Trupele lui Vladimir Putin aproape că și-au pierdut suflul în atacul asupra Bahmutului și își mută atenția spre Avdiivka și Kremina, unde vor doar să stabilizeze linia frontului, spun analiștii militari britanici.
Asaltul rusesc asupra orașului Bahmut din Donbas este în mare parte în impas, spune ministerul britanic al apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.
Cel mai probabil, la această situație s-a ajuns din cauza pierderilor extrem de mari ale forțelor Moscovei, spune sursa citată, notând că și „Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării orașului”
„De asemenea, situația rusă a fost probabil înrăutățită de tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării și Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector”, adaugă experții britanici.
„Rusia și-a mutat probabil concentrarea operațională spre Avdiivka, la sud de Bahmut, și spre sectorul Kremina-Svatove din nord, zone în care Moscova probabil că aspiră doar la stabilizarea liniei sale de front.
Acest lucru sugerează o revenire la o concepție operațională mai defensivă, după rezultatele necorespunzătoare ale încercărilor sale de a desfășura o ofensivă generală începând cu ianuarie 2023”, a mai afirmat ministerul britannic al apărării.
10.000 de civili trăiesc în iadul din Bahmut
Amintim că, joi, comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că asaltul rusesc asupra Bahmut, micul oraș care a fost în centrul celei mai mari bătălii a războiului, pare să fie în pierdere de viteză, iar Kievul ar putea trece la ofensivă „foarte curând”.
Trupele ucrainene, care în urmă cu câteva săptămâni păreau că se vor retrage, au rămas în schimb pe poziții, o strategie pe care unii experți militari occidentali o consideră riscantă, având în vedere necesitatea de a-și conserva forțele pentru un contraatac.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a spus vineri seară că aproximativ 10.000 de civili ucraineni, mulți dintre ei în vârstă și cu dizabilități, trăiesc în „condiții foarte grele” în Bahmut și în jurul acestuia.
„Aceștia … își petrec aproape toate zilele sub bombardamente intense în adăposturile [subterane]. Sunt oameni împinși la limita existenței, a supraviețuirii și a rezistenței lor”, a declarat Umar Khan, de la CICR.
Rușii se tem de o iminentă ofensivă ucraineană
Comandamentul militar de la Moscova nu a dat deocamdată niciun semnal public că ofensiva înspre Bahmut ar fi pe punctul de a eșua, însă Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, a transmis mai multe mesaje îngrijorate, avertizând inclusiv că o ofensivă ucraineană este iminentă.
Jurnaliștii agenției Reuters care se află în apropierea frontului din nordul Bahmut au relatat vineri că văzut semne ce par într-adevăr să arate că ofensiva rusească pierde aburi.
„A fost cu adevărat ‘fierbinte’ aici în urmă cu o săptămână dar în ultimele 3 zile a fost mai liniște”, spune și un soldat ucrainean ce folosește apelativul „Kamin” (Piatră).
„Putem vedea asta în atacurile aeriene ale inamicului. Dacă înainte erau 5-6 raiduri într-o zi, astăzi am avut doar un atac cu elicoptere”, a adăugat el.
Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a afirmat că Rusia își îndreaptă atenția înspre orașul Avdiivka din sudul regiunii Donețk în timp ce atacurile înspre Bahmut scad în intensitate.
Zhdanov a spus, de asemenea, că forțele rusești au devenit mai active în zone aflate în nordul regiunilor Harkov și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson.