O serie de indicii indică faptul că Rusia a înscenat atacul asupra Kremlinului pentru a transmite mesajul de război publicului intern rus și a crea condițiile pentru o mobilizare generală, scrie publicația germană autorizată Der Tagesspiegel.
“Ceea ce este surprinzător în legătură cu acest incident este faptul că Kremlinul pare să fi luat o decizie conștientă de a face publice cât mai repede posibil informațiile despre atacul asupra Kremlinului”, citează publicația pe corespondentul New York Times la Moscova, Anton Troyanovsky.
Tagesspiegel notează că, în perioada premergătoare zilei de 9 mai, Kremlinul a reușit să creeze o imagine colorată a Palatului Senatului în flăcări pe fundalul Pieței Roșii decorate pentru Ziua Victoriei. Iar acest lucru ar putea fi folosit de Putin pentru a justifica o mobilizare generală.
Serviciul de presă al Kremlinului a declarat după incident că dronele ucrainene “au încercat să lovească” reședința de la Kremlin a președintelui rus Vladimir Putin în noaptea de 3 mai. Kremlinul a descris așa-zisul atac drept o “acțiune teroristă planificată” și “un atentat împotriva președintelui rus”. Kremlinul a precizat că “partea rusă își rezervă dreptul de a riposta când și unde consideră necesar.
Dar, potrivit ediției germane, există mai mulți indicatori care arată că atacul asupra Kremlinului a fost organizat chiar de Rusia.
În primul rând, raportul Kremlinului privind atacul cu dronă este neobișnuit din mai multe motive.
“Cel mai evident, poate, este că Moscova atrage astfel atenția asupra slăbiciunii sale, deoarece bombardamentele asupra Palatului Senatului au arătat vulnerabilitatea reședințelor lui Putin, iar atacul cu drone în sine a fost o lovitură pentru imaginea regimului”, se arată în articol.
Tonul și lungimea mesajului sunt interesante. Tagesspiegel spune că acesta contrastează în mod clar cu declarațiile anterioare ale Kremlinului după bombardarea podului din Crimeea, moartea fiicei ultranaționalistului rus Alexander Dugin sau uciderea corespondentului militar pro-guvernamental Vladlen Tatarsky în Sankt Petersburg.
Jurnaliștilor nu le este foarte clar de ce Kremlinul a calificat atacul drept o “tentativă de asasinat” asupra lui Putin, în condițiile în care, la momentul incidentului, președintele nu era în funcție și viața sa nu era în pericol. Nu este clar cum au ajuns dronele la Kremlin, ocolind toate măsurile de securitate, și de ce videoclipul atacului a început să fie difuzat pe scară largă abia ziua, deși atacul a avut loc noaptea. Și de ce apare doar o singură dronă în videoclipul distribuit, când Kremlinul a susținut că au fost două.
Tagesspiegel mai scrie că incidentul a avut loc în momentul în care, după 14 luni de război agresiv, au început să sosească de pe front rapoarte cu privire la victimele grele ale Rusiei, în mod sitomatic.