Mai întâi revolta voluntarilor ruși din regiunea Belgorod, acum grupurile de PMC Wagner creează condițiile pentru o lovitură de stat în Rusia. La 23 iunie, Evgheni Prigojin, șeful organizației criminale PMC Wagner, a dat vina pe Ministerul rus al Apărării pentru lovitura asupra taberei lor. În urma loviturii au existat numeroase victime în rândul personalului. Potrivit acestuia, Ministerului Apărării nu îi pasă de viețile soldaților ruși, așa că este timpul să “oprească această atrocitate”. A început o revoltă, care a speriat elita rusă.
Chiar a doua zi, într-o alocuțiune de urgență, Vladimir Putin a reacționat la situație numindu-l pe Prigozhin trădător și proferând narațiunea de propagandă de acum tradițională a Kremlinului. Președintele a promis că va pedepsi pe oricine este implicat în revolta militară.
În urma declarației lui Prigozhin, FSB a deschis un dosar penal împotriva acestuia pentru apel la o revoltă armată, care este pasibilă de o pedeapsă de la 12 la 20 de ani de închisoare. În plus, Putin a semnat o lege care permite ca deținuții să fie recrutați prin contract, cu excepția celor care au comis infracțiuni grave.
Ca răspuns la apel, Prigozhin a precizat că nu are de gând să renunțe. PMC-urile Wagner și-au adunat toate forțele și s-au deplasat de-a lungul orașelor rusești în direcția Moscovei. Au fost observate coloane în regiunile Rostov, Voronej, Lipetsk și Moscova. În dimineața zilei de 24 iunie, Prigozhin a fost notificat cu privire la capturarea unor instalații militare din Voronej și Rostov pe Don, în special aerodromuri. În total, șapte avioane rusești au fost distruse de către Wagners, două echipamente au fost confiscate, un pod a fost aruncat în aer și un depozit de petrol a fost distrus.
Elita rusă a început să fugă în masă spre locații mai sigure, inclusiv avionul lui Putin care se îndrepta spre Sankt Petersburg și care ulterior a dispărut complet de pe radare. Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, probabil că președintele rus se afla la bord, deși Kremlinul neagă această informație.
În multe orașe, armata rusă a început să mineze terenul, să sape tranșee și să creeze obstacole de diferite tipuri care i-ar putea împiedica pe wagneri să avanseze mai departe. “Kadîrovii” au sosit pentru a ajuta Ministerul Apărării în reprimarea rebeliunii lui Prigozhin, dar din cauza progresului foarte lent nu au reușit să ajungă la Wagneri.
Ca urmare, acțiunile companiilor rusești s-au prăbușit. Au fost pierdute în total de la 1% până la aproape 6% din valoare.
În orașele în care au intrat Wagnerii, populația s-a împărțit în două tabere: prima și-a exprimat sprijinul și admirația, în timp ce ceilalți au fost cuprinși de panică și de dorința de a evacua cât mai repede. Autoritățile ruse în exercițiu au pierdut și mai mult încrederea populației. Faptul că PMC-urile Wagner au reușit să ajungă rapid și aproape fără rezistență în regiunea Moscovei dovedește încă o dată lumii slăbiciunea și dezordinea internă a statului rus.
În timpul revoltei, voluntarii de la RDK și Freedom of Russia au făcut apel la ruși să acționeze cu curaj pentru a se opune autorităților de la Kremlin. Ei și-au declarat disponibilitatea de a ajuta la răsturnarea autorităților ruse și au cerut, de asemenea, încetarea ostilităților din Ucraina și retragerea tuturor trupelor rusești de pe teritoriul acesteia.
În plus, liderul opoziției belaruse a înființat un cartier general operațional și a cerut ajutorul regimentului Kalinovski pentru a expulza trupele rusești de pe teritoriul Belarusului. Regimentul a răspuns solicitării și, într-o adresă către belaruși, a spus că a venit timpul să se pună capăt tiraniei.
În seara zilei de 24 iunie, mass-media din Belarus a început să relateze despre presupusele discuții dintre Lukașenka și Prigojin. Potrivit acestora, Prigozhin a acceptat propunerea de a opri mișcarea oamenilor înarmați ai lui Wagner pe teritoriul rusesc și alte măsuri pentru reducerea tensiunilor.
Prigozhin însuși a negat imediat aceste informații, dar ulterior a declarat că toate convoaiele se întorceau și se îndreptau în direcția opusă taberelor de campanie. Potrivit acestuia, acest lucru făcea parte din plan, deoarece, dacă Wagnerii intrau în Moscova, s-ar fi vărsat mult sânge rusesc.
Imediat după aceste declarații, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că dosarul penal împotriva lui Prigozhin a fost închis. Potrivit acestuia, președintele Lukașenko din Belarus, care a acționat ca negociator între părți, a depus mari eforturi pentru a rezolva conflictul. Peskov a confirmat că acum Prigozhin se va afla pe teritoriul Belarusului, dar nu știe ce va face acolo.
Ministerul rus al Apărării a promis că nu va depune plângere împotriva familiei Wagner, dar unii dintre luptători trebuie să semneze un contract cu acesta. În dimineața zilei de 25 iunie, presa rusă a raportat că aerodromurile militare din Rostov pe Don și Millerovo se află încă sub controlul deplin al PMC Wagner.