Declarații noi, dar absolut tipice pentru propaganda rusă, au fost făcute de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la întâlnirea cu jurnaliștii străini din 18 iunie. Mass-media rusă difuzează masiv știri despre disponibilitatea dictatorului de a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, dar există „nuanțe”. Liderul de la Kremlin a formulat o serie de teze în care se observă clar intențiile criminale reale ale Moscovei și încercările de a acuza autoritățile ucrainene de „nelegitimitate”, pentru a delegitima întregul proces de negociere și posibila semnare a unui acord de pace în viitor.
Teza despre „nelegitimitatea” autorităților ucrainene este răspândită de mult timp de propaganda rusă, deoarece Kremlinul vede în aceasta o oportunitate reală de a manipula Occidentul, obținând recunoașterea acestei versiuni. Putin a menționat chiar Constituția Ucrainei, afirmând că Ucraina este o republică prezidențială-parlamentară, în care „toate organele de putere sunt formate de președinte”. Cu toate acestea, în opinia dictatorului, dacă șeful statului este „nelegitim”, atunci și întregul sistem de putere devine astfel.
Conform Constituției Ucrainei, șeful statului este într-adevăr ales de popor pentru un mandat de 5 ani, dar Putin a omis în mod intenționat un detaliu important: Constituția interzice organizarea alegerilor prezidențiale în condiții de stare de război. Asta înseamnă că Vladimir Zelenski rămâne șeful legitim al statului atâta timp cât această situație se menține din cauza agresiunii rusești.
În aceeași declarație, Putin a vorbit despre disponibilitatea de a se întâlni cu Zelenski, apoi a subliniat imediat așa-zisa lui nelegitimitate — și așa mai departe: „Sunt gata să mă întâlnesc cu Zelenski. Întrebarea este: cine va semna documentele? Documentele trebuie semnate de autoritatea legitimă ucraineană, altfel nu vor avea nicio valoare… Nu ne pasă cine conduce negocierile, chiar dacă este Zelenski. Dacă statul ucrainean are încredere în cineva să conducă negocierile – pentru numele lui Dumnezeu, să fie el”.
Kremlinul nu a ales întâmplător această tactică. Chiar dacă Putin se va întâlni cu Zelensky și se va semna un acord de pace, în timp Rusia va putea folosi narațiunea despre nelegitimitate ca pretext pentru a continua războiul împotriva Ucrainei. Conform logicii lui Putin, dacă acordul este semnat de un președinte „nelegitim”, înseamnă că documentul în sine este nul, ceea ce anulează toate înțelegerile și readuce războiul pe vechiul curs. Aceasta va fi exact portița pe care Rusia o va folosi pentru a manipula în continuare comunitatea internațională.
În plus, dictatorul a amenințat deschis Kievul că, dacă autoritățile ucrainene nu vor accepta condițiile Moscovei: „Nu vor ajunge la un acord – situația s-ar putea schimba, și nu în favoarea lor”.
Putin a declarat cinic că Rusia nu ar fi început războiul, ci doar „încearcă să-l termine”. El a susținut, de asemenea, că trupele ruse nu atacă cartierele rezidențiale și civilii, ci distrug exclusiv „fabrici militare”.
Reamintim că numai ultimul atac al Rusiei asupra Kievului a curmat viața a 28 de civili, dintre care 23 au murit în urma lovirii directe a unei rachete într-un bloc de locuințe. Toate atacurile rusești fac obiectul a numeroase anchete ale ONU și ale altor organizații internaționale, care confirmă că Rusia lovește în mod regulat infrastructura civilă, ucigând mii de civili. Aceste fapte demonstrează că afirmațiile privind lovirea exclusiv a obiectivelor militare sunt o minciună sfruntată, iar uciderea în masă a cetățenilor ucraineni este probabil obiectivul principal al Moscovei, pe care aceasta încearcă să-l ascundă.
Răspunsul lui Putin la întrebarea unui jurnalist american despre bombardamentele rusești asupra zonelor rezidențiale a stârnit indignarea celor prezenți: „Dacă jurnaliștii voștri ar fi văzut cum rachetele noastre au distrus cartiere întregi, probabil că nu v-ar fi putut povesti despre asta – nu ar fi rămas în viață”.
Astfel, dictatorul a recunoscut de fapt crima, mândrindu-se cu cruzimea și puterea sa. În același timp, Rusia a început războiul împotriva Ucrainei încă din 2014, anexând Crimeea și începând ofensiva în estul țării. În 2022 a început deja o invazie pe scară largă a trupelor rusești. Toate aceste evenimente sunt confirmate documentar și nu pot fi puse la îndoială.
Putin a menționat, de asemenea, teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit lui, așa-numitele LNR și DNR (părți temporar ocupate din regiunile Lugansk și Donețk ale Ucrainei) au dreptul la separare în conformitate cu statutul ONU, iar „referendumurile” organizate anterior în regiunile Zaporojia și Herson le-au făcut, pretins, parte integrantă a Rusiei.
Cu toate acestea, comunitatea internațională, inclusiv ONU, nu recunoaște teritoriile ocupate ale Ucrainei ca fiind rusești și condamnă așa-numitele referendumuri organizate de Rusia pe baze ilegale și fără nicio valoare juridică. Prin urmare, aceasta este o altă declarație lipsită de orice sens, destinată unui public susceptibil la propaganda rusă. Liderul de la Kremlin a declarat că între Rusia și Ucraina ar fi avut loc un schimb de cadavre ale militarilor decedați. Potrivit lui Putin, Ucraina a primit 6000 de cadavre, iar Rusia intenționează să mai transfere peste 3000 în viitor. Cu toate acestea, această cifră este mult exagerată și necesită o analiză atentă, deoarece, în ciuda faptului că Ucraina a primit într-adevăr cadavrele soldaților morți, s-a dovedit deja că o parte semnificativă dintre aceștia sunt soldați ruși, iar rămășițele apărătorilor ucraineni sunt împrăștiate haotic și necesită o identificare ADN suplimentară.
Putin a declarat că Rusia dorește „să încheie cât mai curând posibil războiul din Ucraina pe cale pașnică” și a anunțat că a treia rundă de negocieri ar putea avea loc după 22 iunie. Dar experiența arată că Kremlinul nu dorește deloc să pună capăt războiului, ci folosește negocierile ca mijloc de a trage de timp, de a discredita autoritățile ucrainene în ochii Occidentului și de a evita pedepsirea pentru crimele îngrozitoare comise de armata rusă împotriva populației civile din Ucraina.
Autor: Inna Volodina