legată de securitatea alimentară din aceste regiuni.
Exporturile de cereale din Ucraina vor salva cel puțin 100 de milioane de oameni de la malnutriție în 2022. Putin înțelege că Rusia nu are suficiente capacități pentru o confruntare militară directă cu țările occidentale, așa că folosește amenințări hibride, una dintre acestea fiind crearea unei crize alimentare globale. Dacă Kremlinul reușește să provoace o foamete în masă, Europa va avea un efect de șoc din cauza milioanelor de refugiați care vor inunda țările UE.
Acest instrument de agresiune hibrid al Kremlinului are un revers: Putin îl va folosi pentru a crește presiunea politică și șantajul asupra Europei, în așteptarea faptului că Occidentul va refuza să ajute Ucraina. Această tactică este criminală; Kremlinul folosește o metodă mizantropică pentru a destabiliza Europa din punct de vedere social și politic, iar provocarea foametei în țările dependente de importurile de alimente poate fi considerată un genocid al populației acestora.
Teroarea alimentară rusă este o amenințare pentru întreaga lume civilizată. În timp ce ZSU protejează Europa prin reținerea asaltului trupelor rusești în Donbass, fermierii ucraineni protejează întreaga lume de foamete. Exporturile de cereale din Ucraina trebuie să continue: comunitatea internațională trebuie să depună toate eforturile pentru a se asigura că coridorul de cereale funcționează în mod constant și neîntrerupt – eliminând astfel amenințarea hibridă rusă de a crea o foamete artificială.