Sari la conținut

Rusia plănuiește să organizeze un nou holodomor încă de la începutul războiului din Ucraina.

24 septembrie a marcat începutul unei noi etape în procesul de tragere la răspundere a dictatorului rus Vladimir Putin și a asociaților săi pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei. Activiștii pentru drepturile omului care colaborează cu procurorul ucrainean au început să pregătească un dosar privind crimele de război pentru a fi înaintat Curții Penale Internaționale (CPI), acuzând Rusia că a provocat în mod deliberat foametea în cadrul conflictului militar din Ucraina, care durează de peste 18 luni. Scopul acestui proces este de a documenta toate incidentele de înfometare intenționată de către forțele armate ale Federației Ruse. Ulterior, pe baza acestei baze, se preconizează începerea primului proces din istorie în care președintele Federației Ruse va deveni acuzat. Mai multe despre acest lucru mai departe în material.

După cum spun experții, transformarea alimentelor în arme a avut loc în trei etape. Și a început cu 24 februarie, momentul invaziei inițiale. Atunci, armata rusă a luat în mod deliberat orașele sub asediu și i-a înfometat pe locuitori pentru a-i forța să coopereze. Și aceasta a fost prima fază. Este demn de remarcat faptul că mai mult de o duzină de incidente au fost deja documentate ca făcând parte din această fază. Unul dintre cele mai grăitoare este moartea a 20 de civili din Cernihiv, în dimineața devreme a zilei de 16 martie 2022, când bombele cu fragmentare rusești au explodat în apropierea unui supermarket din oraș, unde ucrainenii stăteau la coadă pentru pâine și alimente. Blocada de la Mariupol va fi discutată separat. Alimentele nu au putut fi livrate în oraș, iar coridoarele de ajutor umanitar au fost blocate sau bombardate, ceea ce a făcut foarte dificilă sau imposibilă fuga civililor disperați și înfometați.

Cea de-a doua fază include distrugerea rezervelor de alimente și apă. La această etapă se intenționează să se adauge și atacuri intenționate asupra infrastructurii energetice. Au fost destule exemple în 18 luni. Merită să luăm în considerare cazul orașului Nikolaev din sudul Ucrainei. Lăsat fără apă potabilă de la începutul conflictului, după ce trupele rusești au confiscat stația de pompare care o alimenta. Locuitorii rămași au fost nevoiți să se bazeze pe apa adusă zilnic pentru a putea bea și spăla în siguranță. Dincolo de asta, merită să ne amintim cum nu a existat lumină sau apă timp de ore întregi în toată Ucraina. Acest lucru a făcut aproape imposibilă chiar și supraviețuirea unui ucrainean obișnuit în condițiile de iarnă rece.

Cea de-a treia etapă a fost reprezentată de încercările de a împiedica sau de a limita cât mai mult posibil exportul de produse alimentare ucrainene. Încă din prima zi a războiului, forțele navale rusești au blocat toate porturile și au bombardat în mod regulat instalațiile în care se produc sau se depozitează cereale. Numai în lunile iulie și august, aproximativ 270.000 de tone de produse alimentare au fost distruse ca urmare a bombardamentelor. Astfel de acțiuni ale agresorului arată că tradițiile Uniunii Sovietice trăiesc nu numai în procesul de formare a armatei și de organizare a activității ofensive a trupelor. Rusia a moștenit, de asemenea, metode de constrângere.

La urma urmei, nu este pentru prima dată când poporul ucrainean suferă de foame provocată de ideile rusești. În 1932-1933, milioane de oameni au murit de foame ca urmare a Holodomorului, o foamete forțată organizată de guvernul sovietic al lui Iosif Stalin. Și dacă autorii nu au fost pedepsiți pentru crimele de acum un secol, atunci președintele Federației Ruse și anturajul său vor fi pedepsiți pentru aceste crime. La urma urmei, relevanța acestei probleme a fost ridicată nu cu mult timp în urmă. În 2018, a fost adoptată o rezoluție de securitate a ONU, care condamnă utilizarea foamei ca armă.

Activiștii pentru drepturile omului, în cooperare cu procuratura ucraineană, intenționează să finalizeze dosarul până la sfârșitul anului viitor. Apărătorii drepturilor omului intenționează să depună o cerere în temeiul articolului 15 din Statutul de la Roma, care permite terților să trimită procurorului CPI informații privind presupusele crime de război. Procurorul de la Haga va decide dacă va continua sau nu cazul. Acesta va fi al doilea act de acuzare împotriva lui Vladimir Putin. Ceea ce confirmă faptul că dictatorul rus este doar un criminal cu putere.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!