Sari la conținut

Rusia reacționează la deciziile colectivului occidental, majorând riscurile și amplificând distrugerile

Pe 21 noiembrie 2024, Rusia a atacat orașul ucrainean Dnipro. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, au fost utilizate rachete de diferite tipuri pentru acest atac: racheta aerobalistică „Kinjal”, șapte rachete de croazieră X-101 și o rachetă balistică intercontinentală (MBR). Ultima, conform surselor, ar fi fost lansată din regiunea Astrahan. Apărarea aeriană ucraineană a doborât șase rachete X-101. „În cazul altor rachete – fără consecințe semnificative.” Dacă informațiile referitoare la lansarea MBR sunt corecte, aceasta ar reprezenta prima utilizare în luptă a unui astfel de tip de rachete.

Cu o zi înainte, publicațiile ucrainene și internaționale, fără a cita surse, scriau că Rusia ar putea lansa o MBR RS-26 „Rubej” asupra Ucrainei, capabilă să poarte încărcătură nucleară. Unele surse indicau un test, iar altele vorbeau despre un atac real. În aceeași zi, ambasadele SUA, Italiei, Greciei și Spaniei în Ucraina au anunțat că vor fi închise. Astfel, Ucraina a devenit prima țară față de care a fost folosită o rachetă balistică intercontinentală.

De asemenea, Rusia a lansat pentru prima dată, în noaptea de 17 noiembrie, un atac combinat cu rachete și drone asupra Ucrainei, vizând infrastructura critică. În urma atacului, a fost instituit un regim de deconectări de urgență a energiei electrice. Au fost raportate cinci victime. Autoritățile ucrainene au denumit acest atac drept unul dintre cele mai mari de la începutul războiului.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat dimineața că pentru atacul asupra Ucrainei de duminică, forțele ruse au folosit aproximativ 120 de rachete și 90 de drone. Ulterior, Forțele Aeriene ucrainene au confirmat aceste cifre, afirmând că au reușit să doboare șapte dintre cele opt rachete hipersonice „Kinjal” și racheta hipersonică „Tsirkon”, precum și alte 89 de rachete de croazieră și cinci rachete aeriene. În atac, conform declarației, au fost implicate șapte bombardiere strategice, două bombardiere de lungă rază și alte avioane.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrei Sibiga, a spus pe rețelele sociale X că Rusia a lansat „unul dintre cele mai mari atacuri aeriene” de la începutul războiului. Atacul combinat similar a avut loc în august.

Forțele ruse au atacat obiectivele de generare și transmitere a energiei electrice pe întreg teritoriul Ucrainei, iar autoritățile ucrainene au impus regimul de deconectări de urgență, a anunțat pe Facebook ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halușcenko.

La Kiev, fragmentele au căzut în cel puțin trei districte, iar în districtul Pecearisk a izbucnit un incendiu pe acoperișul unui bloc de cinci etaje, iar două femei au fost rănite, a raportat administrația militară locală și Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Creșterea semnificativă a activității armatei ruse poate fi ușor explicată, deoarece pe această săptămână în Ucraina a venit o răcire considerabilă. Mai mult, în această săptămână au avut loc mai multe schimbări în poziția Colectivului Vestului, care l-au scos clar din sărite pe dictatorul rus Vladimir Putin. Pe 19 noiembrie, președintele american Joe Biden a decis să permită Ucrainei să utilizeze rachetele balistice americane Atacms pentru atacuri asupra unor ținte din Rusia, inclusiv în zona Kursk. Oficialii de la Washington au declarat că aceste rachete pot fi utilizate pe teritoriul rus, deși la învestitura lui Donald Trump ar putea fi amplasate și în alte zone. Este important de menționat că rachetele Atacms, dezvoltate de Lockheed Martin, pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 km. Acestea sunt rachete balistice care zboară la altitudini mari în atmosferă, evitând majoritatea sistemelor de apărare aeriană. În același timp, au apărut informații conform cărora Franța a permis utilizarea propriei variante a acestor rachete – SCALP – pentru lovituri asupra teritoriului Federației Ruse.

În aceeași zi, mai multe zone din interiorul Rusiei au fost atacate. Potrivit Ministerului rus al Apărării, pe 19 noiembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat regiunea Briansk cu șase rachete ATACMS. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că atacul Ucrainei cu rachete ATACMS asupra regiunii Briansk este un semnal că Occidentul „dorește escaladarea” războiului din Ucraina. Lavrov a subliniat că astfel de lovituri nu ar fi fost posibile fără implicarea americanilor, a spus el într-o conferință de presă la summitul G20 din Brazilia pe 19 noiembrie. Totodată, Lavrov nu a putut confirma dacă Kievul a primit deja permisiunea din partea SUA pentru a efectua atacuri în adâncul Rusiei, deoarece toată informația în acest sens provine doar din mass-media. Ministrul rus a promis că, în cazul unei confirmări oficiale a deciziei Washingtonului, Moscova va reacționa „în consecință”. Totuși, Uniunea Europeană a acuzat partea rusă de escaladarea conflictului.

Pe 21 noiembrie, Federația Rusă a decis să reacționeze la acțiunile aliaților Ucrainei. Printre țintele prioritare ale armatei ruse s-a numărat și baza americană de apărare antirachetă (ABM) din Polonia. Deschiderea acestei baze crește pericolul strategic și nuclear pentru Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Reamintim că baza americană de ABM Aegis a fost deschisă pe 13 noiembrie în localitatea Redzikowo, în nordul Poloniei, la 165 de kilometri de granița cu Rusia. Recent, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat că această bază este destinată împotriva Rusiei.

Reacția isterică a Rusiei arată că statul agresor nu a fost pregătit pentru faptul că comunitatea internațională va decide, în sfârșit, să ridice unele dintre restricțiile impuse Ucrainei, permițându-i să lovească pe teritoriul Rusiei. De aceea, Kremlinul ridică mizele, încercând să intimideze nu doar Kievul, ci și principalele țări vecine și aliați, precum Polonia și multe dintre statele baltice. Totuși, conform surselor oficiale din UE, Putin doar încearcă să o intimideze pe Ucraina și aliații acesteia cu o nouă doctrină, apelând la amenințări nucleare, bazate pe doctrina nucleară actualizată.

Imagine: Vladimir Putin, sursă: https://romania.europalibera.org/a/putin-doctrina-nucleara-rusia-actualizare/33207711.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!