Serviciile de Securitate din Serbia iau în calcul să-i expulzeze în masă pe rușii care au participat la protestul „Amiază fără Putin” de la școala Ambasadei Federației Ruse de la Belgrad și nu au votat cu liderul de la Kremlin, care totuși a câștigat un nou mandat după alegerile prezidențiale care au durat, în premieră, trei zile, scrie sursa.
Rușii care au fugit de mobilizare în Serbia după februarie 2022 au votat în principal pentru Vladislav Davankov la alegerile prezidențiale din Rusia, cosiderat „cel mai moderat” dintre cei trei contracandiați ai lui Putin. El a obținut aproximativ 67% din voturile exprimate la Belgrad, potrivit unor documente scurse.
Conform sursei citate, Putin a obținut aproape 11% din sufragii, în timp ce o cincime a anulat buletinul de vot.
Societatea Democratică Rusă, o organizație condusă de ruși care trăiesc în Serbia, a declarat că publicul a fost „martor la o acțiune de amploare a votului de protest al cetățenilor ruși din Serbia”.
Peste 4.700 de ruși au votat duminică la școala Ambasadei Federației Ruse de la Belgrad.
„Mii de oameni au venit la secția de votare de la școala Ambasadei Rusiei din Belgrad pentru a arăta prin prezența și votul lor că, în ciuda propagandei și a invențiilor electorale, majoritatea rușilor nu susțin dictatura și agresiunea lui Putin”, se arată într-un comunicat al organizației.
Rușii din Serbia, amenințați cu expulzarea
Eșecul lui Vladimir Putin din Serbia și participarea rușilor la mișcarea de protest „Amiază fără Putin” în fața ambasadei din Belgrad ar putea primi în curând un răspuns din partea autorităților sârbe.
Potrivit postului RT controlat de Kremlin, care citează surse apropiate autorităților sârbe, serviciile de securitate plănuiesc o expulzare în masă a rușilor care au protestat.
Sursa citată de Russia Today leagă acțiunea anti-Kremlin cu participarea lor la protestele împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Belgrad din decembrie anul trecut, iar serviciile de securitate din Serbia intenționează să îi urmărească penal.
Au existat mai multe încercări de a-i exoulza pe cetățenii ruși din Serbia, dar acestea au fost ilegale, iar comunitatea locală se opune în mass-media și în instanțe, a comentat Nikitin, un avocat rus și activist anti-război care trăiește în Serbia, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times, declarată „agent străin” de către autorițățile Federației Ruse.
„Chiar recent am reușit să oprim expulzarea familiei Elenei Koposova. În calitate de organizator al protestelor, au încercat să mă împiedice să intru în țară în iulie, dar am reușit, de asemenea, să obținem anularea acestei decizii”, a declarat Nikitin.
Ivana Stradner de la Fundația pentru Apărarea Democrației a declarat că posibila expulzare a rușilor sugerează o cooperare între serviciile de informații ruse și sârbe. Potrivit lui Nikitin, rușii din Serbia vor lupta pentru toți cei care se confruntă cu această amenințare.
Vucic l-a felicitat pe Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic nu împărtășește sentimentele rușilor care trăiesc în țara sa și a fost unul dintre puținii lideri europeni care l-au felicitat pe Putin pentru victoria sa.
Preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Rusia, Ella Pamfilova, a confirmat joi victoria lui Vladimir Putin cu 87,28% din sufragii în alegerile prezidenţiale desfăşurate între 15 şi 17 martie în Federaţia Rusă, relatează EFE.
Ea a precizat că numărul celor care au votat pentru liderul de la Kremlin a crescut cu aproape 20 de milioane față de 2018.
Pmafilova a susținut că76.277.708 de alegători au votat pentru Vladimir Putin.
Pe de altă parte, o analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix, conform publicația independentă rusească Novaia Gazeta.