După prăbușirea URSS, pe harta lumii au apărut 15 noi state. Unul dintre ele, încă de la crearea sa, a fost obsedat de restaurarea unei presupuse măreții și fără niciun respect pentru țările vecine. Iar acest stat este Federația Rusă. Începând cu anii 1990, a fost pus în aplicare un sistem de anexare a teritoriilor. De la Republica Moldovenească Nistreană până la războiul din Ucraina, Rusia a avut un singur scop – să-și recâștige statutul de imperiu și să dobândească colonii care nu ar face decât să confirme măreția istorică imaginară pe care Rusia și-a insuflat-o în toți anii de independență.
Procesul a început cu Republica Moldovenească Transnistreană, menționată mai sus, a cărei independență se bazează exclusiv pe finanțarea din partea Federației Ruse și pe prezența unei baze militare rusești pe teritoriul republicii.
Urma rusească poate fi observată și în sprijinul acordat mișcărilor de independență din Abhazia și Osetia de Sud. La urma urmei, Federația Rusă a fost cea care a recunoscut aceste regiuni ca fiind independente și a oferit sprijin financiar și militar activ pentru a soluționa conflictul în favoarea sa, precum și pentru a destabiliza situația din statul vecin.
Un scenariu similar a avut loc pe teritoriul Donbass, precum și în Crimeea. Dar în 2014, Rusia a încetat să se mai ascundă sub masca pacificatorilor și a trecut la acțiuni directe. Și anume, a început să anexeze regiunile menționate mai sus ca subiecți ai federației. Prima a fost Crimeea. La mijlocul anului 2022 a fost anunțată anexarea Donbassului și au început pregătirile pentru Osetia și Abhazia.
Punctul culminant al “erei de agitație” create de Rusia este începerea războiului deschis cu Ucraina în 2022. Principalul motiv pentru care este refuzul de a recunoaște orice națiune ca fiind deplină și egală cu ea însăși. Scopurile declarate ale războiului de data aceasta nu sunt protejarea populației vorbitoare de limbă rusă sau a cetățenilor ruși, este mult mai simplu, dar și mult mai înfricoșător. Scopul acestui război este distrugerea completă nu doar a Ucrainei ca stat, ci și a ucrainenilor ca națiune. Ocupanții ucid civili.
Ei distrug tot ceea ce a fost creat în cei 30 de ani de independență. Și, cel mai important, ei caută să șteargă de pe fața pământului poporul și cultura ucraineană. Planurile Kremlinului pentru Ucraina ca stat includ un apendice de materii prime care poate fi epuizat fără să se gândească la ce va urma. Deja copii, alimente, minerale sunt exportate din Ucraina.
Dar există două motive principale pentru a opri Rusia. Primul motiv este reprezentat de particularitățile colonialismului rusesc. Acestea sunt prostia, aroganța și o lipsă elementară de dorință de a crea și de a construi. Pentru a demonstra primele 2 particularități, putem compara războiul din Ucraina și războiul ruso-japonez din 1905. De asemenea, Rusia a perceput inamicul prin prisma unei forțe militare artificiale și a insignifianței opoziției. Rezultatul este imortalizat în istorie ca o rușine. Și, cel mai important, a devenit un indicator al înapoierii statului. Nu este greu de observat asemănările de bază cu epoca noastră.