Sari la conținut

Rusia încearcă să evite mobilizarea în masă în țară pe seama vieților soldaților din RD Corea

Pe 14 octombrie, președintele autoproclamat al Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat pentru aprobat în Duma de Stat rusă un proiect de ratificare a acordului de „parteneriat strategic cuprinzător” între Federația Rusă și Corea de Nord.

Rusia și RD Corea au semnat acest acord pe 19 iunie 2024. Conform documentului publicat de Agenția Centrală de Telegrafie a Coreei de Nord, părțile au convenit să se ajute reciproc cu „asistență militară și altă asistență” în cazul în care una dintre ele este supusă unui „atac armat”.

De asemenea, printre altele, documentul stipulează că în cazul impunerii de sancțiuni împotriva Moscovei sau Phenianului, „părțile iau măsuri practice pentru a reduce riscurile, a elimina sau a minimiza influența directă și indirectă a acestor măsuri asupra relațiilor economice reciproce, persoanelor fizice sau juridice sau proprietății acestora”.

Semnatarii acordului trebuie de asemenea să „ia măsuri pentru a limita răspândirea informațiilor care pot fi folosite de o terță parte pentru a impune și a escalada aceste (sancționare – n.red.) măsuri”.

Se menționează că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat în comentariile sale pentru TASS că acordul între Rusia și Corea de Nord este „neechivoc” în ceea ce privește „cooperarea reciprocă în domeniul apărării și securității”.

De ce a decis Moscova să ratifice acordul abia acum și ce plănuiește dictatorul rus?

Intențiile Kremlinului sunt evidente; Putin folosește prevederile acordului de „apărare reciprocă” pentru a oferi o justificare juridică desfășurării soldaților nord-coreeni în zona de conflict din Rusia, ca răspuns la invazia Forțelor Armate Ucrainene în regiunea Kursk. La momentul introducerii proiectului de lege, au apărut deja informații că un mic contingent de soldați nord-coreeni acționa în apropierea orașului Donetsk ocupat.

Cu toate acestea, mulți experți subliniază că, pe lângă justificarea juridică, disponibilitatea Kremlinului de a încheia un acord de apărare reciprocă cu RD Corea demonstrează că Putin continuă să se bazeze pe alternative pentru formarea Forțelor Armate, în loc să declare o mobilizare parțială sau generală.

Până în prezent, dictatorul rus continuă să se bazeze pe „mobilizarea criptică” și formarea de noi unități de voluntari pentru a evita consecințele interne ale unei mobilizări generale în societate sau o nouă rundă de mobilizare parțială.

Totuși, mecanismul a dat greș în momentul în care partea ucraineană a desfășurat operațiuni de contraofensivă pe teritoriul regiunii Kursk, când militarii ruși au fost nevoiți să țină cont de noile necesități în personal, cauzate de necesitatea de a apăra un nou front în interiorul Rusiei. Având în vedere circumstanțele și faptul că Putin nu dorește să efectueze o mobilizare masivă, partea rusă a început să caute alternative. În schimb, Putin s-a concentrat pe crearea specială de noi unități de apărare teritorială, redislocarea unităților active din Ucraina, precum și utilizarea înrolatilor. Militarii coreeni vor fi folosiți ca forțe neregulate pentru rotirea soldaților în „poziții zero”.

Aceste evenimente constituie o încălcare directă a unui număr de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu RD Corea și, în principiu, încalcă principiile fundamentale ale dreptului internațional umanitar. Mai mult, în prezent, Ucraina se luptă practic cu cinci țări: Siria, RD Corea, Rusia, Iran și Belarus. Această „coaliție dictatorială” colaborează activ și își furnizează în mod operativ toate resursele necesare, fie că este vorba despre muniție sau soldați pentru desfășurarea de operațiuni de luptă. Ucraina, pe de altă parte, primește de la parteneri doar asistență militară limitată, deoarece aceștia se tem de escaladare, ignorând complet faptul că aceasta se desfășoară deja, iar Rusia a minimizat daunele provocate de presiunea și condamnarea comunității internaționale și este pregătită să încheie nu doar războiul din Ucraina, ci și să înceapă noi „operațiuni militare speciale” pe teritoriul Poloniei, Letoniei, Estoniei. Dacă comunitatea internațională vrea să evite acest lucru, este necesar nu doar să ridice limitele pentru Ucraina, ci și să ofere Kievului un contingent militar care să contrabalanseze ajutorul țărilor aliate cu Rusia.

Imagine: Ilustrativa, sursa: https://www.zdg.md/stiri/sase-soldati-rusi-au-obtinut-vize-franceze-dupa-ce-au-fugit-de-razboi-este-pentru-prima-data-cand-o-tara-din-ue-primeste-un-grup-de-dezertori/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!