Sari la conținut

Rușii au încercat să-și „ascundă” dronele în ultimul atac: Cum au vrut să păcălească apărarea antiaeriană a Kievului

Rușii acoperă dronele kamikaze Shahed cu materiale bazate pe carbon sau le revopsesc în negru pentru a îngreuna detectarea și doborârea lor de către apărarea aeriană ucraineană, a spus Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

  • „Au îmbunătățit anterior UAV-urile pe care le-au primit de la Iran și pe cele pe care le produc ei înșiși folosind materiale compozite pentru suprafața reflectorizantă. Acum putem vedea că au folosit fibră de carbon. Carbonul este un material absorbant pentru semnalele radar, iar în ceea ce privește culoarea neagră, nu este nevoie de un specialist în rachete pentru a înțelege. Acest lucru va împiedica eforturile de apărare aeriană, în special țintirea vizuală de către grupurile mobile de foc”, a declarat Ignat.

Atac asupra Kievului cu drone vopsite în negru

Capitala Ucrainei a suferit sâmbătă ceea ce oficialii au declarat că a fost cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului, iar cinci persoane au fost rănite în timp ce zgomotul apărării aeriene și exploziile i-au trezit pe locuitori. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o dronă Shahed vopsită în negru, pentru a fi mai greu de detectat.

Atacul a lovit diferite districte din Kiev la primele ore ale zilei de sâmbătă, iar avertizarea de raid aerian a durat șase ore.

Forțele aeriene ucrainene au declarat inițial că 71 dintre cele 75 de drone au fost doborâte, dar ulterior au revizuit numărul de aeronave doborâte la 74.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene a declarat la televizor că 66 dintre acestea au fost doborâte deasupra Kievului și a regiunii înconjurătoare.

Iranul a modificat dronele pentru Rusia astfel încât să maximizeze daunele în Ucraina

Potrivit unui nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN în februarie 2023, Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei.

Un focos neexplodat de la o dronă iraniană Shahed-131 găsit în regiunea de sud a Odesei în octombrie 2022 a fost examinat în ianuarie de organizația Conflict Armament Research din Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană.

Analiștii grupului cred că focoasele, care măsoară mai puțin de doi metri lungime, au fost modificate în grabă cu straturi, montate prost, de zeci de fragmente mici de metal care la impact se împrăștie pe o rază mare. Pe lângă aceste fragmente, există și 18 „încărcături” mai mici în jurul circumferinței focoasului care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.

Acumularea aceasta de elemente maximizează în esență capacitatea de a distruge ținte, cum ar fi centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transport și transformatoare de mare putere. De asemenea, eforturile de reparare sunt mult mai dificile.

„Parcă s-au uitat la focosul terminat și au spus: „Cum putem face asta și mai distructiv?”, a spus Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care au examinat focosul.

Dronele care vizează armele de pe câmpul de luptă, cum ar fi tancuri sau piese de artilerie, ar putea fi proiectate diferit, a explicat Spleeters, cu o încărcătură frontală care este folosită pentru ținte mai concentrate. Focosul examinat de CAR are, totuși, un efect de încărcare în formă radială, care poate duce la o suprafață de impact mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!