Sari la conținut

Rusia transformă din nou Consiliul de Securitate într-o platformă de propagandă

La 22 ianuarie, Federația Rusă a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a invocat drept motiv bombardamentul asupra Donețkului ocupat temporar la 21 ianuarie. În urma acestui eveniment, peste 20 de persoane au fost ucise, printre care și minori. Kremlinul s-a grăbit să acuze partea ucraineană de bombardarea orașului, ignorând complet faptul că în apropierea orașului se aflau și trupe rusești. Este mult mai ușor pentru trupele rusești să lanseze un atac de la distanță asupra unei piețe într-un weekend decât pentru forțele armate ucrainene.

În timpul întâlnirii, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat țările occidentale că refuză să negocieze, susținând că Moscova a fost întotdeauna pregătită pentru dialog. Cu toate acestea, el a precizat că Rusia este interesată exclusiv de înlăturarea actualului guvern ucrainean de la putere, confirmând că Moscova urmărește în continuare în mod oficial schimbarea regimului din Ucraina. În timpul întâlnirii, Lavrov a negat responsabilitatea Kremlinului pentru temerile că Rusia ar putea ataca NATO în viitor, ignorând recentele declarații oficiale alarmante ale Moscovei.

Mesajul general al discursului ministrului de externe al țării agresoare este simplu și clar. Aceasta este încă o încercare, deși obișnuită și bine planificată, a Rusiei de a discredita forțele armate ale Ucrainei, de data aceasta prin intermediul tribunei Consiliului de Securitate.

Acum, cererea Kremlinului de a convoca Consiliul, care a fost făcută la 17 ianuarie, nu pare întâmplătoare. Și nici un atac cu rachete pe o piață într-o zi liberă. Teza că acesta este planul Moscovei este confirmată și de faptul că Consiliul de Securitate a fost convocat chiar înaintea celei de-a 18-a reuniuni de la Ramstein, unde se va discuta despre continuarea livrărilor de ajutor militar către Ucraina.

În cadrul celei de-a 18-a reuniuni, se intenționează să se convină asupra unor livrări suplimentare de arme. De data aceasta, însă, Kremlinul nu a reușit să “vândă” comunității mondiale invențiile sale bazate pe ambiții imperialiste. Guvernele a numeroase țări au protestat față de afirmațiile Rusiei cu privire la furnizarea de arme occidentale către Ucraina. Reamintim că reuniunea Consiliului de Securitate de luni a fost solicitată chiar de Rusia.

“Subliniem ipocrizia Federației Ruse de a convoca o reuniune ordinară a Consiliului de Securitate al ONU pentru a critica livrările legitime de arme către Ucraina, care sunt efectuate în sprijinul dreptului inerent al Ucrainei la autoapărare, așa cum este reflectat în articolul 51 din Carta ONU”, se subliniază în declarația comună a statelor.

Țările semnatare ale declarației au condamnat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind o încălcare clară a Cartei ONU și și-au reafirmat sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Răspunsul Rusiei la protestul comunității internaționale a fost un atac cu rachete pe scară largă. În dimineața zilei de 23 ianuarie, forțele rusești au lansat un atac masiv asupra Ucrainei. Potrivit celor mai recente date ale autorităților ucrainene, bombardamentele din regiunile Kiev, Harkov și Dnipropetrovsk s-au soldat cu șapte morți, un civil în stare de moarte clinică și peste 80 de răniți. În total, trupele rusești au lansat 41 de rachete asupra Ucrainei, folosind rachete de croazieră, balistice, de aviație și rachete ghidate antiaeriene, a declarat Valeri Zaluzhni, comandantul-șef al AFU.

Aceasta este adevărata față a Rusiei – nu o țară pacificatoare, ci, dimpotrivă, o țară agresoare obsedată de ideile imperialismului și de propria măreție. Împotriva căreia întreaga comunitate mondială trebuie să continue să lupte. În caz contrar, locul Ucrainei va fi luat de Polonia, Moldova sau o altă țară. În acest scop, este necesar să se încheie războiul cu un rezultat logic și corect – victoria Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!