Pe 21 februarie 2023, Vladimir Putin a ținut un alt discurs în fața Adunării Federale. Aceasta a fost o acțiune necesară. Pentru că a lăsa fără răspuns vizita lui Joe Biden la Kiev este exact defetist în mentalitatea unui dictator nebun, el nu a tăcut. Oricine a urmărit discursurile președintelui din ultimul an poate vedea tiparele folosite în discursurile cheie ale dictatorului. Acestea sunt deseori lipsite de acuratețe logică sau istorică și poartă adesea idei delirante și antisociale. Ele sunt necesare pentru a menține ideologia “lumii rusești” creată de mecanismul statal și religios al statului agresor în ultimii ani.
Dar în timpul discursului de ieri, Rusia a început din nou să exercite presiuni asupra principalei și ultimei sale pârghii de presiune asupra comunității mondiale – armele nucleare și acumularea capacității sale nucleare.
Aceasta a anunțat suspendarea participării Rusiei la Tratatul de reducere și limitare a armelor strategice (START). De asemenea, Ministerul rus al Apărării și Rosatom au primit instrucțiuni să se pregătească pentru teste nucleare.
Ce este START?
START-3 este Tratatul dintre Federația Rusă și Statele Unite ale Americii privind măsurile de reducere și limitare suplimentară a armelor strategice ofensive. Documentul prevedea ca fiecare parte să își reducă la 1.550 de focoase nucleare desfășurate, la 1.550 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM) și bombardiere grele (TB) la 700 de unități. Tratatul a fost semnat de președinții Dmitri Medvedev și Barack Obama la Praga, la 8 aprilie 2010. Acesta a intrat în vigoare din februarie 2011.
Tratatul nu conținea și nu conține clauze care să stipuleze condiții pentru ca o țară să se oprească sau să se retragă din el. Dar este bine cunoscut faptul că tratatele cu Rusia nu valorează nici măcar hârtia pe care sunt scrise. Și astfel, Rusia a încercat să ocolească acest tratat înainte de începerea conflictului militar cu Ucraina. De la izbucnirea războiului din Ucraina, pentru a trage de timp pe toate căile posibile în ceea ce privește deciziile de ajutor, Rusia nu numai că a amenințat în mod regulat lumea cu retragerea din acest acord, dar a amenințat și că va folosi direct acest tip de armă.
De asemenea, sunt de remarcat diferențele paradoxale dintre declarațiile lui Vladimir Putin și cele ale Ministerului rus de Externe. Anunțul mândru de retragere s-a transformat într-o modestă suspendare a participării. În mod similar, Ministerul rus de Externe a anunțat că țara va adera la limitările cantitative prevăzute de tratat și nu va începe primul test de armament.
Este aceasta o greșeală?Nu, Rusia abia acum începe să privească înapoi și să urmărească cuvintele pe care le spune lumii și prostiile pe care le difuzează portavocile de propagandă. Pentru că nu are altă pârghie. Armata și-a arătat neprofesionalismul și tendințele teroriste. Europa și restul lumii renunță încet, dar sigur, la dependența energetică pe care Rusia o impune de ani de zile. Aliații își pierd interesul de a coopera cu criminalii asupra cărora se îndreaptă ura lumii.
Dar este vital pentru țara agresoare să testeze reacțiile pentru a depista punctele slabe și a le presa mai departe. Dar asta nu schimbă un lucru – Vladimir Putin se teme să ridice miza, sau mai degrabă nu ar putea nici dacă ar vrea.
Singura concluzie corectă care se poate trage de aici este să nu ne oprim, să nu acordăm nicio indulgență și să continuăm până la capăt. Pacea trebuie să fie dură și lipsită de ambiguitate. Amenințările, șantajul nu este ceva care să înfrângă decizia tuturor țărilor din lume. Și aceasta este singura decizie sensibilă și corectă – să luăm partea Ucrainei și să ajutăm cu toată puterea noastră până când țara agresoare va fi învinsă.